X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wagteil
    Bywalec
    • 2010
    • 242

Jak doswietlac HDR-y?

Czy mozna doswietlac zdjecia do HDR? Bede robil pomieszczenia ale nie jest tam zbyt jasno. Co bedzie najlepiej uzyc, stale swiatlo o zblizonej do dziennej temperatury, czy moze lepiej blyskac, jesli tak to jak, druga kurtyna?
    8 pkt Regulaminu forum
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4283

Odp: Jak doswietlac HDR-y?

Czy myślimy o tych samych HDRach ?
    Dla mnie to sposób zmieszczenia na fotografii 'obiektu' który ma jasność większą od szerokości historamu

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Kuba1
      Uzależniony
      • 2010
      • 960

Zamieszczone przez wagteil
      Czy mozna doswietlac zdjecia do HDR? Bede robil pomieszczenia ale nie jest tam zbyt jasno.
      3 pomocnicze pytania:
      A co to są za pomieszczenia?
      A jakie jest oświetlenie "domyślne" - okna, lampy, czy jedno i drugie?
      Jeśli mieszane, to czy będzie widać włączone lampy na zdjęciach?

Na pytanie "czy można doswietlac zdjecia do HDR", odpowiem - można, ale czy trzeba?. HDR robi się wtedy, kiedy nie da się inaczej "poprawnie" naświetlić całej sceny przy zastanym świetle. Natomiast ludzie bardzo często mylą HDR'y ze zdjęciami w których zastosowano obróbkę ingerującą w kontrasty lokalne, tymczasem to nie jest HDR, tylko np. mocno podbite "clarity" w Lightroomie, lub to samo zrobione w innym programie/wtyczce, często z użyciem jednego zdjęcia. Ten chaos informacyjny wziął się stąd, że część programów do obróbki HDR przy okazji dodatkowo proponuje efektowne podbijanie kontrastów lokalnych, bo to się dobrze sprzedaje.

Co bedzie najlepiej uzyc, stale swiatlo o zblizonej do dziennej temperatury, czy moze lepiej blyskac, jesli tak to jak, druga kurtyna?
      Aby sensownie odnieść się do tego pytania, trzeba znać odpowiedzi na 3 powyższe pytania pomocnicze.

Komentarz

• tlustyx
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1304

... jesli tak to jak, druga kurtyna?
        Poza tym co już napisane to co tu ma do rzeczy na którą kurtynę ustawisz ? Ma to znaczenie, gdy doświetlasz obiekty w ruchu, ale w scenie statycznej ??
        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Sieku
          Coś już napisał
          • 2008
          • 83

a nie lepiej dać więcej zdjęć np jeśli jest bardzo ciemno robiłem w takich warunkach . gdzie serio było ciemno tyle że ja robiłem to w ten sposób że jak np robisz z 3 zdjęć (-3,0,+3) to ja aby uzyskać jaśniejsze foto robiłem -1/3,0,+1,+2
          jednakże jestem ciekaw co zamierzasz fotografować jeżeli zamierzasz doświetlać zdjecie ...

np moje foto ciemno jak w du... tylko jeden duży okrąg światła ktory szczerze nic nie dawał a wyszło mi takie coś http://img96.imageshack.us/img96/7711/img031012.jpg a w tej hali chodziłem z latarką aby w nic nie wpaść bo tak było ciemno efekt nie wiem czy o to ci na pewno chodzi
          http://sieku.digart.pl/

Komentarz

• Sempoo
            Początki nałogu
            • 2007
            • 273

Fuzja jest lepsza od HDR. W fuzji nie ma halosów i takiego 'dreamy' klimatu. Jest po prostu potężny DR bez artefaktów. Zobaczcie poniższe zdjęcie - Canon 60D, 9 klatek co 1,5EV od czasu krótkiego do długiego [od 1/90s, iso100, f8]

60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• tlustyx
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1304

Zamieszczone przez Sempoo
              Fuzja jest lepsza
              Można prosić o dokładniejszy opis, jakim programem składać zdjęcia, jakie są wady i zalety w porównaniu do HDR itp.
              6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
              Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Sieku
                Coś już napisał
                • 2008
                • 83

jeśli się nie mylę to chodzi o to aby każdy element naświetlić poprawnie i potem wymaskować poszczególnie w np photoshopie chyba że się mylę bo pewien nie jestem
                http://sieku.digart.pl/

Komentarz

• Sempoo
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 273

Fuzję można składać polskim programem Machinery autorstwa Marka Dudy [nick tutaj na forum: MMM], Photomatixem i pewnie jeszcze paroma innymi programami.

Fuzja to proste składanie różnie naświetlonych ekspozycji w jedną klatkę o dużej rozpiętości tonalnej. Od HDR fuzja różni się tym, że nie stosuje korekt lokalnych, ale globalne - nie ma halosów, nie ma świecącej trawy, nie ma efektu taniego obrazu. Po prostu otrzymuje się klatkę, gdzie jest detal w cieniach i zachowane światła, coś jak bardzo dynamiczny RAW o małym kontraście. Taki plik wynikowy można potem bardzo mocno wyciągać w postprocessingu bez obawy o papkę w cieniach, lub wychodzenie szumów.

