X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez fragile
    Czy to jest tak do końca zrąbane ujęcie

No slicznie niedoswietlone po rogach... lampa wbudowana?

Komentarz

• eMILz
      Bywalec
      • 2005
      • 210

zdjecie bez tragedii ale powiedz ... jasny dosc byl kosciol ten

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

Panna Mloda IMO chyba troszke przepalona :-? zdjecie faktycznie jakby na wprost z wbudowanej lampy - pierwszy plan az nadto doswietlony a reszta ciut za ciemna..

Komentarz

• Duty
          Bywalec
          • 2005
          • 244

Jaki by kościół nie był - czy jasny, czy ciemny - przysłona 2,8 dodaje możliwości.
          Jak będzie jaśniej - można przysłonić.
          Poniżej fotki ślubne.

ISO 800, 1/20 s, f 2,8, bez lampy:

ISO 800, 1/40, f 3,2, z lampą:

ISO 800/, 1/40, f 3,2, z lampą:

ISO 800, 1/60, f 3,5, z lampą:

ISO 800, 1/40, f 2,8, bez lampy:

ISO 800, 1/40, f 2,8, z lampą:

ISO800, 1/40, f 2,8, z lampą:

A propos kursu - Kuria Szczecińsko - Kamieńska nigdy takowego nie zorganizowała. Więc księża nie wymagają i nie powinni wymagać zaświadczeń na jej terenie.
          Wiem, bo staram się usilnie o organizację takiego kursu na jesieni.
          Ostatnio edytowany przez Duty; 1854.
          Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• Triszer
            Bywalec
            • 2004
            • 191

Duty, napisz czym robiłeś te fotki a będziesz miał LFB na sumieniu

Komentarz

• robsonikus
              Bywalec
              • 2005
              • 171

Dolacze sie do pytania.Jakim obiektywem byly robione te fotki?
              Pozdrawiam

Komentarz

• fragile

Zamieszczone przez Vitez
                No slicznie niedoswietlone po rogach... lampa wbudowana?
                430ex z odbłyśnikiem, skierowana do góry, pod kątem.
                Powiedz szczerze - czy młodzi będą niezadowoleni? Bo ja już wiem, że nie byli. Dlatego nie ma się co pastwić nad kitowym obiektywem. Gdyby była kwestia tego, że młodych nie widać, można wtedy mówić, że obiektyw jest nie teges.

aaa. p.s. kościół nie jest jasny, wręcz przeciwnie. Przed ołtarzem jest ciemno bo wszelkie światła w tym kościele świecą się gdzieś w nieokreślonym kierunku.

Komentarz

• Duty
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 244

Zamieszczone przez Triszer
                  Zdjęcie z przyjęcia zrobione 16-35 2,8 L Canona (na 16mm, 1DMKII), reszta 24-70 2,8 L Canona - też na 1DMKII.
                  Dołączę jeszcze jedno, zrobione 24-70 2,8 - ustawienia dość dzikie - watpię, by się komuś chciało na dworze takie parametry dawać:

ISO 200, 1/800 s, f 2,8, bez lampy:

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez fragile
                    430ex z odbłyśnikiem, skierowana do góry, pod kątem.
                    Powiedz szczerze - czy młodzi będą niezadowoleni? Bo ja już wiem, że nie byli.
                    Z powodu twojego podpisu nie powiem szczerze . Podpowiem tylko ze nie zwalalbym winy na kitowca .

Komentarz

• LFB
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 372

Zamieszczone przez Triszer
                      24-70 F2.8 L + 1DMkII taaaaaaaaaak
                      Jak przykry potrafi być kit w ciemnych kościołach (a to co zaprezentował fragile to napewno nie jest ciemny kościół) to już wiem. Dla tego mam nadzieję jak najszybciej przeskoczyć na Tamrona 17-50 F2.8.
                      Niestety nawet ISO 800 w takiej sytuacji nic nie daje, gdyby tak móc zejść do F 3.2 ehh :-)
                      http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

• electron
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 126

duty mam pytanie czy czas 1/20 1/30 to nie sa za male czasy zeby zamrozic ludzi na zdjeciach?czy duzo wychodzi ci zdjec na slubach poruszonych-ale przez ruch ludzi?

