X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DeLonge
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 35

Zdjęcie żyleta!

Witam. Mam pytanie i licze że ktoś mi pomoże. Jak zrobić zdjęcie ostre jak żyleta? Chodzi mi o to żeby nie bylo mgiełki i eby wszytsko było przejrzyste i czyściutkie jak na lustro przystalo? Dajmy na to że zdjęcie jets zrobione poprawnie, nie jest porusozne itp. Dużo trzeba podciągnąć w PS? Wiem że zabawa levelami troche daje efejt wyostrzenia i że UnsharpMask tez wyostrza. Może mi ktoś powiedzieć jak wyostrza swoje fotki? Jak sprawia że sa żyletami? Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
  • punky
    Początki nałogu
    • 2008
    • 483

zacznijmy od tego jakim szklem chcesz to robic
    potem sprawdz na wykresach MTF dla jakiej wartosci f obiektyw jest najostrzejszy

potem statyw wstepne poniesienie lustra oczekac 3-10 sek i wezykiem zwolnic migawke

nastepnie przy wolaniu raw dac takie ustawienie sharpness ktore wydaje ci sie najostrzejsze bez artefaktow

potem ostrzenie w PS lub GIMP (ew ostrzenie po zmniejszeniu)

szukaj tematu Janusza Body o ostrzeniu na tym forum

i wszystko
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• DeLonge
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 35

Oki. Dzieki. Mam 400d i nie wiem jak w nim zrobic wstepne podniesienie lustra. Foce kitem i 70-200 f4 L ale to szklo mam dwa dni i nie mialem okazji przetestowac w swietle dziennym. Robie dzu zdjec twrzy ludzkich wiec wtedy odpada statyw itp. Wiem ze musi byc niskie ISO ustawione. Staram sie to przestrzegac. Ale wazne sa dla mnie informacje czym moge najwiecej wyciagnac ze zdjecia (zeby bylo zyleta). Jakies konkerty. Zabawa z levelami? USM? A moze kilka rzeczy na raz?

Komentarz

• preinwher
        Początki nałogu
        • 2008
        • 458

Zamieszczone przez DeLonge
        Oki. Dzieki. Mam 400d i nie wiem jak w nim zrobic wstepne podniesienie lustra.
        W menu znajdź pozycję Cn F tam jest opcja wstępnego podniesienia lustra.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• marekb
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2273

A na co to wstępne podniesienie lustra ??? To się używa przy długich czasach by wyeliminować wpływ drgań spowodowanych beZwladnoscia lustra przy jego podnosZeniu. Przy strzałach z ręki jest to nieuzasadnione. Żeby zdjęcie było ostre: 70-200bardZo dobry, dobre światło, krótkie czasy, przymknąć trochę obiektyw, w Psie neste wiele metod wyostrzania (musi poczytać ). Poziomy i krzywe mogą wMocnic kontrast co daje wieksA przejrzystość zdjęcia a nie ostrość.pamietaj jednak: b. Krótkie czasy i odpowiednie swiatlo

Ps po pewnym czasie sam jednak dojdziesz do wniosku ze ostrość ni jest w całym zdjęciu najważniejsza. Hmm zapomniałem zw jestem na forum sprzetowym
          Ostatnio edytowany przez marekb; 4878.

Komentarz

• C80
            Uzależniony
            • 2007
            • 855

W PS3 i 4 w filtrach jest opcja "Ostrość"->"Inteligentne wyostrzanie" (ang. Sharpen->Smart sharpen). Żeby uzyskać potrzebny poziom ostrości można pokombinować z procentami i wielkością piksela.

Daje świetne efekty, pozwala nawet usunąć względnie małe mydło.
            [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• sluzalekmichal
              Bywalec
              • 2008
              • 115

Wyostrzanie tak ale nie na raz - mój sposób to z RAW czterokrotne wyostrzanie. Zdjecia masz jak żyleta.

