X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Voith
    Bywalec
    • 2006
    • 198

Kupował ktoś kiedyś używany sprzęt? Kupiłem eosa 1 i zastanawiam sie jak zrobic z transportem - myslicie ze kartka w srodku "warranty repair" coś pomoże ? Na sprzęcie widać sladu użytkowania.
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Komentarz

• Voith
      Bywalec
      • 2006
      • 198

Wszystko fajnie ale uważaj zeby amerykaniec nie zrobil takiego numeru jak u mnie - kupilem eosa 1 i wsadził do paczki potwierdzenie zawarcia umowy w serwisie ebay za calkowitym kosztem aparatu. Nie mowiec juz o tym ze nie chciał zanizyć ceny więc dostałem właśnie list z urzędu celnego. Zastanawiam sie skoro wartosc aparatu to 140 dolców + 50 dolców przesyłka to od jakiej kwoty beda napiczali clo i podatek i ile wyniesie w przypadku aparatu uzywanego.
      Mniej sprzętu, więcej talentu.

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Zamieszczone przez Kubaman
        3) aby poprawnie odrobić pkt.nr 2 należy pamiętać, że do cen podawanych w USA należy obowiązkowo doliczyć:
        a) podatek sales tax, jeśli kupujemy osobiście w sklepie lub wysyłkowo i jednocześnie sklep znajduje się w tym samym stanie co adres odbiorcy. Podatek ten jest różny dla każdego stanu i waha się od 0% do chyba 9% (w NY jest to 8,25%)
        Jak odzyskać sales tax? Znajoma 1,5 roku temu przywoziła mi 70-200L i ponoć jej zwrócili na którymś z lotnisk i przy tym nie naliczyli naszego Vatu, więc jest to możliwe.

Cena widniejąca w BH to cena bez doliczonego podatku?

Komentarz

• Tomas_h
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 18

Zakupy w USA

Witam, takie tam amatorskie pytanko:

Znajomy leci do Stanów pod koniec stycznia, no i kusi mnie żeby mu dać parę baksów w kieszeń i listę ewentualnych zakupów. Opłaca to się? I proszę nei odsyłajcie mnie do ebaya, chodzi o bezpośrednie zakupy w mall itd
          Kto coś podpowie?
          Z góry dziękuję
          T.

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Sprawdź sobie konkretne produkty w B&H nie zapominając o sales tax przy zakupie bezpośrednio w sklepie (coś koło 8,5-9% w NYC).
            Dla przykładu 5D MkII w ten sposób kupione to wydatek 8162,37 zł (przy kursie kantorowym 1 USD = 3 PLN), a w Fotopanoramie w chili obecnej ten aparat kosztuje 7799 zł. Jak widać - sensu nie ma. Nie wspominając o braku gwarancji w EU i możliwości dopłaty cła i VAT-u.

Oczywiście można kupić taniej o sales tax, jeśli kupisz przez Internet z wysyłką do innego stanu, ale IMHO różnica dalej jest pomijalna.
            Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Parteq
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1159

Po co zakladasz kolejny watek w temacie ktory juz istnieje na forum?

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• Tomas_h
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 18

Zamieszczone przez Merde
                Sprawdź sobie konkretne produkty w B&H nie zapominając o sales tax przy zakupie bezpośrednio w sklepie (coś koło 8,5-9% w NYC).
                Dla przykładu 5D MkII w ten sposób kupione to wydatek 8162,37 zł (przy kursie kantorowym 1 USD = 3 PLN), a w Fotopanoramie w chili obecnej ten aparat kosztuje 7799 zł. Jak widać - sensu nie ma. Nie wspominając o braku gwarancji w EU i możliwości dopłaty cła i VAT-u.

Oczywiście można kupić taniej o sales tax, jeśli kupisz przez Internet z wysyłką do innego stanu, ale IMHO różnica dalej jest pomijalna.
                aparat to nie, myślę raczej tylko o szkle
                dziękuję za to B&H, już szukam w gooooooooooooogle
                PS i wybaczcie nowy post, już dzięki moderatorowi przeniesiony (ech te żółtodzioby forumowe )
                T.

Komentarz

• irekbe
                  • 2008
                  • 12

Zamieszczone przez Tomas_h
                  aparat to nie, myślę raczej tylko o szkle
                  dziękuję za to B&H, już szukam w gooooooooooooogle
                  PS i wybaczcie nowy post, już dzięki moderatorowi przeniesiony (ech te żółtodzioby forumowe )
                  T.
                  Poszukaj tez w google j&r. Znajduje sie przy ratuszu. Odwiedzilem oba sklepy osobiscie i maja wszystko. Oplaca sie kupowac jedynie rzeczy, ktore nie sa u nas dostepne. Wszystkie szkla maja to do siebie, ze sa dostepne w Polsce i mozna je przetestowac, zwrocic, zareklamowac przez 2 lata a przy dzisiejszym kursie $ wychodzi taniej kupic w kraju. Naprawde.

