X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Odp: Jak zrobiono to zdjęcie ?

Nieśmiało zauważę, że nie da się porównywać cyfry z analogiem.
    Zdecydowanie, nie da się.

Histogram,bracketing,HDR,realnie używalne dziś ISO,możliwość kontroli ekspozycji jakie daje cyfra i to w sek po pstryknięciu,ograniczyły do mikroskopijnych rozmiarów ilość zdjęć wymagających wyciągania czegokolwiek,cieni czy świateł.
    Bogactwo ilościowe i dostępnośc filtrów i innych akcesorii foto jest nieporównywalna.
    Niestety słowa takie jak analiza obrazu,kontrola tonalności, itd są w zaniku.

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez janmar
      .....
      Niestety słowa takie jak analiza obrazu,kontrola tonalności, itd są w zaniku.
      Ciekawe, że ze zdjęć rodzinnych sprzed czterdziestu kilku lat to najciekawsze są te kiepskie, posute przy naświetlaniu. :-) Wtedy na wynik czekało się kilka dni. Teraz można obejrzeć rezultat sekundę po pstryknięciu. W fotografi rodzinnej jednak chyba mniej liczy się techniczna poprawność i "ahrtyzm" zdjęcia. Ważniejsza jest "wartość uczuciowa". :-)

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• olek.tbg
        Początki nałogu
        • 2011
        • 309

Wiemy jednak,że podczas reportażu nie zawsze uda się zrobić dobrze naświetlone zdjęcie , i wtedy LR przychodzi z pomocą.
        Grunt,to żeby używać,ale nie naduzywać
        5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez olek.tbg
          Wiemy jednak,że podczas reportażu nie zawsze uda się zrobić dobrze naświetlone zdjęcie , i wtedy LR przychodzi z pomocą. ...
          Właśnie takie myślenie trzeba w sobie zwalczać. :-) Trzeba się starać zrobić popranie a nie zakładać, że LR pomoże. Na slajdzie po wywołaniu to już "święty boże nie pomoże" a jednak się da / dało. Teraz też się da.

Janusz,

Komentarz

• Izabella Bodzioch
            Dopiero zaczyna
            • 2012
            • 38

Zamieszczone przez Janusz Body
            W analogu informacji w cieniach dużo. Dużo więcej niż w światłach. W cyfrze jest na odwrót.
            ....a mój mąż mi mówił dokładnie odwrotnie muszę to zaraz skonfrontować . Poparte to jest wieloma praktycznymi przykładami, łącznie z próba odzyskiwania detali w cieniach w analogu i świateł w cyfrze. To co mówi mój małżonek potwierdza się przy codziennej obróbce i nawet powoli mój sposób naświetlania idzie w kierunku niedoświetlania (w cyfrze ). Poczytam co piszesz o tej liniowości lecz nie jestem pewna czy to będzie łatwe dla mnie do zrozumienia .

Komentarz

• olek.tbg
              Początki nałogu
              • 2011
              • 309

Oczywiście że powinno sie starać zrobić dobrze naświetlone zdjęcie
              Mówię o sytuacji, w której się nie udało, a zdjęcia nei da się powtórzyć
              5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• Izabella Bodzioch
                Dopiero zaczyna
                • 2012
                • 38

Zamieszczone przez olek.tbg
                Oczywiście że powinno sie starać zrobić dobrze naświetlone zdjęcie
                Mówię o sytuacji, w której się nie udało, a zdjęcia nei da się powtórzyć
                dokładnie tak, jest moment, zamykają się drzwi, ginie światło i co...?? jest sytuacja gdzie nie zdążysz włączyć lampę, bo nagle coś dzieje się tak, że robisz pod światło i co...?? takich różnych sytuacji w reporterce są tysiące. Januszu, tak najlepiej zrobić poprawne zdjęcie lecz czasami się nie da. Kiedyś ponoć też przy naświetlaniu papieru się to korygowało, więc czemu kiedyś to było w porządku, a teraz jest złe? Fotografia to taka dziwna dziedzina, że nie do końca można określić co jest prawidłowe a co nie, poza granicznymi przypadkami. Nie można więc nikomu powiedzieć co i jak ma robić.

