X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Nie wiem co ma pewne... Ja właśnie wracałem z US we wtorek przez CDG (Paryż) i w Warszawie trafilem na kontrolę celną - prześwietlanie bagażu, pytania celników itd.
    Szczegółów głębszych podawać nie będe, ale jak ktoś będzie mało rozgarnięty to zapłaci cło...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• upeter
      • 2008
      • 8

Wszystkie?

Zamieszczone przez roh
      Jeśli kupujecie coś w stanach z do Polski,to pomimo że piszecie gift gdzie nadawcą i odbiorcą jest osoba fizyczna,celnicy naliczają przynajmniej od 2 mcy vat i cło,przyjmując za wartość przesyłki deklarowaną wartość lub wartość ubezpieczenia i koszt przesyłki.Jeśli macie w przesyłce nawet kilka przedmiotów tego samego rodzaju clą was już od wartości 10 euro-bo to ilości handlowe.Jeśli na terenie Polski dostawcą paczki jest Poczta Polska clą wszystko od sumarycznej wartości/wartość deklarowana+koszty przesyłki/już od 10euro niezależnie od tego,że w jest gift.Próbujemy obejść ich właśnie od dwóch miesięcy i kicha-wszystkie przesyłki przepakowują na cle i myto +Vat
      Chcesz przez to powiedzieć, że wszystkie paczki rozpakowują, czy tylko te dostarczane przez Pocztę Polską?
      T90/50D/400D/G2/SD450

Komentarz

• nicnikt
        • 2006
        • 7

Witam

Odnosnie gwarancji na sprzet z usa jest jeszcze mozliwosc wykupienia 3letnij gwarancji dodatkowej na sprzet. Jest to gwarancja miedzynarodowa czyli dziala na calym swiecie.
        Mack 3 Year Extended Warranty. Koszt naprzyklad ubezpieczenia obiektywu na 3 lata o wartosci do $1000 to jedyne $59 mysle ze warto.
        Sprzet trzeba zarejestrowac w MAck online 30dni od daty zakupu. W razie problemow ze sprzetem dzwonimy na specjalny numer gdzei informuja nas gdzie nalezy go wyslac.

pozdrawiam
        Warrington Wedding And Portraits Photography

Komentarz

• banan82
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1165

w usa wszystko wyglada super tanio na bh photo Dodaj do tego zawsze 20% cla + przesylka kurierem i dojdzie ci 50% wiecej :/
          Nawet do UK jest tyle samo cla, ostatnio kupowalem w bh photo torbe domke, 59f untow w sklepie, 100f z wszystkim jak dotarlo, clo, kurier itp. Jak cos musisz kupic to kup, bo z dostepnoscia jest tam lepiej, ale jak nie....to sie po prostu nie oplaca, juz lepiej chyba z hongkongu od niesmiertelnego kea-photo. Tutaj nigdy cla nie mialem do szkocji, nie wiem jak do polski.
          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
          Crazy Apple Fanboy
          Ex Linux User

Komentarz

• nicnikt
            • 2006
            • 7

Sprowadzenie z USA do UK

Witam chcialem sie pochwalic owocnym przeprowadzeniem operacji zakupu obiektywu i lampy w usa.

Nabylem obiektyw w sklepie adorama i wyslalem do osoby w usa ktora przeslal mi owy sprzet za posrednictwem firmy fedex. Wlasnie odebralem przesylke na ktorej widniala informacja Canon camera lens and filters to be given as gift, not for resale.
            Przesylka dotarla po 2 dniach.
            Dokumilem sobie przedluzana gwarancje mack na 3Lata.
            Gwarancja jest miedzynarodowa i kosztowala mnie dodatkowe $49.95 i pokrywa obiektywy do wartosci $5000. Trzeba ja aktywowac i zarejestrowac zakupiony sprzet w terminie 30dni od daty zakupu. Gwarancja zaczyna dzialac po wygasnieciu gwarancji canona.
            Zauwazylem ze na lampe bluskowa mam gwarancje miedzynarodowa wiec moze bezdei dzialal w Europie.
            Wczesniej sprowadzalem sprzet podobnie ale zostal on przewieziony przez osobe podruzujaca z usa do berlina i pozniej do polski. Byll wo w 2007 roku i odbylo sie bez problemow.
            Warrington Wedding And Portraits Photography

Komentarz

• robert914
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 16

Witajcie. Mam pytanie jak może wyglądać sytuacja kupna rzeczy do 10dolarow(stopka do 430ex-w Polsce nigdzie nie mogę znaleźć )? List bez problemów przyjdzie bez naliczanego cła? Czy mogą wystąpić jakieś komplikacje.

