X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spr
    Coś już napisał
    • 2010
    • 83

Drogi kolego roshuu, kiedyś tez borykałem się z takim problemem i myslami jak Ty i prawda jest taka że:
    -każde zdjęcie cyfrowe czy analogowe wymaga "postprodukcji".
    -obiektywy jakimi dysponujemy odgrywają rolę w odwzorowaniu obrazu, body jest tylko swego rodzaju magazynem dla naszych zdjęć.
    -ujęcia wpływają w większej mierze na odbiór zdjęć niż poprawność techniczna; ale poprawność techniczna zdjęcia sprawia że słabe ujecie jest jako tako odbierane,nie budzi ani pozytywnych emocji ani negatywnych.
    -przede wszystkim praca ze światłem oddaje tzw "klimat" fotografii

no i teraz kilka porad:
    -korzystaj z odpowiedniego trybu pomiaru światła oraz nauczenie się jak z tego korzystać, bardzo fajny poradnik o systemie strefowym napisał Janusz Body ( http://canon-board.info/showthread.php?t=25632 )
    -opanuj światło i myśl czy aby smugi światła ładnie nie zagrają na zdjęciu itd, czy na pewno "strzelać" lampą uzyskując poprawność techniczną ekspozycji.
    -poznaj własne obiektywy, pracuj głębią ostrości jaką Ci oferują, ale naucz się z niej korzystać(mam tu na myśli że odpowiednia przestrzenność obrazu pozwoli GO ładnie zagrać - np w twoim zdjęciu wszystko jest tak bardzo statyczne że mimo f2,8 nawet ołtarz który jest kilka m za pierwszym planem jest tylko lekko zamazany)

nie traktuj tego jako obrazy,po prostu kilka uwag,warto nad nimi pomyśleć chwile a naprawdę poprawimy jakość swoich zdjęć.
    Nadmienię iż nie posiadam wypasionego sprzętu C, korzystam z systemu P i raczej średnio-zaawansowanego sprzętu niż profi ale to jest doskonałym przykładem na to że nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf(aczkolwiek przesiadka na C ze względu na dostępność szkieł jest bardzo bliska w czasie )

by nie być gołosłownym:

Pozdrawiam serdecznie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    coś obrazek się nie załączył więc:
    Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
    Ostatnio edytowany przez spr; 36047. Powód: Automerged Doublepost
    L-dorado
    blog

Komentarz

• Chuck
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 44

T może i ja coś podeślę
      1. ma zawsze racje,
      2. Jeśli nie ma racji patrz pkt.1

Komentarz

• luc_october
        Początki nałogu
        • 2009
        • 447

Zauważ, że dużo "pro" fotografów wstawia B&W foty często właśnie tam gdzie są trudne warunki do opanowania koloru.

Ewentualnie można się ratować podwójnym wołaniem Raw'a z różnym balansem jak w przypadku poniżej:

http://500px.com/luc_october

Komentarz

• jacapa
          Początki nałogu
          • 2007
          • 453

ha ha, można by zrobić ankietę która obróbka najlepsza :-D
          Zainteresowanie spore, co człowiek to inne spojrzenie na ten sam materiał.
          Jacek Paduszyński
          40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Zamieszczone przez jacapa
            ha ha, można by zrobić ankietę która obróbka najlepsza
            Jasne! Będzie jak podczas wyborów Króla Piratów. Każdy głosuje na siebie

Komentarz

• jacapa
              Początki nałogu
              • 2007
              • 453

Nie ma problemu, autorzy na swoje, reszta na najlepsze. na jedno wyjdzie.
              Jacek Paduszyński
              40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• roshuu
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1107

Zamieszczone przez spr
                Drogi kolego roshuu, kiedyś tez borykałem się z takim problemem i myslami jak Ty i prawda jest taka że:
                -każde zdjęcie cyfrowe czy analogowe wymaga "postprodukcji".
                -obiektywy jakimi dysponujemy odgrywają rolę w odwzorowaniu obrazu, body jest tylko swego rodzaju magazynem dla naszych zdjęć.
                -ujęcia wpływają w większej mierze na odbiór zdjęć niż poprawność techniczna; ale poprawność techniczna zdjęcia sprawia że słabe ujecie jest jako tako odbierane,nie budzi ani pozytywnych emocji ani negatywnych.
                -przede wszystkim praca ze światłem oddaje tzw "klimat" fotografii

no i teraz kilka porad:
                -korzystaj z odpowiedniego trybu pomiaru światła oraz nauczenie się jak z tego korzystać, bardzo fajny poradnik o systemie strefowym napisał Janusz Body ( http://canon-board.info/showthread.php?t=25632 )
                -opanuj światło i myśl czy aby smugi światła ładnie nie zagrają na zdjęciu itd, czy na pewno "strzelać" lampą uzyskując poprawność techniczną ekspozycji.
                -poznaj własne obiektywy, pracuj głębią ostrości jaką Ci oferują, ale naucz się z niej korzystać(mam tu na myśli że odpowiednia przestrzenność obrazu pozwoli GO ładnie zagrać - np w twoim zdjęciu wszystko jest tak bardzo statyczne że mimo f2,8 nawet ołtarz który jest kilka m za pierwszym planem jest tylko lekko zamazany)

