X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Ja mam trochę wątpliwości do tego. EF 70-200/2,8 ma wewnętrzne ogniskowanie. Czy mamy pewność że ustawiając 135 mm i ostrząc na odległość 10 m będzie to stricte 135 mm?
    Oj, no przecież te liczby to były tak z pietruszki zupełnie, wrzucone co mi przyszło do głowy do dofmastera Miałem na myśli bardziej zasadę i proporcje.
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Domyślam się - bardziej chodziło mi o potwierdzenie mojego rozumowania

[email protected]

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

To ja może powiem tak.
        nie bardzo sobie wyobrażam fotografowanie w trybie P i M sportu z prostej przyczyny...

M - warunki się jednak zmieniają (biały koń - czarny koń/biała koszulka-czarna koszulka) a priorytetem jest ZAWSZE dobre naświetlenie zawodnika/grupy zawodników.
        A przy akcji nie ma czasu na kombinowanie z ekspozycją. Po prostu nie ma.

P - naświetla może i dobrze, ale nei wiadomo z jaką przesłoną - dlatego też moim zdaniem odpada. tzn wiadomo, tylko a rpzesłona się sama zmienia, a czasu na dodatkower kręcenie kółeczkiem kiedy akcja wre to za bardzo nei ma.

dlatego... ja używam AV.
        ustawiam przesłonę jaka mi odpowiada, a aparat mi sam dokłąda czas. Kiedy widzę, że zszedłem poniżej bezpiecznej granicy - podbijam ISO.
        No i zawsze profilaktycznie neidoświetlam fotki, bo z ciemnego jest co wyciągnąć, z przepałów nie.

Co do piłki....
        piłka nie musi być ostra, lecz jest w kadrze z akcji chyba najważniejszym elementem - zdjęcia bez piłki są wyrwane z kontekstu ( w większości rpzypadków, bo oczywiście można zrobić dobre ujęcie bez piłki )
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• caravaggio
          Bywalec
          • 2006
          • 121

Zamieszczone przez adamek
          No i zawsze profilaktycznie neidoświetlam fotki, bo z ciemnego jest co wyciągnąć
          Zgadza sie, jest co wyciagnac. Przy wysokich ISO glownie szum matrycy, ale zawsze to cos ;-)
          ;-)

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

M - warunki się jednak zmieniają (biały koń - czarny koń/biała koszulka-czarna koszulka) a priorytetem jest ZAWSZE dobre naświetlenie zawodnika/grupy zawodników.
            A przy akcji nie ma czasu na kombinowanie z ekspozycją. Po prostu nie ma.
            Przecież to, co opisujesz, to nie jest zmiana warunków oświetlenia. I właśnie zmiana kolorów koszulek/koni jest powodem, by nie używać światłomierza, bo on od tego głupieje.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• adamek
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2265

wolę wyciągać szum matrycy niż nic.

no kurcze.
              ja powiem tak.
              ja tak robię i mi działa.
              Miłego dnia
              adam jastrzębowski
              tu tu

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

...No i zawsze profilaktycznie neidoświetlam fotki, bo z ciemnego jest co wyciągnąć, z przepałów nie...
                Kłopot w tym, że z cieni zupełnie nic nie da się wyciągnąć. Tam jest cholernie mało informacji. W przepałach też nie ma nic więc najlepiej to jednak naświetlić poprawnie na histogram "do prawego". Kilka próbnych zdjęć i potem można jechać w M. Jakieś straty zawsze są ale w stałych warunkach są zwykle minimalne.

Zamieszczone przez Tomasz Goliński
                .
                Przecież to, co opisujesz, to nie jest zmiana warunków oświetlenia. I właśnie zmiana kolorów koszulek/koni jest powodem, by nie używać światłomierza, bo on od tego głupieje.
                Dokładnie tak. Ja jeszcze czasami używam światłomierza i szarej karty albo mierzę światło padające. Praktycznie raz ustawiona ekspozycja wystarcza na bardzo długo - dopóki warunki się nie zmienią.

Ale ja się nie znam

Janusz
                Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• adamek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2265

haaalo.
                  Mówimy o sporcie.
                  Oczywiście że staram sie jak najlepiej naświetlić - to jest oczywiste.
                  Czasami jednak rozpiętość sceny nie mieści się na matrycy - i tutaj lepiej neidoświetlić (1/3 ev, góra 2/3 ev) bo tyle to da radę wyciągnąć - nikt nie mówi przecież o wyciąganiu z czerni główek piłkarzy.

Co do raz ustawionej ekspozycji... nie neguje tego.
                  Ja wiem jak mi jest prościej. I wiem, że żądają ode mnie dobrze naświetlonego zawodnika - przede wszystkim.
                  Co z tego, że będzie idealnie naświetlone tło, jak mordka piłkarza będzie czarna? (bo akurat był murzynem np ).

Oczywiście, to skrajne przypadki.
                  W praktyce - ta różnica w ekspozycjach i tak jest w okolicach 0,5ev - 1 ev.
                  Miłego dnia
                  adam jastrzębowski
                  tu tu

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Co do raz ustawionej ekspozycji... nie neguje tego.
                    Ja wiem jak mi jest prościej. I wiem, że żądają ode mnie dobrze naświetlonego zawodnika - przede wszystkim.
                    Co z tego, że będzie idealnie naświetlone tło, jak mordka piłkarza będzie czarna? (bo akurat był murzynem np ).

