X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MM-architekci
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2227

że niby 2 wypluł aparat ? jeśli tak to może ustaw sobie w miarę neutralny profil a nie saturacja i kontrast na max bo to jest faktycznie tragedia

a 1 ok
    no comment...

Komentarz

• agent
      Coś już napisał
      • 2007
      • 71

MM w sumie 99% zdjęć robie w raw, jpegi S, tak żeby na szybko przejrzeć po zrzucie na kompa, więc w sumie to mi obojętne jaki tam profil jest =)

Na dzisiaj druga tura jak sądzicie przegięcie, czy jeszcze przejdzie?

Zdjęcie 1:

Zdjęcie 2: (referencyjny jpeg z aparatu bez obróbki)

---
      5D + 40D + S14/2.8 + EF 28/1.8 + EF 50/1.4 + EF 85/1.8 + 430EX

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

przegięcie.

Komentarz

• enkoder
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 19

przepaliłeś niebo na oryginale, kiepskawo będzie

Komentarz

• agent
            Coś już napisał
            • 2007
            • 71

no z tym niebem nic się nie dało zrobić, nie mam takiej połówki co by na samyanga 14mm weszła, ani statywu nie wziąłem, żeby zrobić jakiegoś przyzwoitego hdra.
            To co na pierwszym zdjęciu jest ciągnięte z jednego rawa, niebo domalowane =) Trochę chyba cienie poszły w magente (uroki obrabiania na kiepskiej matrycy laptopa), przechyliłem ekran i dopiero teraz widzę.

Obróbka "na chama", ale właśnie po to żeby wyczuć lepiej granicę przegięcia, także zapraszam do komentowania.
            ---

Komentarz

• allxages
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2549

No to już wiesz, że zrobiłeś potworka

Komentarz

• nowart
                Uzależniony
                • 2007
                • 809

agent - Twoja obróbka jest dobra, nie masz się czego wstydzić. Nie wrzucaj na fora takich porównań "przed-po" bo Cię zjedzą jaka to z Ciebie amatorszczyzna, alarz i kreator sztucznej rzeczywistości . Liczy się efekt końcowy a ten - w obu przypadkach - jest, oczywiście moim zdaniem, na dobrym poziomie.
                Wielu tutaj znanych i lubianych maluje i przerabia fotki w takim stopniu, że popłakalbyś się ze śmiechu na widok oryginałów a mimo to słychać tylko ochy i achy. Ale to wyłącznie dlatego, że nie widać co wypluł aparat
                Się nie przejmuj - jest świetnie

Komentarz

• allxages
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2549

No ok nowart, ale chcesz mi wmówić że to niebo na drugim zdjęciu jest "świetne"?

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zależy, co chciałeś osiągnąć. Ja na zdjęciu w wersji "po" widzę fioletowe niebo i zgniłą trawę, ale jeśli takie było zamierzenie, to ok.

Komentarz

• MM-architekci
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2227

Zamieszczone przez allxages
                      No ok nowart, ale chcesz mi wmówić że to niebo na drugim zdjęciu jest "świetne"?
                      a to musi być od razu świetne .... no nie przesadzajmy , każdy ma jakieś swoje widzimisie
                      no comment...

Komentarz

• allxages
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2549

I fiolotowe niebo z photoshopa wyglada jak? Bo napewno nienaturalnie. I tylko do tego się odnosze.

Komentarz

• dreamstorm
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 642

Nie wiem czym fota robiona, ale jeśli 40D to do odratowania spokojnie, ale z 5tki już nie.
                          Obróbka pojechana - chałupa nie powinna wpadać w różowe kolorki jeśli na oryginale jest w miarę ok.
                          Zrób cz-b i będzie spoko
                          Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• agent
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 71

fota robiona 5tką, a czemu to z 40d do odratowania a z 5tki nie?

Dziś wieczorem może jak będę miał czas, spróbuje zrobić 2gą wersję bez dzikich przebarwień, ciekawe czy się spodoba =)
                            ---

Komentarz

• enkoder
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 19

dreamstorm, też chciałbym spytać, dlaczego z 40D do odratowania, a z 5D nie?

Komentarz

• agent
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 71

nowart dzięki za pozytywne słowa =)

Przypomniałem sobie, że mam inny kadr z tym dworkiem (zresztą już go zamieszczałem na forum), nawet wyszło w podobny deseń, chociaż obrabiałem to dobrych kilka tygodni temu (z tego kadru dało się wyciągnąć jeszcze trochę nieba ):

I jeszcze coś dla smaczku, również proszę o opinie, jest agresywna obróbka ale tak właśnie było w zamierzeniu:

1:

2:
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                kurde wkleiła się miniaturka drugiego zdjęcia, jeśli można prosić moda o edycje z tym linkiem:

Ostatnio edytowany przez agent; 14081. Powód: Automerged Doublepost
                                ---

Komentarz

Pracuję...