X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez djaras
    W Camera Raw funkcjonują jeszcze takie klawisze jak O i U, pokazujące miesca prześwietlone tudzież niedoświetlone....
    Gdzieś tam o tym mówiłem :-) - można je też włączyć-wyłączyć tymi trójkącikami u góry histogramu. Niespecjalnie mi się one podobają bo prześwietlone partie nie są w zdjęciu zbrodnią. Bardzo często rozmaite bliki dodają nawet uroku a te czerwone i niebieskie podświetlenia mocno przeszkadzają. Ja osobiście wolę wciskać Alt - ale to oczywiście kwestia preferencji osobistych.

Lekcja 3 - "wykład" jest już nagrany - ukaże się po południu jak Mellan skończy konwersję do f4v. Link, jak zwykle, będzie w pierwszym poście wątku.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• My Nick
      Bywalec
      • 2007
      • 219

Nie posiadam PS ale te filmiki są przydatne. Może ktoś zrobi taki filmik dla DPP.
      EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

Dobry pomysł!
        Może być dla DPP, Capture One, Lightroom, być może inne aplikacje przydatne nie tylko dla foto, ale używane często przy okazji takie jak Acrobat, InDesign, Illustrator.
        Jestem otwarty na współpracę i służę radą jak wykonać taki zrzut i pomogę w edycji tutoriala.
        C-F-K - forever

Komentarz

• Richie
          Uzależniony
          • 2006
          • 625

Długo wywołuję RAWy w LR ale po tych lekcjach zdjęcia będą jeszcze lepsze....dzięki serdeczne i czekam na kolejne lekcje.
          Richie
          FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• mamiyka
            Początki nałogu
            • 2009
            • 289

Opcja dla DPP jest dobrym pomysłem,zwłaszcza,że soft jest darmowy i każdy go posiada,opcja dla Capture One jest jeszcze lepszym pomysłem,bo ten soft jest bardziej rozbudowany i wyjaśnienie kilku niuansów byłoby nie do przecenienia.
            Naturalnie dzięki za warsztacik,tym bardziej,że jest to akcja "non profit".

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Mam ogromną prośbę do wszystkich usiłujących pisać w tym wątku. PISZCIE NA TEMAT. Tematem jest "Wołanie RAWów ARC-em". Dla kogoś kto za pół roku będzie chciał się "przekopać" przez wątek to będzie bardzo zagracało temat.

Dyskusje o tym co ewentualnie mogło by się w T&T znaleźć można prowadzić np. tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8493 , w Hydeparku, gdziekolwiek.

Dzięki za podziękowania - zawsze miło usłyszeć ale też są nie na temat :-)
              Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• manfred1
                Uzależniony
                • 2007
                • 842

Witam może ktoś mi wytłumaczyć ale tak łopatologicznie jak zrobić akcje wyostrzającą do portretu o której mowa była w cz. 1
                Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez manfred1
                  Witam może ktoś mi wytłumaczyć ale tak łopatologicznie jak zrobić akcje wyostrzającą do portretu o której mowa była w cz. 1

ZMIENILIŚMY FORMAT ZAPISU PLIKÓW NA WINDOWSOWY .wmv - poczynając od przykładu w lekcji 3 - powinno być mniej kłopotów z odczytem. To wyświetla (no może powinien :-) ) każdy Media Player.

Janusz,

Komentarz

• kristover
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 18

BRAWO, BRAWO !!! nic dodać nic ująć, zaczynam nadgryzać RAWy :-), pełen szacunek dla chęci Pana Janusza pozdrawiam

Komentarz

• zonk
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 203

Lekcje bardzo sympatyczne. Jeżeli możnaby prosić to może stworzona zostałaby lekcja o zdjęciach B&W z Rawa ? Pozdrawiam i rzyczę udanych kolejnych lekcji.
                      >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• amroz
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 772

Zamieszczone przez zonk
                        może stworzona zostałaby lekcja o zdjęciach B&W z Rawa ?
                        fajnie by było

Komentarz

• Pavlik
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 86

Zamieszczone przez zonk
                          Lekcje bardzo sympatyczne. Jeżeli możnaby prosić to może stworzona zostałaby lekcja o zdjęciach B&W z Rawa ? Pozdrawiam i rzyczę udanych kolejnych lekcji.

tu jest co nieco
                          still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Komentarz

• kristover
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 18

poczekajcie Panowie lekcje o B&W z RAW też być może będą (mam nadzieję) jak na razie jest ekstra jak dla mnie początkującego, to może bym rozwinął jedną z lekcji, pytanie do Pana Janusza , czy skrypt z "orwigiem" - Pana wynalazek - można by tutaj umieścić, czy to już zbyt duże życzenie, pozdrawiam

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez kristover
                              .... pytanie do Pana Janusza , czy skrypt z "orwigiem" - Pana wynalazek - można by tutaj umieścić, czy to już zbyt duże życzenie, pozdrawiam
                              No przecież "leży" w tym samym miejscu gdzie akcja z ostrzeniem. http://www.potoczek.com/downloads/

Ten plik zawiera i ostrzenie i orwiga. Orwig to od Chrisa Orwiga i podpatrzonej u niego obróbki.

Janusz,

Komentarz

• Perkoz
                                • 2009
                                • 9

22 MB) : http://webinarium.karolczyk.az.pl/ACR_3_Part_2v2.wmv Coś nie za bardzo chce się otworzyć ta strona.

Komentarz

Pracuję...