X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amphotos
    Coś już napisał
    • 2009
    • 67

Zamieszczone przez Feudos
    http://www.radunc.pl/wp-content/uplo.../piatek/34.jpg
    Źródło: lovelywedding.eu

Czyli aby zrobić efekt takiego rozmazania świateł przy zachowaniu ostrości, najlepiej "potrząść,pokręcić" aparatem podczas robienia zdjęcia?
    Zainspirowało mnie zdjęcie @czarny1999 i tak zacząłem grzebać w blogach ludzi, naprawdę świetnie to wychodzi.
    Dłuższy czas naświetlania, niemaksymalnie duża przesłona i lampa błyskowa .
    Kilka z tamtego tygodnia ode mnie - ogólnie to nic szczególnego, ale celowo są to zdjęcia zeksperymentowane , szukałem czegoś charakterystycznego - bez tradycyjnych ujęć ludzi...

Ostatnio edytowany przez amphotos; 28824.

Komentarz

• arrow
      Uzależniony
      • 2009
      • 637

No wlasnie przede wszystkim eksperymenty, mnie jednak podczas robienia fotek w takich miejscach dobija potworna wilgotność powietrza i aż do przesady puszczany dym ...
      Canon FF

Komentarz

• panmateusz
        Początki nałogu
        • 2009
        • 310

Fotografowanie jasną stałką w klubach

Zacznijmy może od mojej krótkiej fotograficznej przeszłości. Fotografuję dużo w klubach, z początku korzystałem z 18-55mm f/3.5-5.6 IS. Już wtedy zauważyłem, że najbardziej podchodzą mi szerokie kąty. Dlatego następnym szkłem jakie do mnie trafiło był Samyang 8mm f/3.5 - byłem zachwycony szerokością, jednak ciągle doskwierał mi brak światła. Dlatego poszedłem na spory kompromis i całkowicie zrezygnowałem z szerokiego kąta dla światła. Kupiłem Sigme 30mm f/1.4, już po paru godzinach testowania byłem zachwycony. Niestety pierwsze wyjście do klubu okazało się tragedią.

Zamieszczam przykładowe zdjęcie zrobione kitem - taki sam efekt chciałem uzyskać Sigmą, aczkolwiek na oczywiście mniejszej przesłonie. Niestety nie jestem w stanie skonfigurować odpowiednio aparatu i lampy, a ustawienia których używałem na 18-55mm f/3.5-5.6 IS się po prostu nie sprawdzają. Lampa wali jak oszalało, robiąc wielką jasną plamę na zdjęciu - na ETTL niezależnie czy EV ustawie na 0, czy na -2, efekt jest ten sam. Na M niestety też mam spore problemy - raz błyska tak mocno jak w przypadku ETTL, a raz tak słabo, że praktycznie nie widać na zdjęciu błysku - to zrozumiałe, w końcu to tryb M i zależy od danej sytuacji, ale nie rozumiem aż takiej rozbieżności w błysku w tym samym klubie. Lampa to off-shoe 430EX II.

18mm f/3.5:

30mm f/1.8 przy wspomaganiu się szarym, dosyć niskim sufitem:

30mm f/1.4 przy wspomaganiu się tym samym sufitem co powyżej:

Jak widać sprzęt działa jak chce i kiedy chce, co jest bardzo uciążliwe i mnie bardzo denerwuje. Proszę was o pomoc w odpowiednim skonfigurowaniu aparatu tak, żebym mógł dalej fotografować w swoim starym stylu
        Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Erg
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 46

Tryb M nie zależy od sytuacji... W trybie M lampa błyska zawsze z taką samą mocą, ustawioną ręcznie na lampie. Jeżeli ustawiasz sobie np 1/32 mocy w trybie M, kolejne błyski powinny być z tą samą siłą. Skoro lampa raz błyska mocniej, raz słabiej, to ja bym w jakichś bardziej laboratoryjnych warunkach sprawdził samą lampę, bo nie powinno tak być. Zacznij od założenia lampy bezpośrednio na sanki, może np uszkodzony kabel off-shoe zaburza komunikację body z lampą.

Komentarz

• Bartek_902
            Uzależniony
            • 2010
            • 690

Też polecam tryb M,musisz dobrac optymalną ekspozycje która sprawdzi się w warunkach w których robisz zdjecia bo automatyka bedzie za bardzo szaleć przy takim rozkładzie świateł w tym klubie
            EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• panmateusz
              Początki nałogu
              • 2009
              • 310

Zamieszczone przez Erg
              Tryb M nie zależy od sytuacji... W trybie M lampa błyska zawsze z taką samą mocą, ustawioną ręcznie na lampie. Jeżeli ustawiasz sobie np 1/32 mocy w trybie M, kolejne błyski powinny być z tą samą siłą. Skoro lampa raz błyska mocniej, raz słabiej, to ja bym w jakichś bardziej laboratoryjnych warunkach sprawdził samą lampę, bo nie powinno tak być. Zacznij od założenia lampy bezpośrednio na sanki, może np uszkodzony kabel off-shoe zaburza komunikację body z lampą.
              Nie zrozumiałeś mnie. Zdjęcie wykonane z lampą w trybie M zależy od sytuacji. W jednym momencie w danym punkcie możesz nie mieć jakiegokolwiek światła, sekundę później masz tyle światła, że możesz fotografować bez lampy. Stąd albo zbyt niedoświetlone zdjęcia, albo przepalone. Testowałem zarówno sanki i kabel - o ile ETTL w 90% działał tak jak powinien przy korzystaniu z kita, to przy Sigmie strasznie szaleje. Obydwa większe zdjęcia, które zamieściłem są wykonane z sanek. Off-shoe nie wrzucałem, bo to biała plama. Oczywiście lampa przy uzyciu kabla błyska tak jak ja tego chce gdy podepnę kita...