Ja widzę same zalety fuzji vs HDR a nie wiem jakie są wady, dla mnie liczy się naturalnosć zdjęcia.

Komentarz

• blackninja
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 378

Zgadzam się z powyższym. HDR dla mnie zbyt efekciarski jest. Choć w niektórych dziedzinach się sprawdza.
                    Marki trzy.

Komentarz

• wagteil
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 242

Mialem na mysli zdjecia wnetrz na potrzeby sprzedawcow domow. Z tego co wiem wlasnie HDR sa w tej dziedzinie podstawa, ale ta ich nie naturalnosc mnie troche zniecheca. Wnetrze powinno byc na zdjeciu oswietlone jak najlepiej, w sensie prawie ze wszytskich stron. Myslalem uzyskac ten efekt doswietlajac HDR.
                      8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• manfred1
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 842

Fuzję można składać polskim programem Machinery autorstwa Marka Dudy [nick tutaj na forum: MMM], Photomatixem i pewnie jeszcze paroma innymi programami.

Fuzja to proste składanie różnie naświetlonych ekspozycji w jedną klatkę o dużej rozpiętości tonalnej. Od HDR fuzja różni się tym, że nie stosuje korekt lokalnych, ale globalne - nie ma halosów, nie ma świecącej trawy, nie ma efektu taniego obrazu. Po prostu otrzymuje się klatkę, gdzie jest detal w cieniach i zachowane światła, coś jak bardzo dynamiczny RAW o małym kontraście. Taki plik wynikowy można potem bardzo mocno wyciągać w postprocessingu bez obawy o papkę w cieniach, lub wychodzenie szumów.

Ja widzę same zalety fuzji vs HDR a nie wiem jakie są wady, dla mnie liczy się naturalnosć zdjęcia.

Jest gdzieś jakiś tutek pokazujący tą technikę?
                        Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• Kuba1
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 960

Koledzy, mieszacie trochę pojęcia. Obrazy powstałe z połączenia kilku różnie naświetlonych klatek w celu "zmieszczenia" się w zakresie dynamicznym danej sceny, to są wszystko obrazy HDR. Różne są tylko metody łączenia klatek, ale to zawsze jest HDR. Fuzja ekspozycji jest podstawową metodą uzyskiwania obrazów HDR - jest jedną z metod, więc nie można powiedzieć, że czymś się różni od HDR, skoro sama się w nim zawiera.
                          Producenci oprogramowania rozwinęli algorytmy łączące poszcz. ekspozycje i dodali możliwość manipulacji kontrastem lokalnym, ale to nie ma związku z samym HDR, bo ten nie ma nic wspólnego z "rysunkowymi zdjęciami". Sam efekt uzyskuje się tak samo na jednej ekspozycji i nie jest potrzebna do tego technika HDR, ani nawet żaden inny program oprócz ..PS i jednego zwykłego zdjęcia.

Komentarz

• Sempoo
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 273

Zgadza się Kuba1 - mi chodziło o potoczne pojęcie HDR, jako technikę tone mapping w opozycji do fuzji.

Komentarz

• Pebal
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 322

Od HDR fuzja różni się tym, że nie stosuje korekt lokalnych, ale globalne
                              To nie do końca jest prawdą. Typowy proces fuzji ekspozycji wylicza lokalne współczynniki jasności dla większych obszarów obrazu*. To niestety sprawia, że obrazy otrzymane w procesie fuzji, także mają swoje wady.
                              *Analizowane obszary nie są wielkości jednego piksela, gdyż nie zostałby zachowany lokalny kontrast w obrazie.

W zasadzie możemy wyróżnić trzy sposoby tworzenia obrazów HDR (skompresowanych):
                              1. Mapowanie tonów w liniowym obrazie HDR, w celu kompresji tonalnej.
                              2. Typowa fuzja ekspozycji, gdzie łączone są większe fragmenty obrazu, pochodzące z różnych ekspozycji.
                              3. Mapowanie tonów w obrazie LDR, uzyskanym w procesie prostej fuzji ekspozycji (działa na pojedynczych pikselach), w celu zwiększenia lokalnego kontrastu w obrazie.

Wszystkie trzy sposoby mają swoje wady i zalety ale teoretycznie, wszystkie trzy pozwalają uzyskać dokładnie ten sam obraz finalny.

Zgadza się Kuba1 - mi chodziło o potoczne pojęcie HDR, jako technikę tone mapping w opozycji do fuzji.
                              Tone mapping jest operacją całkowicie niezależną i możną ją przeprowadzać zarówno na liniowych obrazach HDR, jak i na obrazach uzyskanych w procesie fuzji ekspozycji.
                              Ostatnio edytowany przez Pebal; 25070.

Komentarz

Pracuję...