X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alien
    Początki nałogu
    • 2004
    • 412

Vitez to nie jest tak do końca ,że Canon tak jak np. Sony próbuje na siłe wcisnąć swoim klientom wynalazek w postaci powłoki antykurzowej...
    Tu trzeba sobie powiedziec jasno iż Canon jako pierwszy wyeksponował fakt, że filtr ultradźwiekowy nie usunie z matrycy wszystkich rodzajów brudow.
    Jednak mieć go a nie mieć to chyba lepiej mieć...ups zaczynam filozofować..oki kończe już
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• towersivy
      Uzależniony
      • 2005
      • 992

Zamieszczone przez arturs
      To jeszcze ja się wtrącę..
      Mając od ponad roku 350D (z gripem, żeby nie było ;-) ) nie zamieniłbym go w tej chwili na 20D, mimo jego lepszej ergonomii (czyli uchwyty, kółka itp.)

Pozdr
      Artur
      Popracuj aparatem 6-8 godzin dziennie, przeklniesz 350D na wszystkie sposoby i nastepnego dnia zakupisz cos czym da sie normalnie pracowac :smile:

Osobiscie nie kupiłbym 400D nawet gdyby obrazował 2x lepiej od mojej 20tki miał wiekszy wizjer 10kl/s ale dalej pozostawałby w tym małym gownianym opakowaniu, bo przy 6-8 godzinnej sesji zaryczałbym sie dostał skurczu barku i palcow.......ergonomia tej puszki to kpina! jak jest grip to w miare dobrze kadruje sie w pionie ale w poziomie to ta puszka nadaje sie tylko na statyw.

Pozdro.

Komentarz

• alien
        Początki nałogu
        • 2004
        • 412

towersivy twój punkt widzena jest jak najabrdziej słuszny jednak dla odmiany ja moge nie mieć ochoty nosic "cegły" przez 6 godzin , i podejrzewam ,ze efekty końcowe byłyby podobne....
        Pozatym 400d jest aparatem jak najbradziej dla całej rodziny - od dziecka po tatusia - i ja tu upatruje duży plus

...pozatym eos400d także powinien się sprawdzić w zastosowaniach bardziej profesjonalnych - wiele osób już to udowodniło na tym forum....a i jakość zdjęć będzie odrobine lepsza - bardzo fajna i praktyczna amatorska puszeczka
        ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• c42
          Początki nałogu
          • 2005
          • 266

nie rozumiem tych przepychanek ktore odchodza w tym temacie. kazdy wybiera sprzet wg swoich potrzeb i tak dla jednego wazniejsza jest ergonomia a dla innego zawartosc pudla. nabijacie sie ze 400 ma duzy ekran LCD... dlaczego nie moglem przeczytac rownie zabawnych postow pod komentarzami na temat 30ki? 2 megapiksle wiecej w 400d niz ma 20d to zawsze 2 megapiksele wiecej! jak dzis pamietam arguemnty wyzszosci 350d nad 70d bo mial wlasnie o te 2megapiksele wiecej.... naprawde zluzujcie a amatorzy ktorzy wczuwaja sie w profi niech zaczna cykac zdjecia a nie piescic pudelka... ech duzo rozmawiac na temat tego kto jest profi ale dla mnei to taka osoba co trzepie ostra kapuste za swoja prace bez wzgledu na to czym cyka...

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

Ja bym polecał 20D rownież ze wzgledu na ergonomie. Mam 300D(jest nieco wiekszy) i przy okolo 4h pracy z podpietym 70-200 2.8 nie mialem sily juz utrzymac aparatu nawet z 50 1.8. Kiedy kolega pozyczyl mi swoje 20D i pracujac nia z ta sama 70-200 prze podobny czas nie odczuwalem takie zmeczenia jak z moja 300. Poprostu 300 trzyma sie dwoma palcami a 20D 4 a jezeli 20D jest z gripem to jest jeszcze bardziej idealna. Nie przrebrnolem przez caly watek ale widzialem sample ze strony Canona. Powiem ze z takimi szkłami i w studiu to nawet Nikonem sie zarobi takie fotki :P A zdjecia sportowe i ten widoczek na koncu to tez normalne zdjecia. Pokazcie mi sample z kitem na iso 1600 w trudnych warunkach.
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Pikczer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2578

