X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bogunow
    Bywalec
    • 2004
    • 122

Ale nadal nie wiemy jak się to robi, żeby uzyskać taki efekt.
    Myślicie, że fotki przepuszcza przez jakiś automat, czy raczej siedzi nad każdym zdjęciem z osobna po pół godziny... ?

Komentarz

• Zielony
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2928

Jeśli chodzi o wrażenie jakie robią te fotki na mnie to powoli żadne
      Pamiętam, że byłem zachwycony jak zobaczyłem pierwsze prace Andrzeja Dragana.
      Teraz powoli staje się to dla mnie jakieś takie normalne.

Zamieszczone przez bogunow
      Ale nadal nie wiemy jak się to robi, żeby uzyskać taki efekt.
      Myślicie, że fotki przepuszcza przez jakiś automat, czy raczej siedzi nad każdym zdjęciem z osobna po pół godziny... ?
      Jak to? była juz przecież gadka o pluginach do PS'a typu 'draganizer', ale nie dam se palca wskazującego prawej ręki obciąć, że w tym wątku.
      Dodam, że to ponoć dosyć skomplikowany proces i trza mniej więcej każdą fotkę traktować z osobna.
      sigpic

Komentarz

• mateos
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 43

Myśle że to miejwięcej tak:

Dzisaij wystawiam to zdjecie na plfoto (wieczorkiem jestem ciekaw ocen). POZDRO

Komentarz

• Zielony
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2928

Zamieszczone przez mateos
          Dzisaij wystawiam to zdjecie na plfoto (wieczorkiem jestem ciekaw ocen). POZDRO

Efetk delikatny, ale mnie się średnio podoba..
          Myślę, że staje się to powoli 'oklepane', ale to moja opinia...
          PS. Zastanawiam się czy ktoś traktuje poważnie te komentarze z plfoto?
          sigpic

Komentarz

• minek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1386

Odnośnie techniki światła, to spójrzcie na te zdjęcia :

Jak on to robi .... ?
            i czy każdemu podobają się takie portrety ?
            To raczej wygląda jak ilustracja-rysunek, a nie zdjęcie.
            Wrażenie jednak robi
            Po obejrzeniu tych koszmarków, muszę podzielić się pewnymi przemyśleniami:
            PRECZ z SZOPEM!

A przynajmniej precz z nieodpowiedzialnym korzystaniem z jego możliwości.
            No, niektórym to nieco lepiej wychodzi, Dragan uzyskiwał efekt jeszcze dający złudzenie, że mogło to być ze zdjęcia zrobione...

Jednak im dłużej żyję i więcej zdjęć oglądam, to tym bardziej mi się podobają naturalne szarości zbudowane klasycznym srebrowym ziarnem, uzyskane metodą odpowiedniego oświetlenia obiektu fotografowanego i prawidłowej ekspozycji na materiale światłoczułym.

Komentarz

• bebop
              Uzależniony
              • 2005
              • 755

Zamieszczone przez minek
              Po obejrzeniu tych koszmarków, muszę podzielić się pewnymi przemyśleniami:
              PRECZ z SZOPEM!
              [oklaski]
              gra i buczy bebop

Komentarz

• Danon
                Coś już napisał
                • 2004
                • 80

Odnośnie techniki światła, to spójrzcie na te zdjęcia :

Jak on to robi .... ?
                i czy każdemu podobają się takie portrety ?
                To raczej wygląda jak ilustracja-rysunek, a nie zdjęcie.
                Wrażenie jednak robi
                Też osobiście mi się to nie podoba, zbyt przesadzone bleeehh...

Lubię używać tej techniki ale bez przesady (zamieszczałem w tym wątku jakieś 2 prace), u niektórych ludzie po przeróbkach wyglądają jak niedomyte brudasy :/ sorry za określenie ale tak mi się kojarzy.

Komentarz

• asterix
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 793

ogolnie mozna by to zpointowac stwierdzeniem, ze draganizer to technika robienia z czlowieka górnika, ktory dopiero co wylazl i nie do konca otrzepal sie z pyłu
                  i nie nazywal bym tego "technika swiatla" lecz "górniczym mrokiem"

Znacznie ciekawiej jest wypracowac wlasny rozpoznawalny styl..
                  Dragan juz go osiagnol a klonowanie tego jest malo oryginalne. Za duzo tego w sieci teraz lata..
                  Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez asterix
                    ogolnie mozna by to zpointowac stwierdzeniem, ze draganizer to technika robienia z czlowieka górnika, ktory dopiero co wylazl i nie do konca otrzepal sie z pyłu
                    Powiedzmy wprost: do Wowy z Donbasu i tak jeszcze daleko ;-)
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Danon
                      Coś już napisał
                      • 2004
                      • 80

Zamieszczone przez asterix
                      i nie nazywal bym tego "technika swiatla" lecz "górniczym mrokiem"
                      Czy ja wiem... patrząc na prace Dragana, wcale nie są one takie jak to opisałeś, to ludzie próbując naśladować jego technike doszli właśnie do takich "górniczych" rezultatów

Komentarz

• asterix
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 793

Zamieszczone przez Danon
                        Czy ja wiem... patrząc na prace Dragana, wcale nie są one takie jak to opisałeś, to ludzie próbując naśladować jego technike doszli właśnie do takich "górniczych" rezultatów
                        ano, mniej wiecej mialem to na mysli..
                        Dragan zachwycil swoja technika a kopiowanie go znacznie rozminelo sie z jego technika..
                        Swoja droga to czy akcja draganizer pochodzi od Dragana ? czy jest to moze porpostu czyjas proba osiagniecia jego efektu.. ?
                        Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• Pszczola
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1760

Draganizer nie jest autorstwa Dragana. Technike Dragana mozna od niego bezposrednio zakupic.
                          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            PREMIUM member
                            • 2006
                            • 4250

Odebrałem kilka dni temu T17-50 i poszedłem próbować na miasto. Manipulacje na zdjęciu są w całości zrobione ręczne.

Na zdjęciu Urząd Wojewódzki w Radomiu.
                            Digart

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

Oczywiście zapomniałem o najważniejszym

W skrócie technika polega na wyodrębnieniu ze zdjęcia pojedynczych elementów i nadanie im lokalnie maksymalnego kontrastu. Do tego oczywiście gradienty z kolorami i gotowe.
                              Nie wiem jak to robią inni, ja podpatrzyłem na innych zdjęciach jak to wygląda i spróbowałem w taki właśnie sposób.
                              Jeśli ktoś uzyskuje podobne efekty to chętnie posłucham w jaki sposób to robi.

Plik .psd z Photoshopa CS2 w którym widać jak to zrobiłem.
                              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                              Digart

Komentarz

• thorin
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1990

MMM, az slina leci jak sie widzi taki efekt, uwielbiam tak skontrastowane kolory, ale moj cs2 tego nie widzi, wystepuje taki blad "Could not complete your request because an unexpected end-of-file was encountered" o co chodzi ?

EDIT

ok, wszystko dziala,
                                Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.

Komentarz

Pracuję...