Jedno na cale airshow?
X
-
-
no to wynik całkeim niezły.Zamieszczone przez Tomasz GolinskiJedno na cale airshow?
Ostanio robiłem portrecik 28-135 IS i przy 135mm nie włączyłem IS (zapomniało się, gdy zdjąłem ze statywu
) i z 12 zdjęć z ręki - wszystkie na czasie 1/10 5,6 ISO 400 - wyszły 3 ostre - i to te na których najbardziej mi zależało, więc jest OK :-) .
A tak pozatym na włączonym IS to 1/10 - 1/8 i na 5 zrobionych - 3 ostre (135mm).
Rekord jakiego nie udało mi się do tej pory wyśrubować to 1/2 - 80mm i 1/45 - 200mm.
Cały czas próbuje (może więcej trzeba tankować ???, no i mam chude łapki
) pozatym że wychodzą śmieszne rzeczy (narazie tylko do szuflady).
D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)Komentarz
-
w Grecji mialem okazje zwiedzac przyklasztorna jaskinie w ktorej mieszkal jakis tam ich swiety (Pantalonos czy jakos tak
). w srodku byly jakies tam cepeliaste weze swiecace (cos jak na choinke), ale i tak ciemno ze oko wykol. przy ISO 400 walilem z lapy czasy rzedu 0,3" przy 18mm. z podgladu RAW-a na ekraniku LSD wyglada, ze cos z tego bedzie uzyteczne, tzn. pewnie nie ostre jak zyleta ale w rozmiarze ekranowym 800x533 powinno jak najbardziej byc OK. wszystko okarze sie tak naprawde przy wywolywaniu tych RAW-ow, ale jestem dobrej mysli :-)
Komentarz
-
To jest tylko przyblizona wartosc, moze i Wam sie to sprawdza, ale ja musze wziasc poprawke i jedna-dwie dzialki krotszy czas zeby zdjecie wyszlo ostre (jak na moj gust).Zamieszczone przez gr86generalna zasada do zdjęć niporuszonych to czas musi być równy lub mniejszy od odwrotności ogniskowejKomentarz
-
z 17-40 udaje sie utrzymac czasem nawet 1/2.. ale to rzadkosc. Ogolnie 1/6 bez najmniejszego problemu
przy 50'tce (ktora wczoraj rozwalilem w drobny mak po ladowaniu na asfalcie z 1.7m razem z body
) 1/20s
dluzsze ogniskowe - hmm... raz zrobilem 1/20 przy 200mm w knajpie... wyszlo nie poruszone.. wiecej tak extremalnie sie nie bawilem
Komentarz
-
o cholera, macie Panowie niezle wyniki....duzo nauki przede mna
najbardziej mnie zaskakuja ,,osiagi'' przy dlugich ogniskowych... fiu fiu
@Czacha
gonili Cie lysi? dresiarze? czy wiatr psotnik
a co z body?
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
body cale, bez sladu zadrapania.. po prostu chwila nieuwagi i o jeden przedmiot zaduzo w reku
widzialem w zwolnionym tempie jak leci w dol i nie moglem nic zrobic.. bolalo
ale mozna powiedziec ze to szczescie w nieszczesciu.. bo chwile "przed" mialem podpiete 17-40 
nie gonil mnie nikt - po prostu wysiadalem z samochodu.. :rolleyes:
no nic.. mam teraz dwa obiektywy.. tylko nie wiem jak to przeliczac.. 35 i 15? czy 30 i 20?
ps. zeby nie bylo ze OT - aparat wypadl... bo rece sie trzesly
Komentarz
-
Czacha: dzięki za fotkę. Obym nigdy tego nie oglądał w naturze :
:
A co do tematu: polecam stare dobre żelazne ruskie zwierciadlane (więcej przymiotników nie znam :
500mm/f8 M42. Jest taki ciężki, że nawet z konwerterem x2, jak zaprze się dobrze ramię, wychodzi nieporuszone 1/125 (no.... 2-4 na każde 10... ale i tak nieźle). Z 1000mm już ta sztuka się nie udaje :
:, ciekawe dlaczego?
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42Komentarz
-
ziemna fiu fiu, gratuluje osiagow350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Dzięki, nic takiego...Zamieszczone przez gawrylziemna fiu fiu, gratuluje osiagow
Ale to zasługa tej kolubryny...
No i, oczywiście, "z ręki" tak ciężkim sprzętem się nie da, to było "po wojskowemu"
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42Komentarz
-
powoli dochodze do wniosku, ze i ja sie opanuje swoje deliryczne zachowania rak
juz pare dni, jak mam 100-300 i widze, ze udaje mi sie zrobic nieporuszone zdjecie przy 100mm z czasem 1/80 ske
dla mnie to juz rekordzik
trening czyni mistrza
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Spróbuj z "wojskowym" ustawieniem. Stosuję od kiedy kupiłem sto lat temu mój pierwszy "długi" obiektyw, 75-300. To działa!EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42Komentarz
-
może nie dokładnie na temat ale...
robiłem w sobotę zdjęcia świstakom w Tatrach i po wyczerpującej wacle z moim badziewnym statywem postanowiłem troche pofocić z lampą. Z podpiętym 400mm i z błyskiem doświetlającym utrzymałem 1/125 w serii, co jak dla mnie jest fajnym wynikiem. Lampa bardzo pomogła
.
Komentarz
-
Hejka po małej przerwie.
Ja wybrałem się do Argentyny bez statywu i musze przyznać że sam siebie zadziwiłem gdy to:
http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=404266 mi wyszlo. Okazuje się że przydało się kilka lat strzelania z łuku
Komentarz
-
samo stosowanie gripa do body już dużo daje i zwiększa szanse lepszego/stabilniejszego utrzymania sprzetu oraz nie poruszonego zdjęcia - więc też jest to jakiś sposób
Komentarz
Komentarz