Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
A może to ich klienci nie chcą "nieostrych" zdjęć? Często spotykam się z oceną że zdjęcie nieostre bo przykładowo panna młoda ostra a pan młody obok już nie. Takie jest zdanie laików nie mających pojęcia o eLkach i innych duperelkach. Żeby jeszcze wiedzieli ile kasy trzeba było wydać na taki obiektyw który wyostrzy młodą a rozmyje młodego
- Może po prostu zrób tak jak chce całkiem spora grupa odbiorców - ostre obie postacie. I tak jak TY chcesz - ostra jedna. I daj im do wyboru !!!
Nie musi nam się to podobać, ale są różne gusta, i ocena tego co dobre.
Nieraz jest praktycznie niemożliwe aby zdjęcia były i dobre i podobały się odbiorcy !!!. Może nie starajmy się na siłę wszystkich uszczęśliwiać, bo mimo szczerych chęci końcowy efekt będzie odwrotny.
- Myślisz że odbiorcę interesuje ile wydałeś na sprzęt ???
Nieraz oglądając zdjęcia z małą GO, wydaje mi się że jest ona celem samym w sobie pokazującym i uzasadniającym sens i możliwości nabytego drogiego obiektywu.
............
Nieraz oglądając zdjęcia z małą GO, wydaje mi się że jest ona celem samym w sobie pokazującym i uzasadniającym sens i możliwości nabytego drogiego obiektywu.
No proszę - jak miło ;-) Nie czuję się osamotniony w swoich poglądach!
Zamieszczone przez Zybi_S
Nieraz jest praktycznie niemożliwe aby zdjęcia były i dobre i podobały się odbiorcy !!!. Może nie starajmy się na siłę wszystkich uszczęśliwiać, bo mimo szczerych chęci końcowy efekt będzie odwrotny.
Hmmm...co to znaczy że "....niemożliwe by zdjęcia były i dobre...itd" ? ;-) ;-)
Będą ostre w planie; prawidłowo naświetlone; z dobrze wybalansowanymi kolorami; prawidłowo kadrowane i z odrobiną pomysłu - i nie spełnią warunków j.w.? NIE BĘDĄ UDZIWNIONE?
Trochę tu będzie oftopowo ale ....
Traktowanie r e p o r t a ż u ze ślubu jak wyzwania artystycznego powoduje że wiele z aspektów prawidłowej rejestracji zdarzeń odpływa...w małej głębi ostrości.
Czasem mam wrażenie że zdjęcia stają się wyzwaniem by pokazać coś co docenią fachowcy albo dogonić modę - a klient z jego preferencjami "odjeżdża" gdzieś.
Te dziś wspaniałe - odejdą za chwilę z modą, a zostaną w domowym archiwum zdjęcia: pozbawione detali małą GO; często poruszone; zdeformowane "fiszajami"; z dziwnymi kolorami; winietami.
Coraz częściej oglądając zdjęcia z "kultowej" 35 zastanawiam się: dlaczego tak mało widac? Tak jakby dekoracje czy miejsca; towarzyszący ludzie i ich reakcje - byli bez znaczenia? Młodzi zapraszają tłumy ludzi; planują całe scenariusze imprez - a na zdjęciach jest bardzo kameralnie: ona.....on....oni...czasem.
Imponują sobie fachowcy bokehem - a ciekaw jestem ilu pyta klienta: a jak chcielibyście widzieć swoje zdjęcia?
Portfolia to najczęście wielka manipulacja! Starannie wybrane, extra prezentowane, często pełne cudzych pomysłów.
I teza: JA wiem jak wam to zrobię.
Kurde - zawodowstwo chyba polega na tym że robi się wszystko co i jak klient zechce!
Niestety - do tego trzeba mieć opanowany warsztat - nie wystarczy super szkło i aparat co sam zrobi zdjęcia. Najlepiej szybką serią. Z niewiarygodnie małą głębią ostrości.
.....
Kurde - zawodowstwo chyba polega na tym że robi się wszystko co i jak klient zechce!
Niestety - do tego trzeba mieć opanowany warsztat - nie wystarczy super szkło i aparat co sam zrobi zdjęcia. Najlepiej szybką serią. Z niewiarygodnie małą głębią ostrości.