Komentarz

• mareqm
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 75

Tu masz stronę w rodzaju naszego Skąpca i sam możesz stwierdzić czy Ci się opłaca:

Komentarz

• Bartek_902
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 690

Daruj sobie,jak nie masz dobrego źrodła w USA to się nie opłaca...lepiej szukać dobrych okazji w UK bo się zdażają i masz dodatkowo gwarancje EU
                      EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• violan
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 71

Ze sprawdzaniem sprzetu z USA jest dokladnie tak jak wyżej napisał irekbe.
                        Oplaca sie sprowadzić tylko niektore akcesoria -przewaznie długie tele i to pod dwoma warunkami:
                        -że zakup odbedzie sie w cenie netto-bez Taxe State (stan N.Y. gdzie jest sklep B&H to jest 8.7%)
                        -do Polski zakupiony sprzęt dotrze omijąc cło i Vat.
                        Oczywiscie sprzęt foto kupiony w USA -nie ma gwarancji w Polsce
                        Prawda jest taka ,ze jesli ktos chce być w zgodzie z prawem ,czyli oplacić cło i Vat to w ogole zakup w USA nie ma sensu..

Komentarz

• irekbe
                          • 2008
                          • 12

Prosty sposób na ominięcie podatku

Zamieszczone przez violan
                          Ze sprawdzaniem sprzetu z USA jest dokladnie tak jak wyżej napisał irekbe.
                          Oplaca sie sprowadzić tylko niektore akcesoria -przewaznie długie tele i to pod dwoma warunkami:
                          -że zakup odbedzie sie w cenie netto-bez Taxe State (stan N.Y. gdzie jest sklep B&H to jest 8.7%)
                          -do Polski zakupiony sprzęt dotrze omijąc cło i Vat.
                          Oczywiscie sprzęt foto kupiony w USA -nie ma gwarancji w Polsce
                          Prawda jest taka ,ze jesli ktos chce być w zgodzie z prawem ,czyli oplacić cło i Vat to w ogole zakup w USA nie ma sensu..
                          Prosty sposób na ominięcie podatku jest taki, że jadąc do USA rezerwujemy sobie hotel w innym stanie niż NY, np pobliskie Jersey City, jedna stacja pociągiem. Zamawiamy sprzęt przez internet, dostarczają nam go do hotelu i pstrykamy, pstrykamy, pstrykamy. Aha - i między książki wsadzić należy bajki z trzepaniem sprzętu foto na lotnisku. Każdy aparat, obiektyw itp, powtarzam każdy, traktowany jest jak bagaż podręczny. Dodatkowo można mieć walizkę podręczną i sprzęt fotograficzny w drugiej torbie. Pudełka i instrukcje niech sobie lecą w bagażu nadanym.
                          Życzę wszystkim niskiego kursu $ i udanych zakupów.

Komentarz

• HUBERTUS
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 86

ja właśnie otrzymałem swoje tele 400L z USA
                            kupiłem obiektyw na ebay z USA i nie było żadnego problemu/kontakt bardzo dobry/szybka i tania wysyłka
                            Zaskoczenie dopiero dopadło mnie w urzędzie celnym
                            dostałem pismo z poczty że paczka czeka w urzędzie celnym
                            więc poszedłem, a tam musiałem okazać dowód zakupu/przelewu..
                            po 2h czekania czcigodny celnik wręczył mi kwit do zapłaty za paczkę prawie 1100PLN!!!
                            pytając: za co aż tyle, wyjął swoją ogromną księgę i pokazał wszystkie przeliczniki i opłaty!
                            Podziękowałem i odmówiłem odbioru paczki wypełniając odpowiednie papiery!
                            Napisałem do sprzedającego że paczka do niego leci i żeby zaniżył wartość podpisał jako prezent i wysłał USPS GXG
                            Paczka jednak wracała do niego miesiąc zamiast 6dni (nie wiem która poczta zawiniła)!
                            Wysłał mi ponownie za 50 pare$... nawet zapakował w papier do prezentów i wsadził do środka kartkę na urodziny!
                            W konsekwencji paczka szła 5dni i mimo że i tym razem celnicy też ją chwycili to teraz kosztowało mnie to około 60zł!
                            Zaznaczam że lens był bez pudełka i papierów!
                            Zabawa kosztowała mnie wiele nerwów ale zaoszczędziłem ponad 1000zł
                            Pozdrawiam i życzę powodzenia
                            30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Komentarz

• rOOmak
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 617

Zamieszczone przez irekbe
                              Zamawiamy sprzęt przez internet...
                              Dla osób które lubią sobie wybierać i testować, można też sobie pomacać w B&H, zapłacić na miejscu, ale zamiast odbierać w sklepie, zażądać wysyłki na podany adres w innym stanie. W ten sposób nie doliczają podatku.

Komentarz

• yakuza144
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 163

Mam pytanko. Jeszcze nigdy nic nie kupowałem w USA przez internet i nie wiem jak to jest więc czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku co i jak?

Zamawiam np. 5D mark2 na ebay, robie przelew za towar + przesyłka, sprzedający wysyła towar i co dalej?

Komentarz

Pracuję...