nie traktuj tego jako obrazy,po prostu kilka uwag,warto nad nimi pomyśleć chwile a naprawdę poprawimy jakość swoich zdjęć.
                Nadmienię iż nie posiadam wypasionego sprzętu C, korzystam z systemu P i raczej średnio-zaawansowanego sprzętu niż profi ale to jest doskonałym przykładem na to że nie sprzęt robi zdjęcia tylko fotograf(aczkolwiek przesiadka na C ze względu na dostępność szkieł jest bardzo bliska w czasie )

by nie być gołosłownym:

Pozdrawiam serdecznie
                coś obrazek się nie załączył więc:
                http://img148.imageshack.us/f/plikf.jpg/
                To mnie zjechales ale coz - zapewniam, ze z teorii wiem wiecej niz moze Ci sie wydawac, gorzej z praktyka bo to zupelnie co innego jak masz 1sek na ustawienie wszystkiego Watek o punktowym znam jak wlasna kieszen.
                Troche zjechalismy z tematu, ale generalnie mam tam jakies zrozeznanie w tym wszystkim. Fotka faktycznie kiepska i nic specjalnego z niej nie wyciagneliscie. Nadal uwazam, ze moja wersja oborobki jest najlepsza ale wciaz mnie nie zadowalna.. No ale dobra.

Czyli co dochodzimy do wniosku, ze nawet starym sprzetem da sie zrobic fotke, ktora mozna pozniej niezle obrobic i nie trzeba kupowac super nieszumiacych matryc ani nie ma co liczyc na ich rozpietosc tonalna?
                Zamieszczone przez luc_october
                Zauważ, że dużo "pro" fotografów wstawia B&W foty często właśnie tam gdzie są trudne warunki do opanowania koloru.

Ewentualnie można się ratować podwójnym wołaniem Raw'a z różnym balansem jak w przypadku poniżej:

Dzieki za poswiecony czas stary
                Ostatnio edytowany przez roshuu; 16959. Powód: Automerged Doublepost
                6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• jacapa
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 453

roshuu Twoja fotka wcale nie jest taka ostatnia , a obróbka to kwestia gustu . Ty uważasz że Twoja jest najlepsza , niestety nie mogę się z Tobą zgodzić - moja jest lepsza . Twoja najwyżej na drugim miejscu ;-)
                  B&W może być ratunkiem , ale to co powyżej nim nie jest :-D
                  Jacek Paduszyński

Komentarz

• justanimage
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 237

to i ja:

600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Komentarz

• Tezet-gdynia
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1283

A co tam :P Najwyzej okaze sie ze najbardziej kiczowata obrobka tego watku :P
                      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• roshuu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1107

Zamieszczone przez jacapa
                        roshuu Twoja fotka wcale nie jest taka ostatnia , a obróbka to kwestia gustu . Ty uważasz że Twoja jest najlepsza , niestety nie mogę się z Tobą zgodzić - moja jest lepsza . Twoja najwyżej na drugim miejscu ;-)
                        B&W może być ratunkiem , ale to co powyżej nim nie jest :-D
                        Nie no ile ludzi tyle opinii, gusta sa rozne
                        Co do B&W to jest to rozwiazania, zreszta modne ale ja jakos za B&W nie przepadam. Przynajmniej nie w duzych ilosciach
                        6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• jacapa
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 453

Panowie, teraz poważnie. Wszystkie twarze w waszych wersjach na moim monitorze mają lekki zafarb fioletowo-magneta. Wiem że mam gów..y monitor , ale myślałem do tej pory , że jakiś czas temu go opanowałem. Jednak chyba nie do końca , no bo większość nie może się mylić. Czyż nie ? W takiej sytuacji na razie wycofuję, do poniedziałku, to co napisałem.
                          Odszczekam lub potwierdzę jak zobaczę wasze wersje na sensowniejszym monitorze.
                          Jacek Paduszyński

Komentarz

• boski
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 94

na wszystkich obrobkach po za jedna(!) kolesie na drugim planie wyszli jakby byli nieudolnie wyszparowani :/ tu trzeba w PS lub innym edytorze popracowac nad dalszym planem
                            Loading sig, please wait...
                            |||||||||||||----35%----------------

Canon EOS system

Komentarz

• Tezet-gdynia
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1283

Zamieszczone przez boski
                              na wszystkich obrobkach po za jedna(!) kolesie na drugim planie wyszli jakby byli nieudolnie wyszparowani :/ tu trzeba w PS lub innym edytorze popracowac nad dalszym planem
                              Zdaje sie ze od poczatku chodzilo o kolory i krystalicznosc, a nie o kompozycje :neutral: Wiec co ma jedno do drugiego w tym przypadku ?
                              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• dinderi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3028

2 minuty Na "szparowaniu" drugiego planu sie nie skupiałem

Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

Pracuję...