X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zielony
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2928

Zamieszczone przez Tomasz1972
    W przypadku tych kilku zdjęć które umieściłem, klient życzył sobie kolor.
    też tak podejrzewałem, ale nie napisałem tego...

Zamieszczone przez Tomasz1972
    Prywatnie na żadnym pogrzebie członków rodziny nie wykonywałem zdjęć i nie będę robić.
    Zdecydowanie JA też nie...

PS. Jeśli można wiedzieć, jakie jest honorarium za focenie na pogrzebie? Na jakich zasadach? Jak nie publicznie to może PM? Czysto z ciekawości pytam...
    sigpic

Komentarz

• Zielony
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2928

[Taki mały OT=on] mam znajomego grajka (jest DJ'em lokalnego radia - oprócz tego prywatnie obsługuje wszelakie imprezy - klientów ma sporo) no i mówił mi ostatnio, że dzwonił do niego swego czasu koleś i pyta się czy nie zagrał by mu na stypie bo ktoś tam z rodziny zmarł [OT=off]

ludziska mają pomysły...
      oczywiście nie przyjął zamówienia...
      widocznie nie miał takich płyt ??:
      sigpic

Komentarz

• kosa14
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 41

JA miałem prtzypadek, że zażyczyli sobie kamerzyste i fotografa
        Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,

Komentarz

• Przemoc
          Początki nałogu
          • 2005
          • 319

Zamieszczone przez kosa14
          JA miałem prtzypadek, że zażyczyli sobie kamerzyste i fotografa
          Może CBŚ :smile: , oni filmują takie gangsterskie spotkania, jest szansa, że jakiś poszukiwany przyjdzie pożegnać się z kolegą.
          Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• asterix
            Uzależniony
            • 2005
            • 793

dzis poruszylem ten temat u lokalnego fotografa.. 500-700 zl za takie zdjecia biora..
            Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

Tak się składa, że mój brat dzisiaj filmuje pogrzeb zmarłego księdza z sąsiedniej parafii. Na zlecenie proboszcza. Zdjęcia tez sobie życzyli , no ale JA znowu w Warszawie
              sigpic

Komentarz

• Marcin Dryl
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 32

Uważam, że nie ma nic zlego w robieniu zdjęć na pogrzebie. Robiłem dwa razy. Raz na pogrzebie babci i raz na pogrzebie księdza.
                Sztuka polega na zachowaniu odpowiedniego szacunku dla chwili. Urodziny, pierwsza Komunia, ślub, ...ale i pogrzeb to kolejne etapy w życiu człowieka. Jeżeli robiąc zdjęcia nie ingeruje się w te wydarzenia a jedynie je opowiada oddając atnosferę i jednocześnie przyczyniając się do zachowania tych chwili i przekazania potomkom to nie ma nic w tym złego.

Jeżeli by uznać że to co większość z Was pisze to prawda to również nie powinno być fotografów podczas pogrzebu Ojca Świętego. Byli i dzięki temu mamy wiele wzruszających zdjęć które będą oglądały nasze wnuki i wnuki wnuków.

To prawda na pewno przyjemniej robi się zdjęcia ze ślubu niż z pogrzebu ale czy wszystko powinno być przyjemne ? Tutaj chodzi o coś więcej niż tylko przyjemność z robienia zdjęć... tutaj chodzi o pamięć.

Komentarz

• Parteq
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1159

Zamieszczone przez marcingreen
                  [...]
                  ludziska mają pomysły...
                  oczywiście nie przyjął zamówienia...
                  widocznie nie miał takich płyt ??:
                  Dla mnie to nie jest takie oczywiste,
                  jesli imreza jest duza i ktos chce oddac odpowiedzialnosc za oprawe muzycznego klimatu komus odpowiedniemu - profesjonaliscie - to nie widze w tym nic zlego/dziwnego.

Inna sprawa ze najwiekszy profesjonalista (dj) mogl do tej pory nie spotkac sie z taka propozycja i faktycznie - tak jak piszesz - nie mial odpowiednich plyt. No i zostal zaskoczony.
                  Ale to juz pytanie do srodowiska dj'ow.

Nie robilem do tej pory zdjec na pogrzebie,
                  nie wiem czy potrafilbym dobrze oddac klimat jaki panuje na takiej ceremonii.
                  Pomimo tego ze mam sprzet ktory pozwoliby na zrobienie zdjec.

Pozdrawiam,
                  Parteq

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Marcin Dryl
                    To prawda na pewno przyjemniej robi się zdjęcia ze ślubu niż z pogrzebu ale czy wszystko powinno być przyjemne ? Tutaj chodzi o coś więcej niż tylko przyjemność z robienia zdjęć... tutaj chodzi o pamięć.

Dla mnie tak. Fotografia to hobby i jako hobby mam zamiar czerpac z niej przyjemnosc.
                    Pamiec? Wole zapamietac dana osobe, jaka byla w trakcie zycia niz pogrzebu .

