X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kuba1
    Uzależniony
    • 2010
    • 960

Odp: Jak zrobiono to zdjęcie ?

Zamieszczone przez anetabarszcz
    [...]
    Znalazłam fajne zdjęcie (jest exif) zdjęcie - zdjęcie.jpg - Minus ale nie wiem czy było zrobione z jakimś filtrem czy nie, a może obróbka na warstwach. Jeśli moglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób udało się na tym zdjęciu równo i dość poprawnie naświetlić postacie i uwydatnić koloryt nieba to byłabym wdzięczna.
    Para na tym zdjęciu jest doświetlona lampą ze sporym softboxem z lewej strony (nie podejrzewam używania wielkiej blendy z tej odległości). To, że w exifie nie ma mowy o lampie, absolutnie niczego nie dowodzi. Nie ma również info o korekcie ekspozycji w trybie AV, a przecież widać, że fotograf ją zastosował ..w pewnym sensie . Parametry ekspozycji całości dobrane bardzo dobrze. Nie twierdzę, że nie dałoby się tam zrobić podobnego zdjęcia bez lampy - trzeba by wtedy obrócić łódkę z parą clockwise o jakieś półtorej godziny, oraz przestawić stosownie fotografa, ale wtedy byłoby to zdjęcie ..z jednym źródłem światła. Inny cień rzucałaby suknia, nie byłoby rim-light na koszuli itp. Ewentualnie pozycja tak jak jest, plus duża biała blenda z lewej, ale z tej odległości to średni pomysł.

anetabarszcz - aby
    udało się na tym zdjęciu równo i dość poprawnie naświetlić postacie i uwydatnić koloryt nieba
    trzeba zastosować ujemną korektę ekspozycji otoczenia (~ 1-2EV) i doświetlić lampą główny obiekt. Cała sztuka w takim dobraniu parametrów, żeby zdjęcie wyglądało naturalnie, ale "światowo". Stosując lampę na sankach aparatu nie osiągniesz takiego rezultatu, ponieważ tutaj ogromną rolę grają niuanse wynikające z 3 czynników: kąta padania światła lampy względem kąta padania światła słonecznego i kąt patrzenia obiektywu względem tych dwu źródeł światła.
    Używając lampy na aparacie kąt świecenia lampy pokryje się z katem patrzenia obiektywu, a to już kompletnie inna opowieść.

Co do zdjęć w pełnym słońcu na plaży, to już koledzy podali wytyczne - manual, ekspozycja na otoczenie(ew. korekty), błysk wypełniający na pierwszy plan (ew. korekta ujemna błysku). Gdy słońce z boku - polar plus lampa i jest szansa na bardzo udane fotki rodzinne. Drugi z fitrów który zdecydowanie przyda się w takich warunkach (zamiennie z polarem, nie razem), to ND8 (pozwoli używać czasów poniżej X-Sync w słońcu). Polar sam w sobie jednocześnie działa jak ~ND4.

Komentarz

• Izabella Bodzioch
      Dopiero zaczyna
      • 2012
      • 38

moim skromnym zdaniem to zdjęcie nie jest niczym nie doświetlane, a para wręcz nie doświetlona i żadnych filtrów do niego nie zastosowano, światło zachodzącego słońca i niebo minimalnie podkręcone w programie graficznym, ot tyle. Zdjęcie przeciętne, jakich wiele.

Komentarz

• Raideur
        Początki nałogu
        • 2011
        • 265

[QUOTE=luc_october;1132762]Najlepiej poszukać tego typu zdjęć i podpatrzeć:
        Ze słońcem będzie tak:
        500px / Photo "Rayssa +++++" by Paulinho Rodrigues
        Jak widać niebo jest dużo ciemniejsze od samego piasku, który doświetla osoby. Tu aż przejarało trochę kostium pani.

Pod słońce natomiast będzie tak:
        500px / Untitled photo by DEREK HEISLER
        500px / Photo "Miami Sunrise 2" by Joey Wright
        500px / Photo "Beach" by Konstantin Lelyak
        Ja bym raczej tak focił. Dłuższa ogniskowa i pod słońce. Trzeba uważać na to co jest w tle i na pomiar światła.
        Warunki do zdjęć raczej spoko więc nic tylko pstrykać [/QUOTE

Piekne...zdjecia

Komentarz

• HassaN
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 23

Zamieszczone przez Izabella Bodzioch
          moim skromnym zdaniem to zdjęcie nie jest niczym nie doświetlane, a para wręcz nie doświetlona i żadnych filtrów do niego nie zastosowano, światło zachodzącego słońca i niebo minimalnie podkręcone w programie graficznym, ot tyle. Zdjęcie przeciętne, jakich wiele.
          Podzielam zdanie. Wydaje mi się że niczym tam nie było świecone. Ekspozycja pewnie na tło i tyle. Parę młodą przydało by się doświetlić.
          EOS 5D III + 24-70L, 135L, 50 1.4 ,28 1.8, 430ex, falcon 8mm

Komentarz

• flankerp
            Uzależniony
            • 2010
            • 636

...moim zdaniem, duża rolę gra tutaj ultra szeroki ktat obiektywu... Stad te chmury tak kapitalnie wygladaja...
            Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• anetabarszcz
              • 2012
              • 10

Fakt szeroko jest - 14mm

Komentarz

• Kuba1
                Uzależniony
                • 2010
                • 960

Na tym polega umiejętne świecenie, żeby nie było widać, że było świecone, ale ten kto świeci na co dzień, zwykle to rozpozna.