Zamieszczone przez alien
              Jednak mieć go a nie mieć to chyba lepiej mieć...
              No to ciekaw jestem, czy do jedynek tez wrzucą strząsacz kurzu

Komentarz

• towersivy
                Uzależniony
                • 2005
                • 992

Jasne dla kazdego cos dobrego w tym Canon jest naprawde dobry bo według mojej opinni ma puszke dla kazdego. A 400D pewnie sie pobawie zaraz jak tylko kumpel bedzie miał je w sklepie co ma nastapic juz niebawem, na fotkach widziałem tam jakas gume na uchwycie i pod kciukiem co dla mnie jest duzym + w stosunku do mega plastikowego chwytu 350D. A wibra czyszczaca matryce fajna ale jaka to nowosc?? Olek ma to w swoich puszkach od lat! szkoda ze juz do 30D tego nie dali.....

Komentarz

• Driver
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 786

Zamieszczone przez Goomis
                  Mam 300D(jest nieco wiekszy) i przy okolo 4h pracy z podpietym 70-200 2.8 nie mialem sily juz utrzymac aparatu nawet z 50 1.8.

Ooooo. To prawdziwi z was zawodowcy. Chyba trzepiecie niezłą kasiore na fotach skoro prze 4 h musicie go trzymać w łapce. Mnie zrobienie foty zajmuje 5 sek a potem wieszam aparat na ramie. Przed zrobieniem zdjęcia znowu go zdejmuje i potem znowu wieszam ( a czasem i do plecaka schowam - jak wiem że przez np 30 min nie bedzie mi potrzebny :razz: )

Kiedy wreszcie zrozumiecie ze to aparat dla AMATORÓW którzy trzymają go w rece 10 min / doba a reszte dynda im na szyi albo obija isę w plecaku

Komentarz

• Marcoone
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 42

Jeśli różnica w wielkości i ergonomii pomiędzy 350D/400D a 20D/30D jest mniej wiecej taka sama jak pomiędzy "analogowymi" 300 a 33, to subiektywnie patrząc bez porównania wygodniej robi się zdjęcia body dwucyfrowym. Różnicę odczuwam, a nie robię kilkugodzinnych sesji fotograficznych - ot takie zwykłe focenie np. w górach (czyli aparat głównie w plecaku albo torbie foto wyjmowany gdy się trafi jakiś godny sfotografowania motyw).
                    EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy deki

Komentarz

• AdrianP
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 462

Zamieszczone przez Marcoone
                      Jeśli różnica w wielkości i ergonomii pomiędzy 350D/400D a 20D/30D jest mniej wiecej taka sama jak pomiędzy "analogowymi" 300 a 33, to subiektywnie patrząc bez porównania wygodniej robi się zdjęcia body dwucyfrowym. Różnicę odczuwam, a nie robię kilkugodzinnych sesji fotograficznych - ot takie zwykłe focenie np. w górach (czyli aparat głównie w plecaku albo torbie foto wyjmowany gdy się trafi jakiś godny sfotografowania motyw).

Eos 300 trzyma się zdecydowanie wygodniej od 350D i 400D
                      Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Zamieszczone przez alien
                        no to tym bardziej nie widze sensu zeby dopłacać =]
                        A u mnie inaczej. Mialem wczesniej 300D (takie fajne, spore z gripem) i po wzieciu 350'tki do reki na 10 min zamowilem 20'stke bez najmniejszej kalkulacji dotyczacej wyzszej ceny.

Ile by 350'tka nie byla tansza nie moglem strawic jej rozmiaru A najbardziej mnie dobil w 350'tce klik przyciskow

Zamieszczone przez gwozdzt
                        Konkurencja ma też sensownie rozwiązane Auto-ISO oraz bezprzewodową kontrolę błysku dla zewnetrznych lamp bez konieczniości zakupu lampy Master za ca. 1500zł czy idiotycznego sterownika za 800zł.
                        Mogliby pójść w tym kierunku....
                        Oj tak... I jeszcze blokowanie czasu od dolu na 1/60 w Av
                        ...

