X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Teraz link jeszcze lepszy "Your session has ended."

Myślę, że jest różnica między fotografowanie na wolnym powietrzu a w hali. Na powietrzu oświetlenie będzie zależec od kąta i może się okazac, że tryb M będzie zawodził. Ale w hali powinien się sprawdzac.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• caravaggio
      Bywalec
      • 2006
      • 121

Zamieszczone przez Vitez
      Pamietaj - [ytanie nie brzmi "jak ty to ogolnie robisz" a "co bys zrobil w takiej sytuacji" ?
      Z tego, co widze, to adamek zarabia na zycie fotografujac sport dla agencji Mediasport... wiec sadze, ze jego uwagi sa warte wziecia pod uwage. Ja na przyklad chetnie poczytam jak adamek robi zdjecia, moze kiedys bedzie okazja to wykorzystac.

No, chyba ze ty tez zarabiasz na zycie fotografujac sport dla jeszcze wiekszej agencji (AFP? Reuters? ) - jesli tak, to nie ukrywam, ze wole czytac o twoich doswiadczeniach

No i dawaj te zdjecia, najlepiej z exifami, zebym mogl podejrzec parametry ekspozycji
      ;-)

Komentarz

• Il fuoco
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

co do "coob'y"
        nie ma bata dopiero drugą stronę przeczytałem...
        czyżby jakiś "troll naukowy"?
        do not feed.
        I repeat - do not feed.

co do wątku...
        sorry za OT ale najbardziej lubie takie wątki
        z nich można się naprawdę fajnych rzeczy dowiedzieć.
        koniec OT.
        Ostatnio edytowany przez Il fuoco; 2978.
        | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez caravaggio
          Z tego, co widze, to adamek zarabia na zycie fotografujac sport dla agencji Mediasport... wiec sadze, ze jego uwagi sa warte wziecia pod uwage.
          Oczywiscie... o ile uwagi sa dostosowane do tematu watku to sa jak najbardziej mile widziane.

Bo "ja tam robie zawsze w Av" mozna spokojnie wg mnie postawic w "rob w jpg, cos tam sie wybierze" - bo akurat tak mi sie kojarza zdjecia zawodowych fotoreporterow w agencjach , ktorych prace oceniaja fotoedytorzy - bez urazy oczywiscie.

Ja na zdjeciach nie zarabiam i pstrykam dla radochy z hobby... stad luzniejsze nieco podejscie 8) .

Zdjecia tutaj: http://vitez.ceron.pl/galerie/siatka1 .

Samoocena - poprawne ale bez rewelacji.
          Za 2 lata pewnie by byly lepsze gdybym pstrykal po kilka takich meczy na rok i mial nieco lepsze miejsca.
          Exifow nie ma bo staram sie trzymac zdjecia w okolicach 640x426 i 100kB dla web, ale mozesz mi smialo uwierzyc w te parametry:
          File: IMG_71_20060729.CR2
          File size: 7871KB
          Image Serial Number: 399-9960
          Camera Model: Canon EOS 20D
          Camera serial number: 0930410266
          Firmware: Firmware 2.0.0
          Owner: Tomasz Stepczynski
          Date/Time: 2006:07:29 14:52:27
          Shutter speed: 1/250 sec
          Aperture: 4
          Exposure mode: Manual
          Flash: Off
          Metering mode: Center-weighted average
          Drive mode: Continuous: frame 1
          ISO: 800
          Lens: 70 to 200mm
          Focal length: 135mm
          AF mode: AI Servo AF
          Image size: 2336 x 3504
          Image quality: Raw
          White balance: Auto

Wszystkie zdjecia na tych samych parametrach. Pomiar okazal sie byc w punkt +/- 0.1 EV , na jednym zdjeciu byl przechyl 0.25 EV.

Mam jednak glupie wrazenie ze niektore sa nieco za ciemne i nieco za czerwone. Jesli potwierdzicie to wrazenie to... musze zbierac na kalibrator klasy 'live'(Eye One Display czy cos) .

Balans bieli na auto sie sprawdzil jednak chyba... jak spojrzalem co tam wisi pod sufitem (co najmniej trzy kolory ) to nie mialem wyboru jak na auto ustawic, choc z presetow najblizszy byl Fluorescent.

