X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Tomsarz
    A kto to jest zadownik?
    Wydaje mi się, że dwa poniższe linki rozwieją Twoje wątpliwości
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zadownik&lr=
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Tomsarz
      Coś już napisał
      • 2006
      • 91

Zamieszczone przez gwozdzt
      Wydaje mi się, że dwa poniższe linki rozwieją Twoje wątpliwości
      http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zadownik&lr=
      http://pl.wikipedia.org/wiki/Liter%C3%B3wka
      No nie. W życiu bym się nie domyślił o kogo chodzi.
      ale dzięki za tak poważne potrktowanie mojego pytania.

dla mnie słowo zadownik kojarzy się z tylną częścią ciała. Inaczej zwany zadupnik.

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

No nie. W życiu bym się nie domyślił o kogo chodzi.
        ale dzięki za tak poważne potrktowanie mojego pytania.
        No wiesz, nie okrasiłeś pytania żadną buźką, to się odpowiedziało poważnie:grin:

dla mnie słowo zadownik kojarzy się z tylną częścią ciała. Inaczej zwany zadupnik.
        A kto zacz wg Ciebie?
        Bo wg googla to jakaś część od motocykla...
        http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zadupnik&lr=
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez muflon
          Hmm... co to tego jednego to mialbym watpliwosci. Wezmy takie 70-200/2.8,, zapiete do 20D, 135mm, f/2.8, odleglosc 10m - DoF jest raptem troche ponad pol metra....
          70-200/2.8 to ma taką ostrość na przysłonie 2.8, że po metrze od DoF jest jeszcze lepszy od wielu obiektywów na f/8.0

Ale tak masz rację - odległości piłkarskie to "rzędu" 30m więc właściwie na hiperfokalnej można jechać.

Janusz

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez Janusz Body
            Ale tak masz rację - odległości piłkarskie to "rzędu" 30m więc właściwie na hiperfokalnej można jechać.
            Pilkarskie tak, ale w siatkowce to juz nie przejdzie Chyba ze na f/11
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Kr4nkEd
              Bywalec
              • 2005
              • 119

Na f11 powiadasz...to ciekawe zawody, siatkarze w okularach przeciwslonecznych
              Faktem jest, ze siatka cholernie dynamiczna jest i rzadzi sie swoimi prawami.
              Ale to tez zalezy co chce sie osiagnac. Ja np. wolalem zawsze robic z boiska, 50,85/1.8 czasem 70-200/2.8. A bylo ze dwoch ktorzy stali na najwyzszych trybunach z 300/2.8, caly czas w jednym miejscu. Chyba, ze sie zamienili
              Takze, co kto lubi. A co do % to masz niestety racje Muflon, na szczecie sa jeszcze ludzie ktorzy chca zrobic dobrze a nad nimi ludzie, ktorzy umieja dobrze wybrac. Bo bywa i tak, ze fotoedytor potrafi wiele zepsuc.
              kalibracja monitora
              fotografia i film ślubny
              targi ślubne łódź / warszawa
              fotografia × kolarstwo

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Janusz Body
                Ustalić ekspzycję tak, żeby najjaśniejsze koszulki, piłka czy co tam będzie jasnego w kadrze dobrze wychodziło i jazda.
                Tu by sie wiekszy LCD przydal... no ale moze zdaze zgrac na Epsona i obejrzec testowe strzaly.

Na AF za bardzo nie ma co liczyć - ostrość na "punkt akcji" - ten spodziewany i seriami, seriami.... W siatkówce łatwiej bo siatka stoi w miejscu.
                Siatka stoi w miejscu ale pilka i zawodnicy juz niekoniecznie... Na zlapanie pilki to moge liczyc tylko fuksem, ale same akcje zawodnikow to AF powinien sie wyrobic - w kiepsko oswietlonej hali przy amatorskiej pilce noznej halowej dawal rade bezproblemowo (Servo, wszystkie punkty aktywne).
                Choc wolalbym miec jedynke .

