X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czarny1999
    Bywalec
    • 2008
    • 119

Zamieszczone przez piompo
    Nie no jak strzelasz z lampionem, to ze światłem 4.5 dasz radę. Ja tam po prostu nie lubię zdjęć z lampą z performance'ów artystycznych, bo mam wrażenie, ze lampa zabiera im artyzm
    wszystkie szerokie kadry z tej galerii :

zostaly machniete sigma i dopalane lampionem, nie mowie ze sa to dobre zdjecia, bo sa to pierwsze jakie robilem w takich warunkach i kontrola nad swiatlem jeszcze nie ta, ale chodzi mi tylko o zobrazownie ze na szerokich nie musisz sie wyginac i mozes smialo schodzic na czasy rzedu 1/8-1/15 i zlapac duzo zastanego nawet ciemnym szklem

Komentarz

• marceleqs
      Bywalec
      • 2010
      • 153

a ja bym powiedział, że najważniejsze wydaje mi się będzie szerokie szkło, potem jasność, USM, no i puszka.. dobrze by było żeby była już ta 40stka skoro radzą Ci że jest wyraźnie celniejsza i szybsza. Dobre szkło musi szybko chodzić, i sprawnie, w warunkach klubowych żaden tamron itp nie będzie niezawodny, bo będzie wariował, postaw na szerokie i jasne szkło a minie Cię dramat, choćby to miała być stałka, jak zdobędziesz coś jaśniejszego niż 2.8 to będzie dobrze, nie ma nic gorszego niż szalejący AF w ciemnych miejscach. Dobre ISO będzie w FF, ale do ISO1000 chyba każda 2 cyfrowa puszka da rade. Chyba te zdjęcia nie będą w jakimś mega formacie? Lampa pomoże na pewno, mi się wydaje, że 430stka powinna Ci starczyć (z resztą, na droższą nie masz ).
      50D + 17-55/2.8

Komentarz

• spr
        Coś już napisał
        • 2010
        • 83

spoko dzięki za radyCieszy mnie że tak szybko uzyskałem odpowiedź.
        Widzę teraz kwestia czekania i szukania odpowiedniej 40 i szerokiej szklanicy w przystępnych cenach.
        Dzieki

p.s
        czarny1999 dokładnie taki typ fotografii klubowej uskuteczniam,i widzę że sigma daje radę i to całkiem spokojnie
        L-dorado
        blog

Komentarz

• piompo
          Coś już napisał
          • 2008
          • 69

Zamieszczone przez czarny1999
          zostaly machniete sigma i dopalane lampionem, nie mowie ze sa to dobre zdjecia, bo sa to pierwsze jakie robilem w takich warunkach i kontrola nad swiatlem jeszcze nie ta, ale chodzi mi tylko o zobrazownie ze na szerokich nie musisz sie wyginac i mozes smialo schodzic na czasy rzedu 1/8-1/15 i zlapac duzo zastanego nawet ciemnym szklem
          Spoko, mi się podobają , chociaz chyba e węższe z 50tki bardziej, ale ogólnie fajne.
          crop i słoiki

Komentarz

• djaras
            Coś już napisał
            • 2008
            • 87

To moze ja pokaże moje "dyskotekowe" fotki robione ostatnio.
            Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!

450D + C17-85 + 430EXII z dyfuzorem. No i obróbka PSem.
            Największą zmorą zdjęć w klubie jest DYM. Na szczęście jako DJ mam na to bezpośredni wpływ..:P
            450D.

Komentarz

• djk
              • 2009
              • 9

dobrą opcją jest off camera shoe cord

Komentarz

• franka
                • 2011
                • 3

djaras - niektóre zdjęcia naprawdę są bardzo fajne
                na jakich mniej więcej ustawieniach je robiłeś?

