X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wu-es

20d/400d ???

W najbliższym czasie chciałbym zakupić lustrzanke cyfrową.
    Zastanawiam się między C400D, a 20D.
    Wiem wybór prosty 20D, ale tu pojawia się problem - tylko używany.

Nie wiem jak jest w Canonach z awaryjnością, ale jakoś nie jestem przekonany co do używanych aparatów.
    W 400D dostaję full warranty na rok , a tam to tylko łud szczęścia.

Gdzie polecilibyście kupić używanego Canona 20D.

Komentarz

• JurekGR
      Bywalec
      • 2005
      • 245

Ja też miałem taki dylemat - który?
      Ale jak dostałem do ręki 20D to już było wszystko jasne :-)
      Mójjest z września 2006 z polską gwarancją sklepową i miał na liczniku około 9500 fotek. Stan lux !!! Z kitem zapłaciłem 2600. Czy dużo? Nie wiem i nie roztrząsam tego tematu. Grunt, że jestem naprawdę zadowolony z wyboru !
      Co do zakupu używanego to poszukaj na forum, czasami się trafiają.
      Niestety na porządny sprzęt trzeba zapolować :-)
      Pozdrawiam,
      Jurek.
      Nex :cool:

Pozdrawiam,
      Jurek.

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Przeczytałem cały wątek. Sytuacja uległa jednak pewnej zmianie gdyż 400d i 20d mozna kupić praktycznie w tej samej cenie z tym, że na licznikach uzywanych 20stek będzie juz więcej zdjęć niż w momencie założenia wątku.Stoję przed podobnym wyborem jak wu-es. Nowy 400d, czy używany 20d? Mam 350d i chcę zmienić puszkę z powodu strasznie zawodnego AF. Jest to w zasadzie jedyna przyczyna. Jestem amatorem i wielkość, czy łatwiejsza i szybsza obsługa są dla mnie mniej ważne. Chciałby więc zapytać o coś bardzo konkretnego: jak to jest z AF w tych dwóch modelach? czy faktycznie są takie same (i na podstawie jakiego źródła można to stwierdzić)?czy w obydwóch jest ten sam sensor krzyżowy na środkowym czujniku(wspomagający jaśniejsze szkła)? czy 20d ma także 1 taki sensor(środkowy) jak w body 3-cyfrowych?
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• szandor
          Uzależniony
          • 2005
          • 624

Ja kupiłem używaną 20d i nie zamieniłbym jej na nówkę 400d, a swoją drogą nie słyszałem o przypadku przesiadki z 20d na 350/400d
          Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
          R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• TomK
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 31

Ja kupiłem w ostatnią środe używke 20D - stan bardzo dobry. Cena 2600 za samo body. Kupiłem w E-oko i dali mi pol roku gwarancji. Nie zamieniłbym tej puszka na 400D.

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              PREMIUM member
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez jinks
              jak to jest z AF w tych dwóch modelach? czy faktycznie są takie same (i na podstawie jakiego źródła można to stwierdzić)?czy w obydwóch jest ten sam sensor krzyżowy na środkowym czujniku(wspomagający jaśniejsze szkła)? czy 20d ma także 1 taki sensor(środkowy) jak w body 3-cyfrowych?
              Chyba raczej odwrotnie, to 400D ma czujniki z 20D/30D.
              Digart

Komentarz

• jinks
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2178

Źle mnie zrozumiałeś - 400d jako body 3cyfrowe ma 1 sensor krzyżowy o podniesieonej czułości(środkowy). Ja chciałem zapytać czy 20d ma także 1 taki sensor, czy może więcej? A rzecz na której mi najbardziej zależy to skąd mogę się dowiedzieć, czy faktycznie 400d ma AF zapożyczony od 30d czy też 20d? Czy myślicie , że AF w 400d będzie sobie radził podobnie jak w wyższych modelach (20d, 30d)?
                Miłego dnia
                moja www

Komentarz

• solti
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1090

Zamieszczone przez jinks
                  Źle mnie zrozumiałeś - 400d jako body 3cyfrowe ma 1 sensor krzyżowy o podniesieonej czułości(środkowy). Ja chciałem zapytać czy 20d ma także 1 taki sensor, czy może więcej? A rzecz na której mi najbardziej zależy to skąd mogę się dowiedzieć, czy faktycznie 400d ma AF zapożyczony od 30d czy też 20d? Czy myślicie , że AF w 400d będzie sobie radził podobnie jak w wyższych modelach (20d, 30d)?
                  400d ma dokładnie ten sam AF, co modele 20d i 30d. Jest to po prostu AF zapożyczony z tych modeli (20d i 30d mają identyczny układ AF). Wszystkie 3 aparaty mają tylko jeden, centralny, sensor krzyżowy.
                  Skąd możesz się dowiedzieć? Z oficjalnych informacji Canona. Pogooglaj trochę
                  Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                  galeria na forum Canon-board
                  galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                  galeria.solti.pl

Komentarz

• Loome
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1008

temat długi jak tasiemiec, wiekszosc tego co przerzucilem okiem to o AF, rozumiem ze są podobne. Teraz kwestia ISO - od 800 w góre, gdzie lepiej?
                    I jeszcze kwestia wieku 20d, raczej nie kupowali go amatorzy ktorzy naklikali 5000 klatek w 4 lata, wiec moga to byc body u schylku wieku. Czy w tej perspektywie lepszy dla mojej dziewczyny byłby 20d, czy 400d? Pewne szedłby tez jako backup na śluby

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Zamieszczone przez Loome
                      temat długi jak tasiemiec, wiekszosc tego co przerzucilem okiem to o AF, rozumiem ze są podobne.
                      Są identyczne (jak wyżej) .

Co do wieku to w przypadku 20D można trafić na wraka, bo w wielu redakcjach były to body reporterskie.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Loome
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1008

potwierdziles wiec moje obawy, jest to jedyna (no moze poza bardziej kobiecym designem 400d) rzecz, ktora powstrzymuje mnie od kupienia 20d.
                        Jest sposób na sprawdzenie przebiegu 20d? szukalem, ale nie znalazłem takowego, za to wiele opinii ze nie mozna inaczej niz zytnia.

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Zamieszczone przez Loome
                          ze nie mozna inaczej niz zytnia.
                          Bo to prawda .
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• poszukiwacz2006
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 824

ja mam 20d, z 2005 roku z przebiegiem 21000 klapnięć, więć można trafić na mało wyeksploatowany egzemplarz. Na Żytniej w czerwcu za darmo sprawdzili mi stan licznika, bo obiketyw jakiś czas temu kupowałem na allegro z deklarowanym przebiegiem kilka tys. Faktycznie sprzedający był uczciwy, choć z zewnątrz body wygladało na bardziej "reporterskie" niż "amatorskie". Dlatego według mnie można trafić naprawdę na zadbany egzemplarz za 800-900 PLN.
                            Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                            hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• Loome
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1008

trafic to pewnie mozna, tylko nei mozna miec pewnosci co do prawdomownosci sprzedawcy, a sposobu na sprawdzenie innego niz zytnia nie ma.
                              no i cena 800-900.. chcialbym

Komentarz

• yarson
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 152

Zamieszczone przez Loome
                                trafic to pewnie mozna, tylko nei mozna miec pewnosci co do prawdomownosci sprzedawcy, a sposobu na sprawdzenie innego niz zytnia nie ma.
                                no i cena 800-900.. chcialbym
                                ja zamierzam zakupić dopiero na zimę wiec mam czas, a i mam nadzieję że cena jeszcze spadnie ... i bedze to raczej 20D...
                                30D

fotograficznie

Komentarz

Pracuję...