X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merauder
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1092

Zamieszczone przez iktorn92
    No widzisz, a mi sie udaje..
    Tak, rozumiem,tylko przy zakupie 3 kart za 250 a za 350 jest lekka roznica w postaci kwoty na jedna karte gratis :P No nic pozostaje mi tylko przemyslec temat...
    Jak stracisz kasę za zlecenie przez padniętą kartę lub też nie przywieziesz fotek z wakacji, na których ci mocno zależało przestaniesz oszczędzać na kartach.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• oasisman
      Bywalec
      • 2009
      • 100

Zamieszczone przez OrzelPiotr
      Również rozważam zakup tego Kingstona... z tym, że chodzi mi po głowie jeszcze Lexar CompactFlash 16GB 400x Professional i nie wiem co wybrać??
      Mam Lexar'a 16GB Professional, ale w wersji 300x.....bufor w 5d2 zapycha się po more less 18 fotach w serii, potem jeszcze jedzie dalej ale już "pojedyńcze" :-) Jak miałbym wybierać Kingston vs. Lexar to zdecydowanie ten drugi.

btw. Wystarczy chwilę poczytać opinie w necie żeby się wyleczyć z kart mniej znanych firm, które za tą samą cenę dają 2 razy więcej gb :-)
      |Canon|

Komentarz

• iktorn92
        Uzależniony
        • 2007
        • 605

No dobra przekonaliscie mnie kupuje albo Sandiska albo lexara..:P
        Flickr
        Portfolio Ślubne

Komentarz

• Andrus
          Początki nałogu
          • 2005
          • 269

No dobra przekonaliscie mnie kupuje albo Sandiska albo lexara..:P
          lexary tez padaja znajomy kupil lexara 16GB 600x (cena montrualna), padl po paru miesiacach, dostal nowego, teraz czasami zdjecie sie zle zapisuje na karcie - znowu reklamacja

ja kupilem karte silicon power o takich samych parametrach za 3x mniej - problemow nie mam
          wczesniej (i w sumie dalej) uzywalem pqi 16GB 233x - przez 1,5roku zero problemow

karty w sumie u mnie jakos bardzo ciezko nie maja.... robie jakies 60k zdjec rocznie

to tak, zeby cos bylo z innej beczki
          | galeria | portfolio |

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

@Bolek02 od jak dawna masz tego kingstona i jak trzyma transfer?
            Kingstona mam już 8 m-cy i działa bezproblemowo :-D transfer niezmiennie w okolicach deklarowanych przez producenta wartości. Nie zauważylem żadnych odchyleń.
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Goomis
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1893

Zamieszczone przez Andrus
              lexary tez padaja znajomy kupil lexara 16GB 600x (cena montrualna), padl po paru miesiacach, dostal nowego, teraz czasami zdjecie sie zle zapisuje na karcie - znowu reklamacja

ja kupilem karte silicon power o takich samych parametrach za 3x mniej - problemow nie mam
              wczesniej (i w sumie dalej) uzywalem pqi 16GB 233x - przez 1,5roku zero problemow

karty w sumie u mnie jakos bardzo ciezko nie maja.... robie jakies 60k zdjec rocznie

to tak, zeby cos bylo z innej beczki
              Każda karta może paść, rzecz się rozbija oto, jak bardzo jest to prawdopodobne?
              Skoro kingstony padają nagminnie a SanDiski bardzo rzadko to która jest pewniejsza to chyba oczywiste? 100% pewności nigdy nie dostaniesz, ale wolę (zupełnie przykładowe wartości, wzięte znikąd - np. 95% dla Sandiska niż 50% dla Kingstona) a często na tej karcie mam materiał wart dziesiątki razy więcej niż różnica 50-100zł między tymi 2firmami.
              Też jestem z tych "rozważnych i skąpiących" :-P ale są rzeczy na których oszczędności są niewskazane...
              Pewnie jak bym robił tylko zdjęcia mojej rodziny to bym wziął kingstona czy pqi. Ew. straty materialne są raczej żadne a za zaoszczędzoną kasę mógłbym kupić dzieciakowi jakąś zabawkę.
              Ale w przypadku zleceń za pieniądze...
              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

SanDisk zawsze miał lepszą opinię od Kingstona, ale jest sporo droższy. Nie trzeba jednak od razu kupować kart z serii EXtreme. Można nabyć sporo tańsze karty Ultra i wtedy różnica w cenie nie jest az tak wielka Wszystko zależy od tego do czego karta jest potrzebna.
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Andrus
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 269

Zamieszczone przez Goomis
                  Każda karta może paść, rzecz się rozbija oto, jak bardzo jest to prawdopodobne?
                  Skoro kingstony padają nagminnie a SanDiski bardzo rzadko to która jest pewniejsza to chyba oczywiste? 100% pewności nigdy nie dostaniesz, ale wolę (zupełnie przykładowe wartości, wzięte znikąd - np. 95% dla Sandiska niż 50% dla Kingstona) a często na tej karcie mam materiał wart dziesiątki razy więcej niż różnica 50-100zł między tymi 2firmami.
                  Też jestem z tych "rozważnych i skąpiących" :-P ale są rzeczy na których oszczędności są niewskazane...
                  Pewnie jak bym robił tylko zdjęcia mojej rodziny to bym wziął kingstona czy pqi. Ew. straty materialne są raczej żadne a za zaoszczędzoną kasę mógłbym kupić dzieciakowi jakąś zabawkę.
                  Ale w przypadku zleceń za pieniądze...
                  problem taki, ze nie ma testow tego typu, wiec ciezko ocenic co jest pewniejsze
                  i roznica to nie jest zawsze 50-100zl.... lexar, a silicon power (16GB 600x) jak kupowalem kosztowaly odpowiednio 600 i 250zl

najpewniejszy i tak bedzie aparat z dwoma gniazdami i autobackupem na druga karte (czy jak to tam nazwali) jesli komus mocno zalezy na bezpieczenstwie, nawet jak to bylby 2x kingston
                  | galeria | portfolio |

Komentarz

• mk20
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 71

Kingstony wadliwe ? Proszę sprawdzić procentowy udział w rynku i dopiero wypowiadać się na temat ich awaryjności. Transfer rzeczywisty jak za te pieniądze jest rewelacyjny.

Komentarz

• tormentor
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 218

Moim najnowszym nabytkiem jest ADATA 32 GB 533x i od marca bez problemów, szybkość również bardzo fajna - na 5Dmk2 spokojnie styka.

BTW propos znanych firm - patrząc po pamięciach to bym patrzył, które z tych firm jeszcze robią dobre RAMy. Np. taka ADATA na rynku kart pamięci nie jest może znana, ale ich pamięci RAM są znane już od dawna.
                      FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
                      Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
                      "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• Merauder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1092

Tzn. ja bym rozdzielił tutaj zastosowanie zarobkowe i hobbystyczne z oczywistym wyborem.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
                        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• axk
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2027

lexary tez padaja...
                          A są karty które "nie padają"?
                          EOS + Speedlite

Komentarz

• Andrus
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 269

Zamieszczone przez axk
                            A są karty które "nie padają"?
                            nie ma
                            | galeria | portfolio |

Komentarz

• OrzelPiotr
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 350

nie ma
                              Mam w posiadaniu Sandisk-a 1-GB (extreme III) służy mi bezawaryjnie od 2005 r.
                              7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Komentarz

• Sayeret
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 30

Mój Sandisk 4gb Extreme III równiez od 3 lat nei zawiódł ani raz.
                                EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R

Komentarz

Pracuję...