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

Na moim blogu można znaleźć kilka fot robionych w klubie, exify są więc ustawienia można podejrzeć (20d + 17-40L; F4 chyba wszystkie + czasy 1/4-1/8s + lampa -1/3 odbijana od sufitu głównie - 45-60 stopni)

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez marceleqs
                  a ja bym powiedział, że najważniejsze wydaje mi się będzie szerokie szkło, potem jasność, USM, no i puszka.. dobrze by było żeby była już ta 40stka skoro radzą Ci że jest wyraźnie celniejsza i szybsza. Dobre szkło musi szybko chodzić, i sprawnie, w warunkach klubowych żaden tamron itp nie będzie niezawodny, bo będzie wariował, postaw na szerokie i jasne szkło a minie Cię dramat, choćby to miała być stałka, jak zdobędziesz coś jaśniejszego niż 2.8 to będzie dobrze, nie ma nic gorszego niż szalejący AF w ciemnych miejscach. Dobre ISO będzie w FF, ale do ISO1000 chyba każda 2 cyfrowa puszka da rade. Chyba te zdjęcia nie będą w jakimś mega formacie? Lampa pomoże na pewno, mi się wydaje, że 430stka powinna Ci starczyć (z resztą, na droższą nie masz ).
                  Na tej samej imprezie robiłem też zdjęcia 400d + sigma 18-50 (zamiennik kita ze zmiennym swiatlem) + Nissin 622i i dawało całość radę - jak znajdę foty to pokarzę bo to nie mój sprzęt i zdjęć z niego nie zgrałem
                  Ostatnio edytowany przez gadget_zary; 14635. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• franka
                    • 2011
                    • 3

niektóre zdjęcia są naprawdę spoko, zwłaszcza to z Jokerem!
                    a Plan B to bardzo fajne miejsce

Komentarz

• TomiCan
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 49

Jasne szkło, wysokie ISO, lampa zewn. do wspomagania AF (światło koniecznie odbite), i jest szansa na udane zdjęcie. Po za tym dobrze znać klub i korzystać z jego oświetlenia, które niestety nie jest przewidywalne.

acha jeszcze kilka suwaków...

Komentarz

• djaras
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 87

Zamieszczone przez franka
                        djaras - niektóre zdjęcia naprawdę są bardzo fajne
                        na jakich mniej więcej ustawieniach je robiłeś?
                        ISO 800, 1/50s, f- pełna dziura, lampa z dyfuzorem 60st... mniej wiecej. No i potem zabawa w PS głownie krzywymi żeby pozbyć sie dymu itp... Dorzucilem aktualne shoty http://republika.pl/djaras/ara/
                        450D.

Komentarz

• Shadow
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1565

TomiCan ----> Twoje zdjęcia faktycznie coś sobą prezentują. Kilku poprzednich kolegów bez urazy ale niczego ciekawego nie pokazali. Utrzymywanie światła zastanego to podstawa, ale do tego trzeba jasne szkła i nisko szumiące aparaty przy bardzo wysokich czułościach.

Komentarz

• panmateusz
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 310

Zamieszczone przez Shadow
                            TomiCan ----> Twoje zdjęcia faktycznie coś sobą prezentują. Kilku poprzednich kolegów bez urazy ale niczego ciekawego nie pokazali. Utrzymywanie światła zastanego to podstawa, ale do tego trzeba jasne szkła i nisko szumiące aparaty przy bardzo wysokich czułościach.
                            Co sprowadza się do wydania sporej sumy na sprzęt, a zasada jest taka, że do klubów kupuje się słaby sprzęt, gdyż jest to słabo opłacana dziedzina fotografii (w Polsce). Aczkolwiek jeżeli chce się do tego podchodzić na poważnie to niestety trzeba wydać minimalnie około 3-4 tysięcy.

Parę moich:
                            Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Husky
                              Zablokowany
                              • 2009
                              • 409

Kilka moich.
                              Aparat 5dmkII iso 3200 + lampa 580exII 1/2 mocy

Komentarz

• panmateusz
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 310

Tak przy okazji - ile właściciele 5D dostają za zdjęcia (za godzinę/zdjęcie/kwotę ogólną)? Ciekaw jestem dlaczego ludzie z aparatami za takie pieniądze decydują się na fotografię klubową, zwłaszcza że jest tak mizernie opłacana.
                                Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

Pracuję...