Acha - wiecej tutoriali nie bedzie ;-) W tym zawarlem praktycznie wszystko, co stosuje w przypadku swoich zdjec, wiec nie ma sensu sie powtarzac ;-)
X
-
-
Pojedyncze kroki tutorialowe to calkiem ladnie opisuje Scott Kelby w swoich ksiazkach o PS dla Digital Photographers.
Ja np mam ksiazkowa "Fotografia cyfrowa edycja zdjęć" (Helion) oraz elektroniczna "The Photoshop CS2 Book for Digital Photographers" i z niektorych porad stamtad bardzo chetnie czasem korzystam, ale nie przy kazdym zdjeciu a tylko przy bardzo nielicznych.Komentarz
-
oj już się tak nie pieść z sobąZamieszczone przez kavooNo prosze... szczerze mowiac myslalem, ze (po przyjeciu, z jakim sie ten tutorial spotkal w przypadku bebopa)
przecież nie robisz zdjęć, żeby się bebopowi podobały. tym bardziej, że jakaś pomroczność chyba Ci na oczy spadła, bo nie napisałem ani razu, że efekt końcowy mi się nie podoba. w jaką kategorię ja sobie to wpisuję to mój problem, a nie Twój.
siurrrr, skupiamy się odtąd na efektach, nie ich drodze w PS lub wcześniej. stąd też mój komentarz o wacie w kompozycji a nie o podkręconej saturacji :-)Zamieszczone przez kavooCoz... jesli ktos uwaza, ze "czar prysl" i okazalo sie, ze ksiezniczka jest ogrem
to trudno... nie widze powodu ukrywania sposobu, w jaki wykanczam proces kreowania zdjecia bo ani sie tego wstydze, ani uwazam to za jakies cheatowanie. Polecam tylko tym purystom traktowanie wszystkich zdjec na rownych zasadach, bo w niczym moje zyrafy nie roznia sie od bajkowego pejzazu, ktory jest bajkowy tylko dlatego, ze zostal poskladany z 5 klatek o roznej ekspozycji ;-) Latwo przy komentowaniu zdjec popasc w hipokryzje, wiec zalecam rozwazna ocene ;-)gra i buczy bebopKomentarz
-
Panowie...
Przypomnial mi sie taki dowcip:
Pewien magik po pokazie swoich sztuczek zapytany:
- Mistrzu, jak Pan to robi?
- Najlepiej jak potrafie! - odparl mistrz!
Mistrzu Kavoo! Nie pryskaj czaru!
Fajne zdjecia robisz! Bez wzgledu na to jak! 
Pozdrawiam.Komentarz
-
kavoo, bardzo dobry tutorial :-)
mam pytanko, nigdy nie konwertujesz fotek z AdobeRGB --> sRGB ?
a jesli chodzi o Hue, to zawsze dajesz na minus? bo ja nie raz musze dac na plus ...ale mozliwe, ze mam cos z daltonisty
Komentarz
-
Co do zdjęcia pelikana to potwierdzam, że tło i tak już praktycznie czrne było
Generalnie fajne mu te foty wychodzą
Coś tam jest do pstrykania
Komentarz
-
Wlasnie dlatego wspominalem o zieleniach, ktore trzeba (przynajmniej tak mi wychodzi z autopsji) na plus korygowac. Jak sie zielone (np. trawe) z RAWa skoryguje na lewo, to zolte wychodzi ;-)Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]a jesli chodzi o Hue, to zawsze dajesz na minus? bo ja nie raz musze dac na plus
W takich przypadkach calosc koryguje na minus, przelaczam sie na zielenie, ustawiam pipeta zakres koloru i suwaczek w prawo :-)Komentarz
-
-
Musze przyznac, ze oczywiscie wpisuje sie w szereg osób, którym "podoba sie" efekt koncowy, ale chyba ukłuło mnie w serce to samo co 'bebop'a'.... ot taki żal, że trzeba sie ratowac w taki sposób po sknoceniu zdjecia lub niemaniu talentu. [kazdy wybierze co uważa..
