X
-
-
Aż sprawdziłem kolorymetrem... i różnice są minimalne (poza przepałami oczywiście)... ale może ja i mój kolorymetr ślepi jesteśmy
Yerzu - oglądasz na skalibrowanym monitorze?
Pytam poważnie bo ja takich różnic nie widzę...Komentarz
-
u Tkacza jest ciutkę ciemniejsza - dekolt.
Ale sama twarz - odcień - jest blisko, według mnie.Komentarz
-
Komentarz
-
Na mój chłopski rozum to mi przypada do gustu odcień skóry Michała a czy jest daleko hmm wg mnie raczej nie. I chwała Ci że próbujesz zdradzić tak pilnie strzeżoną tajemnicę koloru skóry ;-) .Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
to można zrobić BEZ warstw przenikania - bez softlight, bez screen itd.wszystko u tkacza zrobione jest na warstwach z przenikaniem uzyciem softlight... uzyciem color balansu.. i maskowaniu.. przeciez skore jak sie ladnie wyprowadzi to mozna zrobic maske i zajmowac sie cala reszta bez ingerencji w nia..uzycie selective color dla neutralnych barw ....z kanalow mozna wyciagnac wszsytkie jasne tony.. i przy uzyciu przenikania screen . rozjasniamy.. suwakiem przenikalnosci robibym tak zeby nie przepalalo.. ot co
nauka nauka nauka
powiem szczerze że ameryki to nie odkrywasz z tymi maskami itd.....Komentarz
-
Można rzucać tutaj sloganami warstwa, maska soft coś tam a tak naprawdę nie wielu potrafi to wykorzystać a ino się przechwalać.Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
wyslij na emial plik ktory przedstawiasz bez przerabiania to po pracy zrobie pod tkacza...i wrzuce dla porownania...ogolnie to ze ameryki nie odkrylem to wiem.. ale jak napisalem wszystko trzeba robic z poziomu ps .. w camera raw oki mozna wyprowadzic zdjecie tonalnie wysostrzyc wstepnie itp.. ale wiekszosc co prezentuje tkacz to juz metoda maskowania przenikania itd...pzdr2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.plKomentarz
-
Tylko pamiętaj Michale (jeśli tak mogę), że pozostaje jeszcze kwestia wychodzących przy próbach obróbki przepałów... Mi właśnie wyłazi coś takiego a próby ich usunięcia kończą się*małą masakrą
Komentarz
-
eeeeee.... kolego, nie zgadzam się.wyslij na emial plik ktory przedstawiasz bez przerabiania to po pracy zrobie pod tkacza...i wrzuce dla porownania...ogolnie to ze ameryki nie odkrylem to wiem.. ale jak napisalem wszystko trzeba robic z poziomu ps .. w camera raw oki mozna wyprowadzic zdjecie tonalnie wysostrzyc wstepnie itp.. ale wiekszosc co prezentuje tkacz to juz metoda maskowania przenikania itd...pzdr
90 % można zrobić w ACR - i wołać podwójnie..... SUWACZKI w ACR naprawdę
tutaj załatwiają większość roboty - takie moje zdanie. :-)
zamiast grzebać w moim nieudolnie naświetlonym RAWIE wrzuć jakieś swoje - zrobione pod Tkacza, ok ?Komentarz
-
Michał - ok - tylko weź pod uwagę to że światło jakie panuje w otoczeniu ma wpływ na kolor skóry. Jeśli w pomieszczeniu jest światło ciepłe jak na przykładzie Krzyśka to skóra będzie miała cieplejszy WB i będzie z tym otoczeniem grała.
Na przykładzie wycinków - wygląda to dobrze ale patrząc globalnie na całość zdjęcia to już nie wygląda dobrze tylko żółtaczkowo. Po pierwsze musisz ustawić całość kolorów w scenie pod siebie - ciepłe kolory ciepła skóra zimne to zimna itd.
Handelson - tak pracuję na skalibrowanym monitorze.
Proszę bardzo dwa przykłady kolorów z mojej strony - zbalansowane pod całe sceny :
Komentarz
-
2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.plKomentarz
-
I to do mnie przemawia. Dzięki Yerzu
Komentarz
-
Yerzu, ale przecież chodziło o skórę..... pisałem że chodzi o skórę.Michał - ok - tylko weź pod uwagę to że światło jakie panuje w otoczeniu ma wpływ na kolor skóry. Jeśli w pomieszczeniu jest światło ciepłe jak na przykładzie Krzyśka to skóra będzie miała cieplejszy WB i będzie z tym otoczeniem grała.
Na przykładzie wycinków - wygląda to dobrze ale patrząc globalnie na całość zdjęcia to już nie wygląda dobrze tylko żółtaczkowo. Po pierwsze musisz ustawić całość kolorów w scenie pod siebie - ciepłe kolory ciepła skóra zimne to zimna itd.
Handelson - tak pracuję na skalibrowanym monitorze.
Proszę bardzo dwa przykłady kolorów z mojej strony - zbalansowane pod całe sceny :
Nad moim zdjęciem można by posiedzieć jeszcze - zbalansować wszystko prócz skóry. - zdjąć tego, dodać tamtego.
Twój pierwszy przykład rozumiem, że jest przeznaczony do dalszej obróbki tak ?
No bo wszystko poza skórą jest zimne, zielone...Komentarz
-
Michał - na zdjęciu nr 1 zieleń jest kolorem dominującym - nie ja ten kościół urządzałem - ale zielonego zafarbu nigdzie nie ma. Biel jest biała, czerń czarna, skóra w kolorze skóry, a reszta zielona ...Komentarz

Komentarz