Owszem robimy dla konkretnego odbiorcy. Ma mu się to podobać.
Jednak dobrze jest od siebie pewne sprawy zasugerować, aby przekonać że nieco inaczej nie musi być źle, a efekt końcowy będzie lepszy.
Jednym z gorszych pomysłów jest pokazanie możliwości sprzętowych (np mała GO) które ni jak nie pasuje do ujęcia.
Ja akurat kocham małą GO i nic na to nie poradzę
Ale jak wszystko mała GO ma swoje plusy i minusy i tego należy być świadomym i rozmyślnie należy jej używać.
Znam fotografów którzy mają ustawione zawsze i o każdej porze F8 + lampa i czy wali słońce czy pada deszcz to tego nie zmieniają. Jakie potem mają zdjęcia to już podlega subiektywnej ocenie która moim zdaniem jest przeważnie niziutka.
Fotografia ma to do siebie że jest wielce kreatywna i namacalnym dowodem tej kreacji jest właśnie GO. Ja np. kocham gdy oczy modelki są ostre a reszta powoli rozpływa się jak w magicznej mgle a wpatrujący się w zdjęcie może zanurkować w spojrzenie
Mała GO to nie grzech, czasem mus, czasem przekleństwo ale operowanie nią wypada znać bardzo dobrze
Portfolia to najczęście wielka manipulacja! Starannie wybrane, extra prezentowane, często pełne cudzych pomysłów.
I teza: JA wiem jak wam to zrobię.
Moim zdaniem trochę się wyzłośliwiasz, szyneczkę można kupić i w markecie i w masarni na drugim końcu miasta oferującej od zawsze sprawdzoną jakość.
Jeśli sprawa ślubów się tyczy, to na tyle rzadko go bierzesz że jest czas fotografa znaleźć. Jeśli czasu brakło albo pech- nabrałem się na jakąś stronkę internetową to sprawiedliwe to nie jest ale pretensje niby do kogo ? Urzędnicy już ponoć próbują zastępować instytucję cechów rzemieślniczych i przydzielają prawo (papierek) do wykonywania pracy na podstawie innych papierków. Nie sadzę że tego oczekujesz.
Jakiś tam wybór zawsze jest i chyba nie ma sensu zwalać winy na cały świat.
A do zawodowca to chyba można iść takiego którego dziwactwa mi odpowiadają. Podana definicja zawodostwa nieprzyjemnie mi się kojarzy z Big Brotherem i podobnymi Isaurami które "mają oglądalność".
Jak wiem wszystko lepiej od fotografa to daję synowi znajomych aparat plus wskazówki i wszyscy są zadowoleni.
Moim zdaniem zawodowiec to gość z portfoliem na tyle znanym, że wiem czego się spodziewać i właśnie za to go wybieram.
A jak nie wiem czego ja właściwie chcę, to faktycznie robi się problem, bo to jest właśnie pożywka dla wydrwigroszów którzy obiecają mi wszystko co chciałbym żeby mi obiecali...
Jest jakaś magia obiektywów o jasności 1,2 czy 1,4. To wspaniałe zjawisko w obrazowaniu rzeczywistości - trudno nie ulec fascynacji taką techniczną możliwością. Nawet jako maniera jest dla mnie akceptowalne bo każdy okres w sztuce ma swoją manierę. Jednym wychodzi lepiej innym gorzej ale w sumie co z tego - jest w czym wybierać. Dla mnie póki co skojarzenie małej GO z szerokim kątem jest klimatyczne.
Jest jakaś magia obiektywów o jasności 1,2 czy 1,4. To wspaniałe zjawisko w obrazowaniu rzeczywistości - trudno nie ulec fascynacji taką techniczną możliwością.
To "wspaniałe zjawisko" nieodłącznie wiąże się z konkretną kasą, co dodaje mu szczególnego blasku . Gdyby było dostępne w każdym kompakcie nabralibyśmy do niego więcej dystansu...
W sumie to i nawet lubie bokeh, ale okazjonalnie, w wiekszosci wole f8. Tylka sa sytuacje, gdzie to f1,2 jest przydatne, i to bardzo, plastyka to jedno, ale trudnosc wykonania ostrej foty z bliskich dystansow czy rozmycia tam, gdzie nie chcemy, to drugie.
Komentarz