]
Nie przypominam sobie aby w tysiacach zdjec, ktore do dzisiaj zrobilem byla wieksza ingerencja niz unsharp, levels i crop. I to wszystko w stopniu poprawiajacym jedynie niedoskonałosci skanera, skanerzysty lub matrycy.
Nie neguje samej idei poprawek, bo do cholery po to są te oprogramy stworzone. Niemniej niesmak zostaje. Ale przypominam sobie jak fotograf studyjnu pokazywal mi jak uklada się jedwab na tle aby sie pieknie swiatlo załamywało... robil to godzine. W PS styknie 24 sekundy
i masz tło marzeń.
Szkoda..... jakos mi tak żal....
A Kavoo gratuluje umiejętności graficznych.Komentarz
-
Zal? Czego? Bredzicie troche...
A moze jak tutaj pisza... On sobie zaplanowal ze tak mialo byc? Moze to wcale nie ratowanie gniota?
To nie studio bylo, wiec porownanie gumki do godziny ukladania tla jest troche nie na miejscu jednak... Fotki zyjacych ruchomych obiektow to troche inaczej jak ukladanie szmaty przez godzine... Juz widze jak ten studyjny idzie tam szmate i swiatla rozkladac do zdjecia
LOL... Tez mi porownanie...
Liczy sie srodki. Dobiera sie je srodki na miare mozliwosci i sytuacji... Czy to bedzie szmata czy nieco gumki w szopie to juz wszystko jedno... Skad wiesz ze tak nie mialo byc jeszcze przed wcisnieciem spustu?
Wyciagalem gnioty na lepsze... Ale tez zrobilem pare zdjec z mysla o dosyc znacznej obrobce... Czy sie to komus podoba czy nie, to bylo dosyc zaplanowane jeszcze zanim wzialem aparat do reki....Komentarz
-
Piotr, dziękuję, w 100% mogę się pod tym podpisać, może za dużo emocji w moich postach poszło (adekwatnie do rozczarowania a nie do flame'u jak to ktoś sugerował), ale właśnie o to chodzi co napisałeś. Świetny efekt końcowy. Szkoda, że tak dużo pracy w PS. W niczym nie może to dyskwalifikować efektu - tyle, że jak napisałem, ja bardziej patrzę na to jak na grafikę. Fajnie, że Kavoo potrafi przełożyć w wyobraźni co można zrobić ze zdjęciem w PS, nawet średnio udanym (ekspozycja, kadr) w takie efekty końcowe jak uzyskuje.Zamieszczone przez iczekMusze przyznac, ze oczywiscie wpisuje sie w szereg osób, którym "podoba sie" efekt koncowy, ale chyba ukłuło mnie w serce to samo co 'bebop'a'.... ot taki żal, że trzeba sie ratowac w taki sposób po sknoceniu zdjecia lub niemaniu talentu. [kazdy wybierze co uważa..
]
no i końcowe pytanie, które może nie powinno paść i nie jest to do Kavoo: czy dłubiąc w PS uczymy się robić zdjęcia? lepsze zdjęcia rzecz jasna. być może taki tutorial Kavoo pomoże wyzwolić komuś kreatywność i wtedy tym lepiej. ja powoli jednak wracam w średni format. czysto hobbystycznie i dla przyjemosci, rzecz jasna.gra i buczy bebopKomentarz
-
Trochę obraźliwie, a ani ja ani Piotr takich intencji nie mieliśmy. oczywiście adekwatnie: szczerość nigdy publicznie. może taki post jak mój czy Piotra to po prostu do Kavoo na PM. nie to kompletnie znaczenia... liczyć na inteligencję?Zamieszczone przez KuchateKZal? Czego? Bredzicie troche...
