X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chrisNI
    Bywalec
    • 2013
    • 173

Odp: Fotografowanie noworodka

Chcesz portretowe strzelać noworodkom ? Do domowego studio IMHO 24-70/2,8 lub jakaś zacna 50 mm przy FF

Komentarz

• r_m
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2418

Zamieszczone przez HakunaMatata
      Jakoś ogniskowej 50 nigdy nie pasowała. Wiec raczej nie ma opcji żebym taką kupił.
      Bierz bierz, albo 1.8 STM albo (jak naprawdę odrzuca Cię od tej ogniskowej) jakieś manualne 50/1.4 na M42 poniżej 200zł

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Zamieszczone przez r_m
        Bierz bierz, albo 1.8 STM albo (jak naprawdę odrzuca Cię od tej ogniskowej) jakieś manualne 50/1.4 na M42 poniżej 200zł
        No tak. Bierz 50/1.8 STM a jak ciebie odrzuca od tej ogniskowej to bierz 50mm manulane. Rewelacja. Od siebie dodam, że 50/1.8 STM to fajne szkiełko i używane można kupić już za ok. 350-400 zł.

Komentarz

• r_m
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2418

Zamieszczone przez aptur
          No tak. Bierz 50/1.8 STM a jak ciebie odrzuca od tej ogniskowej to bierz 50mm manulane. Rewelacja.
          Chyba to był za duży skrót myślowy, chodziło mi o obiektyw umożliwiający osiągnięcie ciekawego efektu stosunkowo niewielkim kosztem, stąd "pleśniak" - jeśli dla pytającego ta ogniskowa nie jest zbyt przydatna. Z drugiej strony, jeśli jest w torbie "100" i pokój nie jest za mały, może się okazać, że te zdjęcia nie są dobrym pretekstem do zakupu nowego szkła

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Zamieszczone przez r_m
            Chyba to był za duży skrót myślowy, chodziło mi o obiektyw umożliwiający osiągnięcie ciekawego efektu stosunkowo niewielkim kosztem, stąd "pleśniak" - jeśli dla pytającego ta ogniskowa nie jest zbyt przydatna. Z drugiej strony, jeśli jest w torbie "100" i pokój nie jest za mały, może się okazać, że te zdjęcia nie są dobrym pretekstem do zakupu nowego szkła
            Można się bawić w manualne 50mm. Tylko pytanie czy jest sens. Dajmy na to taki Olympus OM 50/1.8 to fajne szkło. Można kupić za ok. 100zł. Do tego adapter za kolejne 100zł. Dokładając kolejne 100zł mamy już prawie 50 STM Canona z działającym ( i to całkiem nieźle) AF. Czy warto sami sobie musicie odpowiedzieć.
            Moim skromnym zdaniem, jeśli robicie zdjęcia tylko hobbystycznie i liczy się każda złotówka to może warto. W innym przypadku bym sobie darował.

Komentarz

• HakunaMatata
              Bywalec
              • 2014
              • 115

Miałem Canona 50 1.8. I poprostuj nie lubiłem robić nim zdjęć. Miałem go ponad rok a użyłem kilka razy...

Czyli wychodzi na to że muszę podjechać do siostry z 100mm i zobaczyć czy mam odpowiednio dużo miejsca. A jeśli chodzi o 50mm to przecież tą ogniskową mam też w sigmie 17-50.

W końcu wyjdzie, że nic nie kupię.

Komentarz

• Piotrus117
                Bywalec
                • 2012
                • 109

W końcu wyjdzie, że nic nie kupię.
                Ma to swoje dobre strony. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze będziesz mógł przeznaczyć na piwo!!!

Komentarz

• r_m
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2418

Zamieszczone przez aptur
                  czy jest sens. Dajmy na to taki Olympus OM 50/1.8 to fajne szkło. Można kupić za ok. 100zł. Do tego adapter za kolejne 100zł. Dokładając kolejne 100zł mamy już prawie 50 STM Canona z działającym ( i to całkiem nieźle) AF.
                  Zgadza się, dlatego to była pierwsza propozycja
                  Jednak jeśli stosunkowo niskim kosztem (szkło+adapter około 200) można byłoby pobawić się z 50/1.4, to myślę, że do tego celu warto spróbować (z treści pytania domyślam się, że nie chodzi o wybór obiektywu do profesjonalnego, masowego robienia sesji noworodkowo-dziecięcych, tylko o zastosowania amatorsko-hobbystyczne).

@HakunaMatata: sprawdzenie tej "100" jest dobrym pomysłem, a [email protected] to nie to samo co [email protected], różnica na zdjęciu jest większa, niż mogłoby się wydawać z porównania "cyferek".

Komentarz

• HakunaMatata
                    Bywalec
                    • 2014
                    • 115

Hej, no jeżeli tak polecacie te 50-tki to może bym się skusił. Ale ponieważ miałem 1.8 i mi nie pasowała to biorę pod uwagę wyłącznie 1.4, pieniądze pozwalają mi tylko ma m42 i pentax pk bo takie adaptery posiadam.

Jest coś co pozwoli uzyskać ładny bokeh w cenie do 500zł??

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Jest coś co pozwoli uzyskać ładny bokeh w cenie do 500zł??
                      Kup sobie 50/1.8 STM. Serio. Mimo tego, że bokeh jest taki sobie. Ja wiem ,że napaliłeś się na 1.4 ale to jest niezłe szkło i masz AF gratis. Na manuala wydasz ok. ze trzysta a i tak się tobie potem znudzi podpinanie go z adapterem.

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4065

Zamieszczone przez aptur
                        Kup sobie 50/1.8 STM. Serio. Mimo tego, że bokeh jest taki sobie. Ja wiem ,że napaliłeś się na 1.4 ale to jest niezłe szkło i masz AF gratis. Na manuala wydasz ok. ze trzysta a i tak się tobie potem znudzi podpinanie go z adapterem.
                        True story, bier 50 1.8 stm.
                        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• HakunaMatata
                          Bywalec
                          • 2014
                          • 115

A co jeżeli bym się wykosztował na 50 1.4 canona?

Wiecie może gdzie kupić w miarę w dobrej cenie jakieś koce jako tło?

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

A co jeżeli bym się wykosztował na 50 1.4 canona?

Wiecie może gdzie kupić w miarę w dobrej cenie jakieś koce jako tło?
                            Mam 50 1.4 i czasem nawet zrobie zdjecie na pelnej dziurze. Na shuterstocka nie przejdzie, ale na domowy uzytek jest ok.

Temat z kocami, przykryciami i inymi przerabialem. Wszystko nie warte swojej ceny. Moze jakas krawcowa ma kawalki materialu, czy cos.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• maria.k
                              • 2016
                              • 7

W każdym razie fotografowanie niemowlaka ma swoją poważną przewagę na fotografowaniem starszych dzieci - obiekt nie jest aż tak ruchliwy .

Komentarz

• michalab
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1580

Zamieszczone przez maria.k
                                W każdym razie fotografowanie niemowlaka ma swoją poważną przewagę na fotografowaniem starszych dzieci - obiekt nie jest aż tak ruchliwy .
                                To może być też wada, dynamiczne ujęcia dzieci są trudne, ale ciekawe.
                                Zapraszam

Komentarz

Pracuję...