Komentarz

• luc_october
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 447

"Jeżeli twój fotograf wyciąga cienie..., to wiedz, że coś się dzieje"
                  Tak jakoś mi się skojarzyło
                  http://500px.com/luc_october

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Izabella Bodzioch
                    .... Poczytam co piszesz o tej liniowości lecz nie jestem pewna czy to będzie łatwe dla mnie do zrozumienia .
                    Łatwe, łatwe. Górne EV zabiera połowę kasy.... eeeee... tj. Bitów zapisu. Drugie od góry zabiera połowę pozostałej połowy czyli 1/4 całości. Itd, itd... W szóstym EV od góry zostaje parę tonów bo się więcej nie da zapisać. W analogu jest inaczej, nie ma bitów tylko chemia i "zapis" jest bardziej równomierny.

Janusz,

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez Izabella Bodzioch
                      ......Januszu, tak najlepiej zrobić poprawne zdjęcie lecz czasami się nie da. Kiedyś ponoć też przy naświetlaniu papieru się to korygowało, więc czemu kiedyś to było w porządku, a teraz jest złe? .....
                      Zdaje się, że dyskusja zaczęła się od zdjęć rodzinnych dzieciaków na plaży w południe. Trudno o bardziej stabilne warunki oświetlenia. Do tego się odnoszę, nie do "że czasmi się nie da" . Na plaży się da.

Korygowało się zdjęcia w ciemni. Może korekcje lokalne były trudniejsze niż dzisiaj ale też były. Mam po prostu wstręt do podejścia "to się wyciągnie w obróbce" bo to zabija myślenie, wynika z lenistwa i braku chęci do nauki (nie piszę tego personalnie - odniesienie ogólne ). Cyfra oddaje więcej szczegółów w światłach. Analog jest lepszy w cieniach. Zawsze tak było. Przyjrzyj się tonacjom zdjęć czarno-białych. (Edit: tych z analogu). jak ogroma ilość tonów jest właśnie w cieniach? tego nie ma w cyfrze. Ze współczesnych matryc oczywiście można więcej wydobyć. Można nie oznacza, że trzeba lub że się nie da inaczej.
                      Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• luc_october
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 447

Najlepiej poszukać tego typu zdjęć i podpatrzeć:
                        Ze słońcem będzie tak:
                        500px / Photo "Rayssa +++++" by Paulinho Rodrigues
                        Jak widać niebo jest dużo ciemniejsze od samego piasku, który doświetla osoby. Tu aż przejarało trochę kostium pani.

Pod słońce natomiast będzie tak:
                        500px / Untitled photo by DEREK HEISLER
                        500px / Photo "Miami Sunrise 2" by Joey Wright
                        500px / Photo "Beach" by Konstantin Lelyak
                        Ja bym raczej tak focił. Dłuższa ogniskowa i pod słońce. Trzeba uważać na to co jest w tle i na pomiar światła.
                        Warunki do zdjęć raczej spoko więc nic tylko pstrykać
                        http://500px.com/luc_october

Komentarz

• anetabarszcz
                          • 2012
                          • 10

Będę próbowała różnych sposobów. Zakupiłam właśnie 70-200L w komplecie z polarem - już do mnie jedzie. Zobaczymy jak się sprawdzi na plaży, szczególnie ciekawa jestem filtra. Lmpę zawsze mam ze sobą ponieważ używam jej głównie na hhs do rozświetlania cieni na twarzy kiedy fotografuję z bliskiej odległości chociaż moc radykalnie wtedy spada.

Komentarz

• jacek_73
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2587

Zamieszczone przez anetabarszcz
                            Będę próbowała różnych sposobów...
                            Ponieważ zdjęcie z pierwszego posta jest z Sopotu, morze w domyśle (dla mnie) równa się Bałtyk. Jestem w błędzie?
                            Jestę fotografę
                            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• anetabarszcz
                              • 2012
                              • 10

Masz rację, wiem lazurowa woda to nie będzie
                              Ostatnio edytowany przez anetabarszcz; 47602.

Komentarz

• jacek_73
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2587

Lazur idzie "wyczarować". Natomiast istotną sprawą jest orientacja słońca względem morza (bo w domyśle jest to polskie wybrzeże) - słońce latem w samo południe jest za plecami (bo przyjmuję chcesz fotografować z plaży w stronę morza, gdzie kąpią się dzieci). Mam od czasu do czasu przyjemność (nieprzyjemność) oglądania takich właśnie zdjęć. Najgorsze jest to coś czarne zwisające spod nosa i te smoliste oczodoły...w południe to lepiej sobie posiedzieć gdzie indziej, że nie wspomnę o nagrzanym aparacie który parzy dłonie.
                                Jestę fotografę
                                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

Pracuję...