X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mxdanish
    Uzależniony
    • 2005
    • 632

Zamieszczone przez josif
    a co do kamery - zawsze kiedy się da robi się na dwa fronty - kamerzysta z jednej - ty z drugiej
    Kwestia była taka że ja wybrałem sobie (jak się okazało) lepszą stronę.
    Bo po drugiej ładowało mocne światło punktowe co dawało ostre cienie.
    Gość się mnie zapytał czy może razem ze mną, z jednej strony kręcić.
    Ja wybrałem dół a on z góry filmował więc się dogadaliśmy raczej bez problemów.

Bardziej mnie razili ludzie z małpkami...
    Cykali non stop z flashami zdjęcia, no i przez nich sporo ujęć poszło w piach.... niestety trafiali błyskami idealnie.
    No ale nie ma co marudzić. W końcu to już historia, a wnioski wyciągnięte

Zamieszczone przez Zemun
    Czytając takie farmazony nie wiem czy się śmiać czy płakać...
    A może tak jaśniej bo nie wiem do kogo pijesz.
    Takie komentarze nic nie wnoszą, a powiedziałbym że wręcz przeciwnie...
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• Zemun
      Coś już napisał
      • 2007
      • 97

Zamieszczone przez mxdanish
      A może tak jaśniej bo nie wiem do kogo pijesz.
      Takie komentarze nic nie wnoszą, a powiedziałbym że wręcz przeciwnie...
      hmm chyba jasno widać do czego odnosi się moja poprzednia wypowiedź ;- ).
      Strona

Moje

Komentarz

• Mad_Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1458

No mnie czeka chrzest bojowy w ta niedziele. Sytuacja o tyle inna ze komunia jest w UK.
        W piatek mam "wolne"(popoludniu ide z zona rodzic do szpitala) wiec z rana przejde sie pogadac z ksiedzem. Z tego co gadalem ze szfagierka to fotografa nie ma wogole a przynajmniej jej nic o tym nie wiadomo. Jestem ciekaw jak to sie tu odbywa.
        Myslalem wogole zeby z ksiedzem pogadac i robic wszystkim dzieciakom ale chyba na to za pozno. Po drugie to chyba nie jestem gotowy na taka odpowiedzialsnoc. Najpierw test rodzinny
        Zreszta z 400d nie poszaleje a lampy nie lubie choc pewnie zapne. Az boje sie normalnie jak wyjda fotki z mojej 20stki bo jeszcze nie wyslalem do kalibracji a w domu z 4m BF siegal chyba pol metra. Nic narazie nie poradze.
        Mam tylko nadzieje ze tutejsze parafie to nie taka mafia jak w pl.
        Chyba sie jeszcze normalnie pomodle zeby mi iso 400 wystarczylo bo przy 800 to sie robi niezla kaszanka.
        Banan po raz kolejny utwierdziles mnie fotkami w zakupie uzywki 5d. TA PLASTYKA OBRAZU
        Ehhh... ja chce juz 5d...

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
        Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Mad_Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1458