KuchateK, wrzuć na luz. to nie ma znaczenia czy miało czy nie. to jest kreacja z całym szacunkiem dla Kavoo i włożonej przez niego. ale kreacja już komputerowa, a nie fotograficzna. nic negatywnego. po prostu - inne środki. efekt końcowy bardzo dobry. rozumiem, że można tylko piać z zachwytu?Zamieszczone przez KuchateKLiczy sie srodki. Dobiera sie je srodki na miare mozliwosci i sytuacji... Czy to bedzie szmata czy nieco gumki w szopie to juz wszystko jedno... Skad wiesz ze tak nie mialo byc jeszcze przed wcisnieciem spustu?
i ok. ja nie mam z tym problemu i nie oceniam tego wg metody pracy jaką masz z materiałem. pozdrawiamZamieszczone przez KuchateKWyciagalem gnioty na lepsze... Ale tez zrobilem pare zdjec z mysla o dosyc znacznej obrobce... Czy sie to komus podoba czy nie, to bylo dosyc zaplanowane jeszcze zanim wzialem aparat do reki.gra i buczy bebopKomentarz
-
A mnie w tym watku najbardziej boli to ze kavoo odwalil kawal dobrej roboty odslaniajac kawalek swojego warsztatu a dyskusja zmierza troche w kierunku linczu i wniosku "eh myslalem ze to dobry fotograf a on zwyczajnym oszustem psowym jest". On tylko chcial pokazac ludziom co mozna zrobic ze zdjeciem za pomoca PS'a. Nikt mu za to nie zaplacil, nie dostanie za to medalu a jednak postanowil poswiecic sporo czasu zeby napisac tego tutoriala.
Przeciez on nikomu nie karze tym samym robic slabych technicznie zdjec a potem ich obrabiac czy odejsc od fotografii analogowej na rzecz cyfrowej. Po prostu wybral na tyle slabe zdjecie zeby uzyc jak najwiecej narzedzi i tym samym jak najwiecej pokazac. To tak jakbyscie psioczyli na Kelbyego ze wydal swoj podrecznik.
Kavoo ja tam Cie podziwiam za umiejetnosci i odwage. Wiem tez ze najgorsze w pisaniu artykulow/testow/tutoriali jest fakt ze czlowiek sie nameczy a potem musi czytac jak to sie inni na nim zawiedli.
Proponuje zamiast prowadzic kolejna bezprzedmiotowa dyskusje na temat obrobki i ingerencji w zdjecia zeby kazda z osob ktorym sie to nie podoba/budzi niesmak/czy tam inne napisala wlasnego tutoriala z tej czesci fotografii w ktorej czuje sie mocna. Kazdy na tym zyska.
Nie pisze tego zeby rozpetac jakas burze a juz napewno jestem jak najdalszy od wycieczek personalnych
Po prostu sam wiele razy pisalem rozne teksty na necie i wiem jak duzo trzeba wlozyc w to pracy i jak czlowiek sie czuje jak musi czytac takie flejmy.
Prosze tez osoby ktore poczuly sie atakowane moim postem o niereagowanie chyba ze w sposob omowiony powyzej czyli poprzez umieszczenie jakiegos fajnego artykulu
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
Sorry jesli odebraliscie to jako chec obrazy... Emotikonow powinienem zasadzic gesciej
Uklulo mnie poprostu to, ze iczek napisal ze to ratowanie knota czy braku umiejetnosci. Uwazam ze czasami wcale nie jest tak. Nie sztuka nastawiac szmat i swiatel dowoli w studio na spokojnie i godzinami meczyc detale... Ale jesli nie ma mozliwosci i sie foci na szybko w zoo zywe zwierzeta to czasami liczy sie bardziej sam fakt zlapania momentu w odpowiednim czasie. Umniejszanie temu i ubolewanie, ze zostalo to podmalowane w paru miejscach jest jednak nie na miejscu, zwlaszcza porownanie studio i godzinnego ukladania szmat.
Zreszta kavoo napisal, ze specjalnie wybral takie, a nie inne zdjecie w celu pokazania maximum tego, co mozna zastosowac....Komentarz
-
Komentarz