Z Góry dzięki za pomoc.
              pozdrawiam

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez robert914
                Witajcie. Mam pytanie jak może wyglądać sytuacja kupna rzeczy do 10dolarow(stopka do 430ex-w Polsce nigdzie nie mogę znaleźć )? List bez problemów przyjdzie bez naliczanego cła?
                A kto o zdrowych zmysłach będzie naliczał cło dla przedmiotu o wartości 10$?
                EOS + Speedlite

Komentarz

• XLesio
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 515

Zamieszczone przez robert914
                  List bez problemów przyjdzie bez naliczanego cła? Czy mogą wystąpić jakieś komplikacje.
                  Odkąd pamiętam, wartość przesyłki zwolnionej od cła wynosiła $30.
                  Jednak teraz to już w ogóle bajka. Przeczytaj ten watek, i o twórz sobie link do TVN24:

axk
                  - koledze być może chodziło o dwa tygodnie extra leżakowania przesyłki, w celnym_pocztowym na Łączyny w wawie.
                  No bo raczej nie sądzę, żeby w takim stopniu niepokoił się możliwym "domiarem" $3

"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
                  EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                  C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez XLesio
                    ...axk - koledze być może chodziło o dwa tygodnie extra leżakowania przesyłki, w celnym_pocztowym na Łączyny w wawie.
                    Przecież zapytał wyraźnie :

"List bez problemów przyjdzie bez naliczanego cła? Czy mogą wystąpić jakieś komplikacje"

I na to pytanie odpowiedziałem.
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• violan
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 71

Kupilem w tym tygodniu w B&H teleobiektyw Canona.Sprzedawca namawiał mnie abym jeszcze dokupił 3 -letnia gwarancje miedzynarodową.Ja natomiast napisałem wczesniej do serwisu Canona w Berlinie (http://www.fotomaerz.de/)z pytaniem czy oni tą gwarancje honoruja?Dostałem odpowiedź ,ze nie..Tylko roczna gwarancje producenta z rachunkiem zakupu.A ta jest tylko na terenie USA i Kanady.Mam teraz dylemat -czy kupowac ta trzyletnia gwarancje czy nie??Informacje w sklepie to jedno a informacje z serwisów to drugie.Czy ktos kolegów jest mi w stanie w miare jasno wytłumaczyć jak wyglada w rzeczywistości realizacja dodatkowej 3 -letniej gwarancji ?Moge jeszcze ja kupic ale nie wiem czy nie wyrzuce w błoto niepotrzebnie sporej kwoty w $..

Komentarz

• trumil9
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 235

W 2009 wysylalem w sumie 5 obiektywow do Polski, wszystkie zapakowane w koperty babelkowe lub padded. Wysylalem First Class Mail. Wszystkie doszly jak listy, czyli bez otwierania.

Komentarz

Coś już napisał
                          • 2007
                          • 78

witam . Przy tym kursie co teraz jest bodajże 2,88 wywnioskowałem ze przy kupnie canona 50 1,4 można zaoszczedzic te 300, 400 zł. I teraz moje takie pytanku czy sklep amazon jest godny polecenia? czy lepiej rozglądnąc sie za jakims innym sklepem ?
                          pozdrawiam

Komentarz

• oasisman
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 100

Amazon jak najbardziej można polecic: solidny, z cenami jest tam różnie.
                            |Canon|

Komentarz

• orlen.ownlog.com
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 121

jak masz gdzie to wyslac do stanow to sklep jak kazdy inny, zaplacisz, oni wysyłają.
                              nie wysyłają do polski
                              ochajtajsie

Komentarz

• Voith
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 198

Kupował ktoś kiedyś używany sprzęt? Kupiłem eosa 1 i zastanawiam sie jak zrobic z transportem - myslicie ze kartka w srodku "warranty repair" coś pomoże ? Na sprzęcie widać sladu użytkowania.
                                Mniej sprzętu, więcej talentu.

Komentarz

Pracuję...