Zamieszczone przez HassaN
                Podzielam zdanie. Wydaje mi się że niczym tam nie było świecone. Ekspozycja pewnie na tło i tyle. Parę młodą przydało by się doświetlić.
                Słońce zachodzące nie da tak miękkiego cienia sukni na łodzi, nie da takiego rozkładu świateł na ciele, z jednoczesnym podświetleniem konturu koszuli, oraz nie da takiego rozkładu świateł i cieni na samej sukni.
                Na ten temat i tak ostatecznie musiałby się wypowiedzieć autor zdjęcia, bo tylko on wie czy świecił softboxem, czy blendą, czy domalował światła w PS.

Zapodajcie swoje podobne zdjęcia nie świecone, skoro twierdzicie że tak można przy samym słońcu, bez wspomagania (światłem lub softem) - porównamy, przyjrzymy się szczegółom, podyskutujemy konstruktywnie.

Komentarz

• dinderi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3028

Moim skromnym zdaniem zdjęcie jest błyśnięte. Podejrzewam, że ew. odbłysk błysku z powierzchni morza został wyretuszowany. I to chyba jedyne, co w tym zdjęciu było robione.
                  Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                  09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• fotocoto
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 91

"Zdjęcia rodziny na tle morza i sposób unkinięcia przepalonego nieba." bzdura wystarczy użyć filtra polaryzacyjnego w przypadku problemów.
                    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
                    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

• rOOmak
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 617

Ja wiem!! Ja wiemm!!
                      No to tak...
                      Słońce sobie zachodzi po lewej stronie i już jest poniżej horyzontu ale chmury działają jak zaje..wielki reflektor. Z Exifa mamy ISO 640 f/4 1/125 co daje nam w granicach EV8 (iso100) co by się zgadzało na tą porę dnia. Lekko poprawiony kontrast i podciągnięta saturacja bez wielkiej obróbki.

Gdyby zewnętrzny flash zostałby użyty, ustawienia byłyby w M lub w Tv żeby uniknąć problemu z synchronizacją. Gdyby systemowy flash został użyty, byłoby wyświetlone w Exif.

Ja obstawiam na odpowiednie warunki i umiejętność ich wykorzystania.
                      Ostatnio edytowany przez rOOmak; 10592.

Komentarz

• Kuba1
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 960

Zamieszczone przez rOOmak
                        [...]

Gdyby zewnętrzny flash zostałby użyty, ustawienia byłyby w M lub w Tv żeby uniknąć problemu z synchronizacją. Gdyby systemowy flash został użyty, byłoby wyświetlone w Exif.
                        A dlaczego nie tak jak jest, t.j AV? Przecież zależało im na czasie, bo warunki zmieniają się szybko - zablokował ekspozycję na takim punkcie, żeby "niedoświetlić" tło, podciągnął ISO do uzyskania zadowalającego czasu i pstryk.

Zamieszczone przez rOOmak
                        Ja obstawiam na odpowiednie warunki i umiejętność ich wykorzystania.
                        To przede wszystkim, ale to zdjęcie aż razi typowymi właściwościami zdjęcia świeconego. Właściwie świeconego.

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

dokładnie.
                          też tak myślę.
                          IMHO UWA, poprawna ekspozycja + trochę miejscowego dodge&burn i wszystko w temacie.

Zamieszczone przez jacek_73
                          istotną sprawą jest orientacja słońca względem morza (bo w domyśle jest to polskie wybrzeże) - słońce latem w samo południe jest za plecami (bo przyjmuję chcesz fotografować z plaży w stronę morza, gdzie kąpią się dzieci). Mam od czasu do czasu przyjemność (nieprzyjemność) oglądania takich właśnie zdjęć. Najgorsze jest to coś czarne zwisające spod nosa i te smoliste oczodoły...w południe to lepiej sobie posiedzieć gdzie indziej
                          no niedokładnie - w południe to masz słońce wysoko nad głową, jak już to nawet lekko za plecami. pytanie jeszcze, czy mówimy o czerwcu, czy sierpniu (różnica jest spora).

natomiast wieczorami wiadomo - słońce zachodzi "za morzem po lewej stronie". :wink:
                          tu przykład prawie wieczornego foto:

pozdro.,
                          m.

Komentarz

• Kuba1
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 960

Przecież powyższe foto, obok przedmiotowego nawet nie leżało. Co chciałeś tym pokazać?

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

kierunek słońca? to zdjęcie z tego wątku: http://www.canon-board.info/technika...-dzieci-16535/
                              pozdro.,
                              m.

Komentarz

• Sieku
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 83

ja tam bym myślał o blendzie
                                http://sieku.digart.pl/

Komentarz

Pracuję...