No i po imprezce. Poszlo nienajgorzej biorac pod uwage ze mialem za soba 3,5h snu po 32 godzinnym porodzie i tu sie tez pochwale ze mam cureczke
          Nie mialem czasu isc wczesniej do ksiedza wiec poszedlem na zywiol. Wbieglem lekko spozniony i na poczatku ciezko bylo mi sie wbic w rytm koscielny.
          Zaczolem strzelac... i tu niespodzianka, iso 400 f,2.2-2.8 i czasy w granicach 1/50-1/200. Kosciol okazal sie byc swietnie oswietlony.
          Stanolem sobie z boku oltarza i juz po 10 minutach podeszla do mnie koscielna hetera(jedna z tych aktywnych parafianek) i w bardzo dyplomatyczny sposob zasugerowala mi ze pozniej bedzie chwila na ladne zdjecia i ze mysli ze ojciec nie jest zbyt zadowolony ze robie fotki(chyba umiala czytac w myslach ). Jak sie zapytalem o hostie i dostalem odpowiedz ze to tez nie najlepszy moment na zdjecia to dyplomatycznie podziekowalem i ewakulowalem sie na druga strone oltarza.
          I z tamtad juz poszlo jak po masle. Dodatkowo okazalo sie ze corka znajomych tez miala tam komunie i byli w niebo wzieci kiedy zobaczyli mnie z aparatem. Takze mialem juz dwa obiekty do focenia. Po otrzymaniu hostii cala rodzina przechodzila na bok oltarza aby napic sie z kielicha i tu pojawil sie najwieszy problem... jedno body.
          Stojac z boku 50 1.8 spisywal sie naprawde wysmienicie w momencie dawania hostii ale gdy w kilka sekund musialem zapiac sigme 20 1.8 to zaczelo sie robic nerwowo. Po chwili przepinanie opanowalem do tego stopnia ze zajmowalo mi to z 6-7 sekund.
          W sumie natrzaskalem 300 fotek laczenie z sesja obojga dzieci po mszy. Bylo by z 100 mniej gdybym zapobiegawczo nie strzelal po 3-4 razy sigma zeby miec pewnosc ze AF trafil.
          Mysle ze jak na pierwszy raz to poszlo mi ok. Przelamalem lody a i trema szybko poszla w niepamiec. Oprocz mnie fotki 30d robila jeszcze jedna polka, co dziwne jedynie kilka osob wyskoczylo z aparacikami pod koniec a tak nic, zero focenia przez angoli.
          Ogolne wrazenia... raczej nie probowal bym ponownie z tylko jednym body, bardzo brakowalo mi czegos dluzszego niz 50 na cropie kiedy na poczatku robilem fotki rodzinki ktora siedziala na srodku kosciola a ja strzelalem z boku, wiem juz na pewno ze kiedys kupie 70-200 2.8L i 85 1.8 lub cos dluzszego dla FFa ktorego mam nadzieje kupic po wakacjach. Ogolnie 50 1.8 spisal sie moim zdaniem swietnie, tylko wyobrazam sobie ze z 1.4 bylo by jeszcze lepiej. W piatek kupilem gripa i chyba juz w zyciu go nie odepne, poprostu bajka na tego typu imprezce. No i pytania znajomych laikow typu: kupiles nowy profesjonalny aparat? hehe
          Ehh ale sie rozpisalem, biore sie za obrabianie fotek i postaram sie cos jutro wstawic i szykuje sie na ostra krytyke
          Dodam tylko jeszcze ze na zakonczenie ze kiedy ksiadz podal mi reke na pozegnanie bardzo przyjaznie sie usmiechnol i powiedzial ze zyczy mi zeby zdjecia pieknie wyszly. God bless itp
          Pozdrawiam
          Ostatnio edytowany przez Mad_Mac; 23262.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
          Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• kristiang
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 32

To i ja coś wrzucę z wczorajszych wzmagań (40d+sigma 30-1.4+430ex)

1.

2.

3.

4.
            Ostatnio edytowany przez kristiang; 16420.

Komentarz

• rediconn
              Coś już napisał
              • 2008
              • 56

Pierwsza komunia w roli fotografa za mną Poniżej kilka wybranych kadrów:

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)
              Finally I've found that I belong here

Komentarz

• amroz
                Uzależniony
                • 2006
                • 772

Witam!
                Za kilka tygodni będę robił komunię, ale tylko wyłącznie zdjęcia studyjne. Mam wynajęte pomieszczenie w szkole podstawowej, załatwiony klęcznik itd. Zamawiam dwa przenośne zestawy do wieszania tła. Tylko nie mam pojęcia jakiego rodzaju i jakiego koloru zamówić tła. Prawdę mówiąc to zależy mi na czymś w miarę tanim bo już i tak cała inwestycja nie źle dała mi po kieszeni. Dzieciaki z tego co się orientuję to będą ubrane w bieli i w kremie. Na jakim tle będą dobrze wyglądać. No i czy np. tła z flizeliny(najwięcej tego na allegro) będą dobrze się sprawdzać, nie prześwitywać itd. Znalazłem taką cieniowaną:

Prosze o jakieś rady

Komentarz

• Pawel_G
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 527

Taka fizelina wygląda tak jakby powiesić stare gacie. Jeśli tła po taniości to raczej poliptopylen lub zainwestować już w karton lub flanele.
                  Co do koloru to bym wziął albo jakieś kolorowe - delikatny czerwony czy błękit lub też białe i podoświetlał je lampami z założonymi kolorowymi filtrami.

Komentarz

• airhead
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2495

na zdjęciach to tło wydaje się wyjątkowo prześwitujące
                    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Hexen
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 29

Widzę, że temat wraca co roku - i dobrze.

