X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Czarek
    Coś już napisał
    • 2004
    • 93

Dlatego w przestrzeni LAB ponieważ w tej przestrzeni masz oddzielny kanał jasności. Chodzi o to, żeby pracując nad jasnością i kontrastem zdjęcia nie powodować zmian w jego kolorystyce. Pracując na kanale jasności korygując histogram nie ingerujesz w ustawienia kolorów. Nie powoduje to jak w przypadku pracy w przestrzeni RGB rozjeżdżania się poszczególnych kanałów RGB które w tej przestrzeni odpowiedzialne są zarówno za kolorystykę i jasność.

Komentarz

• Czarek
      Coś już napisał
      • 2004
      • 93

Polecam książką Photoshop LAB
      Książka przedstawia wszystkie sekrety obróbki cyfrowych fotografii z wykorzystaniem trybu LAB.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Ale kombinujecie... a zdjecie czarnego psa naprawde da sie poprawnie wykonac bez Photoshopa .

Komentarz

• babatunde
          Coś już napisał
          • 2004
          • 70

Vitez, ale ja do wątku o czarnym psie dolozylem boksera, ktory jest żółty bądź pręgowany czyli brązowo-zółty.
          I tak zastanawiam się nad tym co zrobić, żeby nie stracić koloru, a rozjaśnić zdjęcie robione w plenerze, albo na hali gdzie masz makabryczne oświetlenie jarzeniowe

A Czarek - ksiązka jest naprawde dobra i wlasnie ja czytam...
          BbT

Komentarz

• RobertN

Zrobiłem >> kilka << ale marny ze mnie fotograf. Słońce strasznie prażyło, na ringu był mały bałagan.
            pozdr Robert

Komentarz

• RobertN

Nieco wykadrowałem, lekko rozjaśniłem, zmniejszyłem, nieco wyostrzyłem i rozmazałem tło.

Tak wyglądało wcześniej. Może jakieś inne propozycje ?

pozdr Robert

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez RobertN
                Może jakieś inne propozycje ?

Przegiales IMHO. Teraz zdjecie wyglada jak (niezbyt dobra) reklama Photoshopa. Szczegolnie rozmycie tla - po co?
                Wystarczy troszke rozjasnic psy, i odrobine wyostrzyc.

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Witam..
                  komentarz ogólny: ROTFL
                  Nie znam się na fotoszopie ale to przerobione wygląda jakbyś miał zaparowany w środku obiektyw - rozmazanie to porażka na całej linii, podciągnięcie też coś nie bardzo. Jedyne co bym zrobił to może troszkę rozjaśnił sierść (lekko a nie tak jak na górnym zdjęciu) wykorzystując maskowanie tylo na psach (prykład - w artykule na temat HDR) . i tyle - poza tym nie widzę ostrości na oryginalnym zdjęciu.

Pozdrawiam
                  Artur
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• RobertN

Zamieszczone przez Vitez
                    Przegiales IMHO. Teraz zdjecie wyglada jak (niezbyt dobra) reklama Photoshopa. Szczegolnie rozmycie tla - po co?
                    Wystarczy troszke rozjasnic psy, i odrobine wyostrzyc.
                    Jak zwykle przegiąłem.
                    Chciałem zrobić tak, żeby było widać tylko psy. Dzięki za uwagi. Dzięki nim będę wiedział czego nie robić. No ale cóż, jak dysponuje się tylko jednym zdjęciem do przerobienia :neutral:
                    pozdr Robert

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Tu masz moja wersje:

Gdyby to byl RAW to daloby sie sporo wiecej wyciagnac "z psow" .

A tak to jpg -> 16bit -> save as TIFF -> shadow/highlight (ok 35% highlight) -> auto contrast -> Smart Sharpen 60%/0.6 -> Save for Web 80%

Komentarz

• RobertN

Dziękuję
                        pozdr Robert

Komentarz

• babatunde
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 70

Jesli koniecznie chcesz cos zrobic z tlem, to mozesz zdjac mu troche koloru, troche go rozmyc, ale w granicach przyzwoitosci, tak zeby nie wygladalo to na chamska zabawa photoshopem. Moze zrob sobie taka probe kilka wersji rozmycia z roznym promieniem i obejrzyj po kolei zobaczysz roznice.
                          BbT

Komentarz

• Alzail
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 574

tu dla przykładu pokazuje zdjęcie może nie tak czarnego jak CTR ;] ale również bardzo ciemnego psa

wydaje mi się że szczegóły zarówno w na psie jak i na tle są ok.

F2.8
                            1/250s
                            ISO 200
                            -0.7 EV
                            pomiar światła skupiony na psie

btw: zmieniłby tu ktoś coś jeszcze ?
                            350D

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

A z polarem próbowałeś?

Jak bardzo słusznie zauważył Vitez to się da zrobic poprawnie bez zbytniej ingerencji w PSa. W końcu w analogu się dawało to i tu też :-)

Apropo's RAW to zupełnie nie wiem czemu ludzie wydają pieniądze na aparat rejestrujący 4096 poziomów a później używają 256 (to jest szesnaście RAZY mniej) i dziwią się, że im giną przejścia tonalne, szczegóły, że w cieniach marnie a w światłach wypalone...

Janusz

Janusz,
                              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Amber
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 133

RobertN,
                                w przypadku pieskow w dynamicznych ujęciach - ŻADNYCH ZDJĘĆ Z LAMPĄ. Dlaczego?
                                1. W przypadku dynamicznych sportów - lampa oślepia psa. Dlatego wlasnie w Spodku zakazali byskac flashami. Nie podczas calej wystawy, tylko podczas zawodów flyball, gdzie najszybsze psy w polsce biegły z ogromną szybkością. Blysk w oczy mógł spowodować ze pies rozbiłby się o maszynę z piłkami lub balustradę.
                                (dlatego wlasnie IMO błyskanie flashami podczas zawodów w Spodku mimo zakazu to głupota).

2. Widziałeś efekt "zielonych oczu" u piesków? W scenach statycznych można troche łeb pieska przechylić, ale w dynamicznych ujęciach to loteria. Jak lampa odbije sie od oczu, to masz ufitę na fotce.

To co mogę doradzic, a co częściowo poruszyli moi przedmówcy:
                                1. Unikaj zdjęć pod światło. Raczej je wykorzystuj, rób ze światłem za plecami lub z boku, sierśc się wtedy zaczyna lśnić i widać detale.
                                2. Ostrz na oczy psa
                                3. Przy statycznych portretach - praktycznie dowolny punkt AF, przy dobrze oswietlonych oczach. Przy dynamicznych - srodkowy z AI Servo (lub strefa w przypadku dużych psów)
                                4. Na RAW można sobie pozwolic przy portretach (gdy szybkośc zapisu nie ma znaczenia). Sugeruję ten format.
                                Ale gdy focisz dynamicznie, w seriach, to pozostaje jpeg. I też sie da.
                                5. Jesli nie fotografujesz pod swiatło ,a pies zajmuje dużą częśc kadru, to ekspozycje mozesz pociągnąc delikatnie w dół

Przy dynamicznych ujęciach bardzo ważny jest dokładny i w miarę szybki AF.

Ponizej parę fotek z przed kilku dni. Akurat na obozie wsrod pieskow miałem jednego "murzynka":

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Wszystkie fotki to mniejsze lub większe cropy z jpg-a. Pomiar matrycowy.

pozdrawiam
                                amber
                                Ostatnio edytowany przez Amber; 339.
                                Wind i ...ciągłe wydatki...

Komentarz

Pracuję...