Komentarz

• Ordynator
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 21

Fotografowanie pogrzebu

Witam!

Ostatnio zostałem poproszony oto by robić zdjęcia na pogrzebie. I muszę przyznać, że nie bardzo mam pomysł jak się do tego zabrać, jakie kadry, jakie szkła. Dysponuje szkłami Sigma 10-20, Canon 17-55 f/2.8, Canon 50 f/1.8, Sigma 70-300. Czy ktoś ma już takie doświadczenia i miałby ochotę podzielić się swoimi spostrzeżeniami?
                      Z góry dziękuję.

Komentarz

• esteper
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 635

Raz mi się zdarzyło robić zdjęcia na pogrzebie.
                        Zabrałem ze sobą T28-75/2,8; 50/1,8; 70-200/4L, trafił się bardzo ciemny kościół więc cały czas ISO-1600. Czasy wychodziły rzędu 1/60s.
                        Kadry, zostały mi narzucone z góry, czyt. rodzina czyli dość szeroko, kilka zdjęć dosyć wąskich gdy trumna była wynoszona z kościoła, oraz kilka takich ogólnych ołtarza, trumny i wieńców.
                        Na cmentarzu kilka szerszych podczas opuszczania trumny. Później już tylko tele, żeby nie denerwować ludzi zebranych, bo nie ukrywam kilka osób było niezadowolonych z tego że ktoś biega z aparatem i robi zdjęcia.

Podsumowując, myślę że jak weźmiesz 17-55, 50, 70-300 będzie to zestaw którym zrobisz spokojnie zdjęcia.
                        5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• giltoniel
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 97

mnie właśnie w pierwszej chwili zaświtało pytanie: jak się zachować? Rozumiem, że kulturalnie, dyskretnie itp, a jednak miałbym poważne wątpliwości, czy zgodzić się na fotografowanie pogrzebu. Zgadzam się z tym, co napisał Vitez, a dokładniej z brakiem zrozumienia dla fotografowania takiej "okazji".

Komentarz

• kucza21
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 518

Ja również nie zgodził bym się, jeżeli miałoby być to kogoś kto mnie poprosił bym zdecydowanie odmówił, zaprzeczył i nakrzyczał ! Z drugiej strony gdybym dostał takie zlecenie to już co innego, kasa robi swoje. Zastanawiam się jednak czy ośmieliłbym się wziąć cały sprzęt foto na taką okazję. Nie wyobrażam sobie wziąć podejść ze statywem i pstrykać 35 1.4 L na 3-ech ekspozycjach, żeby później fajnego hdrka wyciągnąć. Nie wyobrażam sobie pstrykać 1d z podpiętym telezoomem typu 70-200 ? Co jeszcze asystenta do trzymania blendy ?

Dla mnie zdjęcia z pogrzebu mają wyglądać żadnie czyli tak, że później jak się ogląda to nie zatrzymuję ani na chwilę wzroku (kicz project). Dlatego osobiście jakbym miał robić to zabrałbym 400D z kitem i robił zdjęcia bez lampy.

Komentarz

• BuRton
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 675

Fotografowałem pogrzeby kilkakrotnie. Ostatnio na wyraźną prośbę Rodziny zmarłego - zresztą wspaniałego człowieka i zapalonego fotografa.

Zdj. trumny z dołu robiłem jeszcze przed samą mszą. Potem fotografowałem z chóru, łącznie z wynoszeniem trumny z kościoła (pełna dyskrecja i ciekawe kadry Rodziny idącej za trumną - centralnie z góry).

Rodzina mieszkająca w Austrii jest mi wdzięczna za ten dokument fotograficzny.

Sprzęt: 30 D, 35L i 85L (tym ostatnim głównie na cmentarzu - krótkie, dyskretne tele).

Po pogrzebie mojego Teścia w tym roku, wracając do rodzinnego miasta Matka pokazała mi starą fotografię ze zmarłym Bratem i Rodziną nad Jego ciałem (w tamtych czasach zmarły leżał do pogrzebu w mieszkaniu) więc nie jest to jakiś wymysł XXI wieku.

Śmierć jest tak samo naturalna jak narodziny. Czego się tu bać ? Zdjęciami można oddać również cześć i szacunek zmarłemu.
                              Ostatnio edytowany przez BuRton; 14923.
                              Leica MP, Ultron 28/2 asph. II, Nokton 35/1.5 asph. ll, Ultron 75/1.9 MC

Komentarz

• beskidbike
                                Dopiero zaczyna
                                • 2007
                                • 29

"Ordynator" 17-55 i 70-300 spokojnie wystarczy do zrobienia całości. Na cmentarzu jak najmniej ruchu, z dystansem i raczej nie zmieniaj szkieł, bo to wszystko rozprasza uczestników. Przerabiałem to: niezbyt przyjemna impreza
                                Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
                                Mariusz Łanucha
                                Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.

Komentarz

Pracuję...