Czy możecie się podzielić informacjami jak są sprzedawane zdjęca w waszych kościołach? Lub jak wy sprzedajecie? Nie pytam o ceny bo to różnie jest w zależności od regionu i fotografa. Mnie interesuje jak są one prezentowane rodzicom i w jakiej formie potem dostarczane? Jak długo to trwa?

Jestem niezmiernie ciekawy jak to się rozwinęło w różnych miastach.

Jeżeli ktoś z was sam robił i sprzedawał zdjęcia lub wasze dzieci (dzieci waszych znajomych) miały komunie w ostatnim czasie to na pewno wiecie.

Proszę o informacje.

Komentarz

• ElSor
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 504

Mnie przychodza na mysl 2 opcje (nie zajmuje sie tym) - zostawiasz rodzicom wizytowke i prosisz by sie odezwali / przyjechali za x(xx) dni lub prosisz ksiedza o pomoc - np ogloszenie po mszy ze zdjecia mozna zobaczyc / odebrac w dany dzien np w salce.
                        A490+SDK
                        Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• czerwiniak
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 196

Zamieszczone przez banan82
                          Troche ci balans poleciał
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez banan82
                          ale tez nie jest tak źle chyba.
                          moim zdaniem jest tragicznie, ja bym czgoś takiego nie " wrzucał"
                          Ostatnio edytowany przez czerwiniak; 10932. Powód: Automerged Doublepost
                          5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
                          ---------------------------------------

Komentarz

• maxon52
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 144

I to jest fotografijaaaa.......
                            edynki iątki eki i duperelki

Komentarz

• czerwiniak
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 196

Zamieszczone przez sergi
                              ja pierwszy raz foce komunię w najbliższą niedzielę i mam dylemat jak kadrować moment przyjęcia Hostii. Czy samego dzieciaka z dłonią księdza, czy też dodać jeszcze kielich do tego, czy też wrzucić w kadr również księdza.
                              I co z tym flashem... doświetlać czy nie? Kościół w miarę jasny.
                              Jak Wy robicie?
                              Pytanie czy robisz " solówkę " czy całą grupę, czy sam, czy we 2.
                              Jeżeli robisz to zarobkowo ( sprzedaż odbitek ) rób 3-jki ( ja tak zawsze robiłem )
                              Jest szansa że rodzic kupi więcej zdjęć, "bo jego dzieciaka też tam widać jak inne dziecko bierze komunie"
                              Z kielichiem też ładnie wygląda, a księdza w to nigny nie mieszałem.
                              no ale już sam będziesz musiał obczaić sytuację.
                              Ja zawsze robiłem we 2 fotografów.
                              Jeden robił " solówkę" a 2-gi " 3-ki:
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              i jeszcze jedno, czy dzieciaki będą w jednym rzędzie brały komunię, jeżeli dziewczynki będą osobno, i chłopcy osobno to gratuluje " elastyczności".
                              Ostatnio edytowany przez czerwiniak; 10932. Powód: Automerged Doublepost
                              5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
                              ---------------------------------------

Komentarz

• piotraspace
                                Dopiero zaczyna
                                • 2010
                                • 40

Zamieszczone przez Hexen
                                Widzę, że temat wraca co roku - i dobrze.

Czy możecie się podzielić informacjami jak są sprzedawane zdjęca w waszych kościołach? Lub jak wy sprzedajecie? Nie pytam o ceny bo to różnie jest w zależności od regionu i fotografa. Mnie interesuje jak są one prezentowane rodzicom i w jakiej formie potem dostarczane? Jak długo to trwa?

Jestem niezmiernie ciekawy jak to się rozwinęło w różnych miastach.

Jeżeli ktoś z was sam robił i sprzedawał zdjęcia lub wasze dzieci (dzieci waszych znajomych) miały komunie w ostatnim czasie to na pewno wiecie.

Proszę o informacje.
                                Mnie wynajęła ostatnio jedna pani z okolic Grójca, na życzenie reportaż z uroczystości jej córy. Wykonałem 30 zdjęć 13x18 w albumie o tematyce komunijnej +około 200 zdjęć na DVD -reportaż z przygotowania w domu, kościoła i przyjęcia (prawie jak ślub) - koszt usługi 800zł. Czas realizacji cztery dni.
                                Grupowymi zleceniami się nie zajmuję, zbyt dużo zabawy, kto ile kupi, kto jakie chce... nie dla mnie to.

Komentarz

Pracuję...