Pokaż potem jak wyszło
                Jesli wyjdzie to pokaze

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Zamieszczone przez Vitez
                  Jesli wyjdzie to pokaze
                  Jak nie beda wychodzic to strzel pare rawow (najlepiej na 3200 ). Bedzie mozna podrzucic chetnym tutaj
                  ...

Komentarz

• pyciu
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 119

Zamieszczone przez Vitez
                    Na zlapanie pilki to moge liczyc tylko fuksem (...)
                    Nie powinno być tak źle - wprawdzie to nie siatka, ale piłkę łapałem średnio 3 na 5 prób:

pzdr.
                    Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
                    album-foto.pl | plfoto

Komentarz

• kazper
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 76

Zamieszczone przez Vitez

"Podczas światowych i oficjalnych zawodów FIVB oświetlenie pola gry powinno wynosić od 1000 do 1500 luksów, mierzone na wysokości 1 m od podłoża pola gry."

Czy można sądziś po twoim putaniu że wybierasz sie na mecze ligi światowej ?
                      Ja właś nie jestem w pracy więc w Łodzi nie będę ale powinienem się zjawić w Spodku.
                      kazper

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez pyciu
                        Nie powinno być tak źle - wprawdzie to nie siatka, ale piłkę łapałem średnio 3 na 5 prób
                        Mialem na mysli zlapanie nieporuszonej (odpowiednio krotki czas naswietlania) pilki AFem w locie a nie tylko ze sie pojawi w kadrze.

Zamieszczone przez kazper
                        Czy można sądziś po twoim putaniu że wybierasz sie na mecze ligi światowej ?
                        Ja właś nie jestem w pracy więc w Łodzi nie będę ale powinienem się zjawić w Spodku.
                        Tylko do Łodzi sie wybieram bo blisko Warszawy a ja niesamochodowy wiec sie pociagiem bede tlukl .

Komentarz

• kazper
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 76

Zamieszczone przez Vitez
                          Tylko do Łodzi sie wybieram bo blisko Warszawy a ja niesamochodowy wiec sie pociagiem bede tlukl .

Ja też pociągiem z Krakowa. Poza tym będę miał (na 90%) wejście prawie wszędzie, więc mi się opłaca.

Czekam na twoje wyniki, jak ja niczego nie spapram i uda się z identyfikatorem to też się pochwalę. Udanego "polowania".
                          kazper

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez kazper
                            Poza tym będę miał (na 90%) wejście prawie wszędzie, więc mi się opłaca.
                            Mi akredytacji niestety nie dali (priorytet mialy media sportowe i ogolnopolskie) a znajomosci nie mam .
                            Ale mam za to miejsca w trzecim (sobota) i drugim (niedziela) rzedzie 8) .

Komentarz

• kazper
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 76

Zamieszczone przez Vitez
                              Mi akredytacji niestety nie dali (priorytet mialy media sportowe i ogolnopolskie) a znajomosci nie mam .
                              Ale mam za to miejsca w trzecim (sobota) i drugim (niedziela) rzedzie 8) .
                              Jatylko przez znajomości, ale twoje miejsca też są w porządku. Jeszcze raz powodzenia z luksami.
                              kazper

Komentarz

• Simon
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 162

Zamieszczone przez Vitez
                                Mialem na mysli zlapanie nieporuszonej (odpowiednio krotki czas naswietlania) pilki AFem w locie a nie tylko ze sie pojawi w kadrze
                                W siatkowce nie pilka jest najwazniejsza, wiec nie musisz lapac ostrosci na nia. Moze inaczej - w foceniu siatkowki, zeby nie bylo. W ogole, skad pomysl by fotografowac pilke?! Z ludkami skaczacymi do bloku, broniacymi w polu, czy atakujacymi spokojnie dasz rade.
                                Wiem, bo zrobilem kilka tysiecy zdjec sietkowki w hali, no i plazowki rowniez...

Kilka przykladow:
                                Ciemna hala, jakich wiele przy szkolach w Polsce.
                                Szklo EF 100-300 f/4.5-5.6 wiec szalu nie robi.
                                ISO1600, czasy 1/250 do 1/400

Ostatnio edytowany przez Simon; 3162.
                                golden retriever fotografia poznań

Komentarz

Pracuję...