X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gunia1990
    Uzależniony
    • 2008
    • 550

jaki to koncert? ilu bedzie ludzi? jakie oświetlenie, wiesz coś na ten temat?
    galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• Sadchild

koncert - muzyka elektroniczna
      oswietlenie typowo koncertowe, spodziewam sie dynamiczej zmiany oswietlenia, nie jest to koncert kameralny, itp.
      ilosc ludzi - nie wiem mysle ze ok. 800-1000

pucha d40 + 2 obiektywy (kit, hmmm i EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM.

Komentarz

• MM-architekci
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2227

ciemne szkla bedzie ciezko cos popstrykac
        no comment...

Komentarz

• Wats0n
          Uzależniony
          • 2006
          • 996

Z taką szklarnią nie spodziewałbym się cudów.

Poza tym nie ma czegoś takiego jak standardowe oświetlenie koncertowe. Ostatnio miałem wątpliwą przyjemność robić zdjęcia pewnym muzycznym abominacjom z kraju Canona - w ramach budowania mrocznej atmosfery dali tak mało światła, że dwie żarówki 40W dałyby znaczącą poprawę (ISO3200, f/1,8, zdjęcia na wdechu (1/80) i to tylko w momentach, w których wokalista/wokalistka (do tej pory nie mam pewności) zastygał/a na chwilę w bezruchu). Mimo tych zabiegów wyszedł shit monstrualny - primo, i tak było za ciemno, secundo - dwa mierne pary, którymi oświetlona była scena, świeciły na czerwono. A co czerwone światło robi z ludzką facjatą - fotografom chyba tego mówić nie trzeba.

Z kolei dobrze oświetlony koncert - cóż, przy Twojej konfiguracji i tak może być za ciemno.

Jak wrócę do domu podlinkuję przykładowe zdjęcia z obu rodzajów koncertów
          Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Sadchild

No niestety, zdaje sobie z prawe ze obiektywy sa ciemne jak noc listopadowa.
            Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na cuda nie licze.

Komentarz

• samson_miodek
              Coś już napisał
              • 2008
              • 73

Ja też się przygotowuję do koncertu w klubie - będzie grała Coma. Kupiłem stałkę 50/1.8 i mam nadzieję że wystarczy. Wcześniej na koncercie Gdańsk Dźwiga Muzę fotografowałem z tłumu Pentaconem 200/4 i nie wyszło tak tragicznie (choć miałem problemy z ostrością). To może być też rozwiązanie dla Ciebie - po prostu kup jakieś manualne jasne szkło i biegaj z nim na koncercie. Jak czytałem to świetne porady znajdziesz na cyberfoto.pl tam jest świetny poradnik właśnie poświęcony fotografii koncertowej - warto się z nim zapoznać w ramach przygotowań, pooglądaj galerie poświęcone koncertom itd.
              Pozdrawiam.
              duszy nie umyjesz mydłem

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Sadchild
                pucha d40 + 2 obiektywy (kit, hmmm i EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM.
                A jak podpiąłeś szkło EF do Nikona D40?

Komentarz

• Sadchild

Wlasnie przegladalem stalki - moge sobie na takie szkielko pozwolic.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Vitez. Przepraszam moj blad. Oczywiscie mialem na mysli 40D.
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 19210. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gunia1990
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 550

ej no nie przesadzajcie.. ja wszystkie koncerty obleciałam z ciemnymi szkłami i jakoś efekty nie były tragiczne.. fakt, ciężko jest coś zrobić, ale można.
                    A najgorzej z czerwonym światłem.. nie dość, że twarz jak u Indianina, to w dodatku af się gubi...

Komentarz

• samson_miodek
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 73

Zamieszczone przez gunia1990
                      ej no nie przesadzajcie.. ja wszystkie koncerty obleciałam z ciemnymi szkłami i jakoś efekty nie były tragiczne.. fakt, ciężko jest coś zrobić, ale można.
                      A najgorzej z czerwonym światłem.. nie dość, że twarz jak u Indianina, to w dodatku af się gubi...
                      Zawsze można zaszaleć i iść na MF :P

A zdjęcia w czerwieni zawsze można na BW przerobić i jakoś uratować
                      duszy nie umyjesz mydłem

Komentarz

• Wats0n
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 996

Zamieszczone przez samson_miodek
                        Zawsze można zaszaleć i iść na MF :P

A zdjęcia w czerwieni zawsze można na BW przerobić i jakoś uratować
                        Dyskusyjne.
                        W czerwonym świetle twarz ludzka przepoczwarza się w odrażający, pozbawiony wszelkich detali naleśnik. I to jest nie do odratowania. W każdym razie nie u rasy kaukaskiej.
                        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• timo
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 125

Zamieszczone przez Wats0n
                          Dyskusyjne.
                          W czerwonym świetle twarz ludzka przepoczwarza się w odrażający, pozbawiony wszelkich detali naleśnik. I to jest nie do odratowania. W każdym razie nie u rasy kaukaskiej.
                          dokladnie. niestety jest kilka zespolow (m.in. kult, hey), ktore notorycznie uzywaja prawie wylacznie 2 kolorow: czerwieni i bardzo zimnego blekitu. efekt? praktycznie brak mozliwosci zrobienia dobrego zdjecia.
                          Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
                          moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Komentarz

• Szymański Adam
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 98

Czytam wątek "fotografia koncertowa". A tu same szarpidruty, portrety muzyków, solistów etc. A gdzie miejsce na prawdziwy (ja to tak rozumiem) koncert zespołu tanecznego, ludowego czy baletowego czyli tam gdzie coś POZA DŹWIĘKIEM się dzieje. Mam potrzebę focić w Sali Kongresowej w W-wie występy zespołu SGGW "Promni". Światło jest tam zależne od sytuacji co w danym momencie przedstawia zespół. Ogólne na scenie żarowe reflektory gdy tańczy zespół np. przedstawiający kulturę Podhala, Mazowsza, czy z regionu całej Polski.
                            Inne oświetlenie punktowe często kolorowe nastrojowe gdy śpiewa solistka. Cały plan to scena z pewnej wysokości - połowa sali lub nawet z końca sali robiona długim tele ze statywu, a czy np. zdjęcia tuż przy scenie z żabiej perspektywy szerokim kątem pozwolą pokazać "ruch" kolor pięknych strojów ludowych (problem WB) i dobrze byłoby gdyby jednak zdjęcia były ostre (3200 ISO ?). Jest to pewne wyzwanie, czy ktoś z forumowiczów ma w takiej scenerii jakieś doświadczenie?

Komentarz

• gunia1990
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 550

wiem, że hofi (hofi66) fotografował balet w Bydgoskim Teatrze Wielkim..
                              o, tutaj masz jego watek.. Może to cos ci pomoze

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez Szymański Adam
                                A gdzie miejsce na prawdziwy (ja to tak rozumiem) koncert zespołu tanecznego, ludowego czy baletowego czyli tam gdzie coś POZA DŹWIĘKIEM się dzieje.
                                "Prawdziwy" to jak widać pojęcie względne. Dla mnie słowo "koncert" wywołuje od razu obrazy wieloset-tysięcznego tłumu w salach/halach/na stadionach skaczącego w rytm energetyzującej muzyki.

Komentarz

Pracuję...