Hmmm... ale dlaczego zakladasz ze w trybie M robi sie pomiar na tlo?

Ja probowalem wczesniej na halach pilkarskich na Tv - nie bylem zadowolony. Teraz, wiedzac jakie beda stroje (i kolory skory jesli juz sie upierasz ) zawodnikow oraz jakie bede mial stale oswietlenie - zrobilem pomiar na M i wyszlo raczej OK.

Jesli tobie jest prosciej fotografowac na Av - wolna wola... ale mi by sie nie chcialo pilnowac czy przypadkiem czas za dlugi nie wychodzi w stosunku do uzytej ogniskowej (chyba ze z defaultu walisz iso1600/3200 zawsze ) i/lub pozniej obrabiac nietrafione pomiarem fotki.

Po takim sprawdzeniu i nastawach uwazam szczerze ze majac stale warunki (oswietlenie, stroje) - smialo mozna robic na M. Jedyne co przy takich nastawach moze nie wyjsc to naswietlenie tla bo to ono sie zmienia, a nie akcji, a tlo jest akurat malo wazne w tym przypadku.

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

yy, nie źle mnie zrozumiałeś, bądx ja się źle wysłowiłem.
                      ja potrafię sobie wyobrazić taką sytuację w czasie fotografowania sportu, że uprzednio ustawione nastawy na M będą o kant **** potłuc - zawodnik będzie wychodził za ciemny/przejarany.
                      Dlatego dużo łatwiej jest mi robić w AV.

a efekty sa tu generalnie: http://tinyurl.com/jmu6w
                      dziala.
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      tu tu

Komentarz

• perqsista
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 429

Zamieszczone przez Janusz Body
                        Kłopot w tym, że z cieni zupełnie nic nie da się wyciągnąć. Tam jest cholernie mało informacji. W przepałach też nie ma nic więc najlepiej to jednak naświetlić poprawnie na histogram "do prawego". Kilka
                        Janusz, gorąca prośba. Czy mógłbyś w wolnej chwili wyszperać w swoim archiwum jakąś trudną (ekspozycja) scenę, którą poprawnie udało Ci się naświetlić na histogram i wkleić ją wraz z histogramem bez postprocesowych korekt ekspozycji i krzywych i tę samą scenę z korektami (o ile była potrzeba ich zastosowania). Jako trudną rozumiem np. scenę z ludźmi w kontrastowym oświetleniu. Walory artystyczne zdjęcia zupełnie nieistotne.

pozdrawiam.
                        www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Jaja byłyby dopiero gdyby mordka wyszła biała
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• adamek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2265

rotfl.
                            ale na bank by się fota białego michaela jOrdana sprzedałą.
                            Miłego dnia
                            adam jastrzębowski
                            tu tu

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

ja potrafię sobie wyobrazić taką sytuację w czasie fotografowania sportu, że uprzednio ustawione nastawy na M będą o kant **** potłuc - zawodnik będzie wychodził za ciemny/przejarany.
                              Aha... ale wroc do tematu watku bo my akurat mowilismy o konkretnej sytuacji a ty wyskoczyles nagle " a ja to robie tak" co niekoniecznie pasowalo do tematu watku i stad pewnie nieporozumienie.

Dlatego dużo łatwiej jest mi robić w AV.
                              Ogolnie tobie moze latwiej... ale jak znajdujesz sie w sytuacji jak tutaj - wiadomo jakie oswietlenie, wiadomo jakie stroje i zawodnicy, tlo niewazne - nadal bys bawil sie w Av ryzykujac zle naswietlone klatki?

Pamietaj - [ytanie nie brzmi "jak ty to ogolnie robisz" a "co bys zrobil w takiej sytuacji" ?
                              To sa dwa rozne pytania wbrew pozorom .

Bo ja np znam sytuacje gdzie tylko M, znam sytuacje gdzie tylko Tv albo tylko Av... nawet w spocie bym takie znalazl... zamiast uparcie "ja tylko Av bo dziala" ... dlaczego zamiast? Bo inna technika moze tez zadzialac a lepiej niz Av.

a efekty sa tu generalnie: http://tinyurl.com/jmu6w
                              dziala.
                              Nie dziala: Your search did not return any hits.

Sorry, but your search for 'jastrzebowsk' did not return any hits.

Komentarz

• adamek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2265

kurde, i ucialem.

Zakladajac, ze robie AV, i ze podaje argumenty za av to - tadaadadadamdamd (moze jestes zdziwiony ) --> ja bym wlasnie tak zrobil w tej sytuacji.

A czy nadal bym sie bawil w av? tak. jescze nigdy mnie nei zawiodlo.
                                Potrafię bez problemowo kontrolować dzięki temu ekspozycję.
                                Idzie mi to szybciej niż m.

tzn jeśli ktoś robi w pełnym manualu - to w zasadzie jego sprawa.
                                Do niczego nie namawiam.
                                Grunt by działąło i by fotki były dobre.

byc moze za duzo sportu w ten sposob sfotografowalem i zawsze dzialalo. Moze jak kiedys nie bedzie dzialac to zrewiduje pomysl. L(
                                Miłego dnia
                                adam jastrzębowski
                                tu tu

Komentarz

Pracuję...