Komentarz

• MMM
                          Pełne uzależnienie
                          PREMIUM member
                          • 2006
                          • 4250

Zamieszczone przez c42
                          dlaczego nie moglem przeczytac rownie zabawnych postow pod komentarzami na temat 30ki? 2 megapiksle wiecej w 400d niz ma 20d to zawsze 2 megapiksele wiecej! jak dzis pamietam arguemnty wyzszosci 350d nad 70d bo mial wlasnie o te 2megapiksele wiecej....
                          Dwa megapiksele z 6 na 8 to więcej niż z 8 na 10. Cały szkopuł jednak w tym żeby wraz ze zwiększeniem rozdzielczości matrycy szła również ilość szczegółów na zdjęciach, a to patrząc na sample z 400D raczej się nie udaje nawet przy użyciu bardzo dobrych obiektywów np.70-200/2.8 czy 35/1.4L. Do tego jeszcze trzeba wziąść pod uwagę fakt że spora część użytkowników 400D poprzestanie na kitowym obiektywie z którym nawet nie ma co marzyć o osiągnięciu rozdzielczości optycznej dającej odwzorowanie 8-miu megapikseli a co dopiero 10-ciu.

Mimo wszystko jednak 400D ze względu na AF jest sporo lepszy i to jest główny powód dla którego wybrałbym 400D zamiast 350D.
                          Digart

Komentarz

• Fan nr 1
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 284

Zamieszczone przez AdrianP
                            Eos 300 trzyma się zdecydowanie wygodniej od 350D i 400D
                            Pobawię się w Vitezia i zauważę że powinieneś powiedzieć

Moim zdaniem Eos 300 trzyma się zdecydowanie wygodniej od 350D i 400D
                            lub
                            Eos 300, w mojej ręce trzyma się zdecydowanie wygodniej od 350D i 400D

Według mnie wygoda trzymania tych dwóch body jest podobna (mam 300 i 350d). Szkoda , że zapewne w 400 nie ma takiego wizjera jak w starej 300
                            Ostatnio edytowany przez Fan nr 1; 2371.
                            Moja galeryjka na CB

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez Fan nr 1
                              Szkoda , że zapewne w 400 nie ma takiego wizjera jak stara 300
                              heh, marzenia . Takiego "dużego" wizjera jak EOS300 nie ma nawet 30D bo 300-tka to pełna klatka.
                              Digart

Komentarz

• alien
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 412

Dwa megapiksele z 6 na 8 to więcej niż z 8 na 10. Cały szkopuł jednak w tym żeby wraz ze zwiększeniem rozdzielczości matrycy szła również ilość szczegółów na zdjęciach, a to patrząc na sample z 400D raczej się nie udaje nawet przy użyciu bardzo dobrych obiektywów np.70-200/2.8 czy 35/1.4L. Do tego jeszcze trzeba wziąść pod uwagę fakt że spora część użytkowników 400D poprzestanie na kitowym obiektywie z którym nawet nie ma co marzyć o osiągnięciu rozdzielczości optycznej dającej odwzorowanie 8-miu megapikseli a co dopiero 10-ciu.
                                dawno nie przeczytałem takiej bzdury....aparat jeszcze nie wyszedł a ten już wychodzi z teoriami o jakosci zdjeć =]
                                No ale niech bedzie zabawmy sie....tez widzialem zdjecia zrobione lepszymi obiektywami i co?I wcale nie są gorsze od tych z 20d czy nawet 30d...wrecz przeciwnie były lepsze...
                                Link masz tutaj --> http://www.luminous-landscape.com/re...el%20xti.shtml
                                Na zdrowy rozum..2 miliony pikseli wiecej to sie równa wiecej szczegółów =)
                                No ale nie ma to jak kupić 30d i nie wykorzystać nawet 30% mozliwosci tego aparatu i pózniej sie wyżywac(albo usprawiedliwiać) na forum pisząc rózne bzdury
                                Ostatnio edytowany przez alien; 175.

Komentarz

Pracuję...