Komentarz

• preinwher
                Początki nałogu
                • 2008
                • 458

Zamieszczone przez marekb
                A na co to wstępne podniesienie lustra ???
                Wiem że w tym przypadku to niepotrzebne, autor nie wiedział więc odpowiedziałem

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• 2marekm
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 419

Zamieszczone przez sluzalekmichal
                  Wyostrzanie tak ale nie na raz - mój sposób to z RAW czterokrotne wyostrzanie. Zdjecia masz jak żyleta.
                  Więcej kolego. Czy wyostrzasz RAWa /jaki program ?/. Czy już po wywołaniu ?

Komentarz

• Alde
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 360

Najpierw trzeba ostre zdjęcie zrobić, potem głęboko się zastanowić co wyostrzyć na zdjęciu bo poranne drzewa we mgle to się nie ostrzy tudzież zmarszczki na twarzy modelki też nie chyba że jest taka potrzeba, metod ostrzenia jest tyle pewno ile robiących to i każdy ma swój malutki sekrecik co gdzie i w jakiej kolejności, najlepiej próbować czytać próbować czytać itp.

Komentarz

• punky
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 483

Zamieszczone przez marekb
                      A na co to wstępne podniesienie lustra ???

autor nie sprecyzowal jakie zdjecia bedzie robil
                      a mnie lekko fantazja poniosla

w przypadku zdjec krajobrazu wieczorem lub wczesnie rano
                      przyslona np f 11 - 16
                      iso 100
                      i czas wychodzi 1/25 lub mniej
                      mozna z reki
                      ja wole na statyw
                      eliminuje mozliwosc poruszenia

a dla oczywiscie dla maniakow ostrosci:
                      aparat po podniesieniu lustra zastyga w bezruchu, zwolnienie migawki nie powoduje prawie zadnych drgan i zdjecie moze wyjsc jeszcze ostrzejsze
                      R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• jotes25
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3608

Jak zrobić zdjęcie ostre jak żyleta?
                        Wydłubać filtr AA.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Chodzi mi o to żeby nie bylo mgiełki i eby wszytsko było przejrzyste i czyściutkie jak na lustro przystalo?
                        Ostre zdjęcia to robią kompakty Ewentualnie jeśli koniecznie ma być lustrzanka, to lepiej Olympus niż Canon.
                        Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• DeLonge
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 35

Zamieszczone przez sluzalekmichal
                          A mozesz mina priv na pisac co robisz z tym RAWami? Jakies info by mi sie przydalo. Chce miec informacje i miec co wyprobowac, wiele sposobow.

Komentarz

• sluzalekmichal
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 115

Zamieszczone przez 2marekm
                            Więcej kolego. Czy wyostrzasz RAWa /jaki program ?/. Czy już po wywołaniu ?
                            Samego Raw-a nie wyostrzam.
                            W PS najpierw lekke maska wyostrzajaca zalecana zresztą przez Canona.
                            Nastepnie wyostrzanie krawędzi wg. Janusza Body. Potem inteligentne wyostrzanie - tylko światła. Po okresleniu finalnej wielkości zdjęcia do wydruku ponownie maska wyostrzajacą pod kątem odbitki. To co otrzymujesz jest naprawde fajnie wyostrzone.
                            Oczywiscie przed tym najpierw koryguje kolor, ekspozycje, itp.- troche w CR dalej PS.

Pzdr.M.S.
                            Tutaj masz zdjecia wyostrzone w ten sposób:

To tak od razu na ekran.
                            Ostatnio edytowany przez sluzalekmichal; 15014. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• DeLonge
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 35

Potrzebuje onformacji konkretnych. Zeby mi ktos powiedzial: w CameraRaw robisz to i to (wyjasnij amatorowi), pozniej robisz do TIFF (co i jak) a pozniej w PS to i to robisz. Konkretnie krok po kroczku. Jak debilowi, hehe. Jak ktos czuje sie na silach zbey mi to potlumaczyc do bylbym wdzieczny.

Komentarz

Pracuję...