Obrobka to crop (miedzy 10 a 50% kadrow na zdjeciach) , odrobina levels i kontrastu, Smart Sharpen 60/0.6 , zmniejszenie z opcja Bicubic Sharper bez dalszego wyostrzania po zmniejszeniu.

Oczywiscie mam wiecej zdjec i pewnie pozniej powieksze galerie o "otoczke" ale na wstep wybralem te najbardziej dynamiczne.

Komentarz

• adamek
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2265

To jest ładne. Ładnie ich uchwyciłeś.

a co do za czerwonego.. . to jakieś takie wrażenie mam.
            ale w końcu - biało-czerwoni.

co do osobistych wycieczek... dziękuje nei skorzystam.
            miłego dnia.
            Miłego dnia
            adam jastrzębowski
            cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
            tu tu

Komentarz

• caravaggio
              Bywalec
              • 2006
              • 121

Dla mnie to tutaj jest uwalony balans bieli - faldy na koszulkach powinny byc moim zdaniem nieutralnie szare, a sa rozowe. Stad ogolne przebarwienie na czerwono.

Generalnie zdjecia poprawne, ale bez specjalnego szalenstwa. Mam na mysli same momenty uwiecznione, bo kadry mi kompletnie nie leza - za szeroko, bez wrazenia typowej dla siatki dynamiki.

Atakujacy Kadziu faktycznie najlepszy (Swider na lewym skrzydle tez niezly), ale... no wlasnie - ja wiem ze to Kadziu wisi w powietrzu a wystawia Zygadlo, ale warto by bylo moc poznac ich po twarzy, nie tylko po fryzurze i ogolnej sylwetce ;-)
              ;-)

Komentarz

• kazper
                Coś już napisał
                • 2005
                • 76

Zamieszczone przez adamek
                MNie też sie to najbardziej podoba.

Już się nie mogę doczekac Katowic. Ciekawe jak poradzę sobie z moją sigmą 70-300 pod warunkiem że się znajdzię bo narazie zaginęła pomiędzy sklepem w Krakowie i sewisem w Trójmieście, ale jestem dobrej myśli.
                kazper

Komentarz

• p_lar
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 287

Zamieszczone przez caravaggio
                  Dla mnie to tutaj jest uwalony balans bieli - faldy na koszulkach powinny byc moim zdaniem nieutralnie szare, a sa rozowe. Stad ogolne przebarwienie na czerwono.

(...)
                  Może się mądruję ale jak Ci się światło odbija od czerwonego (paska, spodenek, posadzki) to sobie możesz majdrować balansem w te i nazad
                  Can-on, can-off...

Komentarz

• caravaggio
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 121

Zamieszczone przez p_lar
                    Może się mądruję ale jak Ci się światło odbija od czerwonego (paska, spodenek, posadzki) to sobie możesz majdrować balansem w te i nazad
                    Moze sie madrujesz, jak to sam powiedziales ;-)
                    A balansem sobie pomajstruj "w te i nazad" w wyszukiwarce, do ktorej linka dal adamek - pod haslem "siatkowka" znajdziesz tam zdjecia z tego samego meczu, i jakos dziwnym trafem tam cienie na faldach koszulek duzo bardziej przypominaja szarosci, a mimo to kolory wygladaja naturalnie ;-)
                    ;-)

Komentarz

• JSK
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 318

Mały powrót do pytania głównego.
                      Ilość luxów pokazuje wartość czasu (x10) przy przysłonie 2 i ISO100.
                      Np.: 1/t=125 znaczy 1250 luxów - 9EV.
                      1/t=4 - 40 luxów - 4EV.
                      To tak na marginesie, może się komuś przyda.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

No nareszcie odpowiedz dokladnie na temat - z tymi informacjami nie bawilbym sie w az tyle zdjec testowych tylko w ciemno ustawial 1/200 f4 iso800 bo tyle swiatla daje 1000 luksow 8) . A ze wyciagnalem 1/250 to znaczy ze bylo nieco ponad 1000.

Komentarz

Pracuję...