X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hexen
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 29

ja widzialem ze fotograf umowil sie z rodzicami i pokazywal zdjecia na planszach. Przy kazdym zdjeciu byl numerek i sie zamawialo. Szlyszalem tez o prezentowaniu zdjec na laptopie ( dla mnie to glupota przy 200-300 zdjeciach i 50 dziaciach czyli okolo 100 rodzicach). Albo o sprzedawaniu płyt ze zdjeicami danego dziecka - do jest dosc trudne jak te dzieci niewiele sie róznią. Łatwo sie pomylić i coś źle nagrać.

Moze ktos ma jeszcze jakies inne doświadczenia ?

Komentarz

• piotraspace
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 40

Zamieszczone przez Hexen
      ja widzialem ze fotograf umowil sie z rodzicami i pokazywal zdjecia na planszach. Przy kazdym zdjeciu byl numerek i sie zamawialo. Szlyszalem tez o prezentowaniu zdjec na laptopie ( dla mnie to glupota przy 200-300 zdjeciach i 50 dziaciach czyli okolo 100 rodzicach). Albo o sprzedawaniu płyt ze zdjeicami danego dziecka - do jest dosc trudne jak te dzieci niewiele sie róznią. Łatwo sie pomylić i coś źle nagrać.

Grupowe zlecenia są pogmatwane, podobnie jak studniówki. Na tej komunii o której wspomniałem wyżej obserwowałem ile się taki fotograf musi nalatać. Konkretnie było dwóch, jeden obstawiał jedna stronę drugi drugą po czym się zmieniali (bo mieli różne szkła). Ku mojemu zdziwieniu żaden z nich ani słowem się do mnie nie odezwał w sensie uwag, bo jakby nie patrzeć zabrałem im jedną z klientek. Współpracowaliśmy zgodnie.

Komentarz

• Hexen
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 29

Ja też znam takich, choć nie chciałbym uogólniać i wrzucać wszystkich do jednego worka. Wiem, że są tacy, którzy robią zdjęcia w kościołach lub szkołach czy przedszkolach i jak zobaczą kogoś z dobrym sprzętem, to już lecą do proboszcza czy dyrektora "na skargę". Znam takich co są pewni swoich umiejętności i nie muszą się obawiać "konkurencji". Poza tym z tego co widzę niewielu ma umiejętność znalezienia się w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie. A to jest klucz do sukcesu. Nie dziwię się też takim co mają problemy z własnymi zdjęciami a nie chcą stracić dobrego źródła dochodu. Jednak powinni oni poświęcić troszkę czasu na poprawienie swojego warsztatu a wtedy nie bedą musieli się obawiać konkurencji.

Jak widzę niewiele osób robi, lub było ostatnio na komuniach i ma jakąkolwiek wiedzę o tym w jakiej formie obecnie są prezentowane i sprzedawane zdjęcia na komuniach.

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

W tym roku mój znajomy stwierdził, że ma tego dosyć i sprzedaje po 1 płycie na łebka, ze wszystkimi (wybranymi) zdjęciami, a rodzice odbitki sobie będą robić sami.

Komentarz

• piotraspace
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 40

chciałem wrzucić moją ostatnią komunię, więc próba

Śmiało napiszcie co Wam na sercu leży, lubię krytykę.
            Ostatnio edytowany przez piotraspace; 33962. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez piotraspace
              chciałem wrzucić moją ostatnią komunię, więc próba(...)
              Śmiało napiszcie co Wam na sercu leży, lubię krytykę.
              Wrzuć to do działu Galerii a nie do ogólnego wątku techniczno-dyskusyjnego .

Komentarz

• piotraspace
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 40

Zamieszczone przez Vitez
                Wrzuć to do działu Galerii a nie do ogólnego wątku techniczno-dyskusyjnego .
                ehhh tyle roboty na marne to miało być nawiązanie do tematu, ale cóż -dzięki.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                zapraszam w takim razie do obejrzenia zdjęć do galerii.
                Ostatnio edytowany przez piotraspace; 33962. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Sergiusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2708

Zamieszczone przez Hexen

Jest taka wyszukiwarka Sony, która po twarzy wybiera wszystkie zdjęcia danej osoby z kilkuset czy więcej. Pomocny program do takich zleceń.
                  Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• gavin
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1339

picasa też to robi

Komentarz

• czerwiniak
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 196

Zamieszczone przez micles
                      W tym roku mój znajomy stwierdził, że ma tego dosyć i sprzedaje po 1 płycie na łebka, ze wszystkimi (wybranymi) zdjęciami, a rodzice odbitki sobie będą robić sami.
                      Ja tak w tym i tamtym roku robiłem
                      5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
                      ---------------------------------------

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

No to chyba się powoli zaczyna robić nowy standard, społeczeństwo mające dzieci w wieku komunijnym zazwyczaj wie z czym się je płytę DVD (a jak nie wie, to ma od tego właśnie dzieci, albo pana w labie)

Komentarz

• barman_pl
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 285

Zamieszczone przez czerwiniak
                          Ja tak w tym i tamtym roku robiłem
                          Pozostaje pytanie - ile brać złotówek za taką płytkę
                          Może macie jakieś pomysły ? 20zł ? 50 ? 100 ?
                          Wiadomo - później plenerek to już zupełnie co innego i kwestia indywidualnego umówienia i dogadania z klientami, ale "ile ma kosztować płytka" to pojęcia nie mam

Pozdr.
                          amer...

Komentarz

• barman_pl
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 285

Widać, że tłumy specjalistów od komunii tutaj są :mrmreen:
                            jak zawsze można liczyć na podpowiedź na tym forum hehehe

Pozdr.
                            amer...

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

81,32zł + Vat.

Musisz wyznaczyć maksimum z funkcji zainteresowani*cena i skolidować to z twoją wartością oczekiwaną.

Komentarz

• radek-postawa
                                • 2007
                                • 9

chyba że będzie padać.
                                wtedy 91zł + vat.

Komentarz

Pracuję...