Komentarz

• borkomar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1083

Inna polka troche.Z takim AF w 1DMKII i szklem to jest nieco inna bajka.
                          Ktory sprzet trafi tak w punkt ja nie Mark .
                          Np w moim przypadku na Tamronie przy f2,8 to jest nieco loteria - jak trafi to wyjdzie oki ale z wiekszej odleglosci to napewno czesciej z pudluje - niestety.
                          No ale fotki pikne Duty, az slinka cieknie jak sie patrzy na ich jakosc.
                          5D +

Komentarz

• Duty
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 244

Zamieszczone przez electron
                            duty mam pytanie czy czas 1/20 1/30 to nie sa za male czasy zeby zamrozic ludzi na zdjeciach?czy duzo wychodzi ci zdjec na slubach poruszonych-ale przez ruch ludzi?
                            Niektóre zdjęcia bywają poruszone, owszem. Osobiście wolę mieć wszystko ostre - może za wyjątkiem niektórych weselnych zdjęć.
                            1DMKII jest niezły do ślubów, ale wolę 5D - praktycznie od zimy wszytko nim robię, a jedynka leży sobie w torbie.

Trochę zaśmiecam wątek - parę przykładów z opisami:

1. Szybkostrzelność jedynki miałem okazję wypróbować tylko jeden raz - właśnie na tym zdjęciu. Miałem 7 różnych zdjęć gołąbków po jednokrotnym naciśnięciu spustu. Do pokazania nadaje się jedno, może dwa. Trochę starsza pani w tle mi przeszkadza, ale to w końcu reportaż.

Obiektyw 24 -70 (24mm), ISO 100, 1/640, f2,8, bez lampy:

2. Ludzie w ruchu - podczas wychodzenia z kościoła. Aparat pracował w AV, nastawiony na f2,8 - nie było czasu grzebać w ustawieniach - jak zobaczyłem czas w wizjerze, to zamarłem, żeby nie poruszyć, ale pstrykałem dalej - tego nie można było pominąć

Obiektyw 24 -70 (34mm), ISO 800, 1/20, f2,8, z lampą:

3. Wiem, że na kursie uczą, że fotografowi wara od ołtarza.
                            Jak ksiądz znajomy, to można sobie pozwolić na takie zdjęcia czasem:

Obiektyw 24 -70 (25mm), ISO 800, 1/50, f3,2, z lampą:

4. Często pod stofena wkładam folie korekcyjne, żeby się zgrać z żarówkami w kościele, ew. z halogenem kamerzysty. Zdjęcia w świetle mieszanym prezentuje się najczęściej jako czarno białe - a to dlatego, że nie zawsze da się przyjemnie zgrać "niebieskość" lampy błyskowej z "żółcią" halogenów. Folia pozwala się dopasować

Obiektyw 24 -70 (70mm), ISO 800, 1/50, f2,8, z lampą:

5. Podczas wolnego marszu ustawiam na manualu czas 1/50, jeśli ktos idzie szybciej - 1/100 załatwia sprawę, ale potrzeba sporo światła zastanego.

Obiektyw 24 -70 (32mm), ISO 800, 1/50, f4,0, z lampą:

6,7. Zdjęcia już nie ślubne, ale z dość długim czasem, jak na plenerowe. Dziewczyny tańczą w zespole i chciały kilka zdjęć na swój plakat. Aparat stał na statywie, wężyk - modelki miały się nie ruszać

Obiektyw 24 -70 (28mm), ISO 400, 1/5 s, f2,8, bez lampy:

Obiektyw 24 -70 (24mm), ISO 400, 1/4 s, f2,8, bez lampy:

Już całkiem nie w temacie - link do zdjęcia studyjnego z 1DMKII + 24-70 (ISO 100, 1/100, f8 ):

A trzeba powiedzieć, że 5D się o wiele bardziej do studia nadaje.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Duty
                              1DMKII jest niezły do ślubów, ale wolę 5D - praktycznie od zimy wszytko nim robię, a jedynka leży sobie w torbie.

Chetnie sie zaopiekuje ta biedna 1nka

Komentarz

• electron
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 126

duty to przy takich czasach jak sie asekurujesz zeby zdjecie kazdego motywu bylo ostre?klikasz seriami po 2,3 zdjecia-czy szybki rzut oka na wizjer(chociaz czasem dopiero na monitorze komputera widac poruszone zdjecia,a czasem tez nie ma czasu zeby podgladnac)

Komentarz

Pracuję...