Komentarz

• Loome
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1008

tryb M to tryb M - potrzeba sporo uwagi i wyczucia kiedy ile ustawić na lampie. jesli warunki sa losowe, to niestety ale jest ciezko - chociaz nie niemozliwie.

na kicie kiedy Ci wychodzi jaki tryb masz? e-ttl + Av/Tv/P/zielony ?

Komentarz

• lux
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 271

ale o co chodzi? wszystkie foto w normie. Ostatnie może niedoświetlone, ale się zdarza w takich warunkach. Na pewno nie jest to wina obiektywu bo ETTL działa nawet ze słoikiem po ogórkach.
                  =============
                  www.fotolux4.blogspot.com/

Komentarz

• panmateusz
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 310

ETTL + M w puszce, zawsze na 18mm i f/3.5, czasy rzędu 1/10-1/20 przy ISO1600. Tak zostało wykonane pierwsze zdjęcie.

Przy Sigmie chciałem zastosować trochę inne ustawienie. ETTL + M, 30mm f/1.8, ISO100 dla lepszych kolorów, odpowiedni czas do tego, który jest zależny od intensywności wizualizacji w danym klubie. Niestety ustawienie to daje białą plamę, nawet gdy ustawię EV -2 w lampie i skrócę drastycznie czas naświetlania.

Bardzo bym chciał móc doświetlać zdjęcia z taki sposób jak w wypadku twarzy barmana. Dużo kolorowego światła z wizualizacji w tle (f/1.8-20 + bokeh) + delikatne oświetlenie fotografowanej osoby, żeby uzyskać bardziej realistyczny kolor skóry i usunąć zafarby powstałe od światła (możecie mnie pojechać, nie wiem jak fachowo to określić )

Proszę też nie sugerować się kolorami zdjęć - są tragiczne na skalibrowanych wyświetlaczach, ale jako iż zdjęcia idą do odbiorców, którzy głównie korzystają z tanich LCD/laptopów, to są dostosowane pod taki typ wyświetlacza

Komentarz

• lux
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 271

to pokaż ta białą plamę, bo nigdzie jej nie widać. Wstawiasz dobre fotki, to jak mamy pomóc.
                      =============

Komentarz

• panmateusz
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 310

Zamieszczone przez lux
                        to pokaż ta białą plamę, bo nigdzie jej nie widać. Wstawiasz dobre fotki, to jak mamy pomóc.
                        Biała plama jak biała plama - nie zachowałem jej, bo każdy wie jak wygląda. Wystarczy sobie ustawić lampę błyskową na wysoką wartość i zrobić zdjęcie. Środek będzie biały, na brzegach jakieś ledwo widoczne detale będą, ale także mocno przepalone. Zdjęcia powyżej nie są dobre, bardzo średnie ze względu na moją frustrację w klubie. Kadry nie przemyślane itd.

Zamieszczam zdjęcie z kabla, ETTL + M, zostałem szturchnięty, ręką z lampą poleciała w przód, aparat też został mocno poruszony. Ale widać jak mocny jest błysk. W tym wypadku i tak tylko delikatnie przepaliło na EV-2.

Komentarz

• krzysztofr
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 233

Problem polega na tym, że łapiesz zbyt dużo światła zastanego (doświetlenie wymaga odrobiny światła) i lampa nie potrafi zejść niżej z mocą.
                          Wyjęcie wbudowanego odbłyśnika trochę poprawi sprawę (przepał będzie troszkę mniejszy).
                          Powinieneś się zaopatrzyć w filtry żelowe LEE neutralnie szare (do kupienia w zestawach na allegro).
                          Krzysztof Rogoziński | fotografia
                          http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• ska
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 73

Spróbuj ustawić na sztywno czas 1/40 ISO około 500-800 i automatyke lampy z korektą -1 z ''wizytówką'' na 45 stopni lub więcej byle nie na wprost. Lub preselekcja przysłony. Musi to działać. Swoją drogą całkiem niezłe foty
                            http://damnian.blog.com/

Komentarz

• lux
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 271

jeśli lampa była na wprost to musiało tak być, zwłaszcza, jeśli palnik masz ustawiony na dłużej niż 28 mm. Światło praktycznie nie padało na dziewczynę w lewym rogu tylko gdzieś na tył, to aparat zwiększył naświetlanie aby wyszła twarz co skutkowało przepałem tyłu. Daj jakieś normalne foto a nie "szturchnięte"
                              =============

Komentarz

• panmateusz
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 310

Zamieszczone przez lux
                                jeśli lampa była na wprost to musiało tak być, zwłaszcza, jeśli palnik masz ustawiony na dłużej niż 28 mm. Światło praktycznie nie padało na dziewczynę w lewym rogu tylko gdzieś na tył, to aparat zwiększył naświetlanie aby wyszła twarz co skutkowało przepałem tyłu. Daj jakieś normalne foto a nie "szturchnięte"
                                Jak już pisałem - ręka została szturchnięta i dlatego poleciała w miejsce, gdzie jej być nie miało. Tryb ETTL, także nie wiem jak był ustawiony palnik, najczęściej jest to 24mm-35mm. Dziwne teorie snujesz, że aparat sobie zwiększa czas naświetlania na M, gdzie z góry ma ustalony ten czas

krzysztofr - dzięki! Przez chwilę także obstawiałem, że lampa jest za mocna żeby doświetlić zdjęcie, które można wykonać bez niej. Ale nie wiedziałem, że można temu zaradzić poprzez filtry. Myślę, że to może być dokładnie to, czego potrzebowałem. Orientujesz się może, które warto jest kupić - 0.3, 0.6 itd?

Komentarz

Pracuję...