X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzbiet
    Bywalec
    • 2006
    • 180

1czarek1, a nie wziąłeś pod uwagę, że to może Twoja puszka nie wyrabia za tą kartą? Przecież puszka tez ma swoja maksymalna prędkość...

Komentarz

• AVIGDOR
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 32

Ja, choć na razie mam 2GB Sandisc EXIII to pewnie w niedalekiej przyszłości też pokuszę się o coś większego, ale nie wiem czy koledzy się ze mną zgodzą, bo uważam, że 4GB na jednej karcie to max. Ryzyko utraty danych istnieje i gdy robimy zdjęcia bardzo istotne dla nas na kilku kartach to zawsze coś mamy a jeśli będziemy jechać na np. 16GB to jednak ktoś może sobie pluć w brodę, choć bardziej ekonomiczne jest wybranie dużej karty niż kilku mniejszych. A co do firm to jak większość forumowiczów zawsze preferuje Sandisca

Komentarz

• franker
        Początki nałogu
        • 2007
        • 305

też to mam, ale jeszcze nie było z problemem "busy" teraz będe coś robił na RAW + JPEG i się boję, że będę miał objawy się pociecia się jak yaro dlatego kupie jeszcze SAndisca a kingston bedzie na rezerwie

Komentarz

• senner
          Początki nałogu
          • 2007
          • 328

ja mam sandisca 4gb czerwonego bez żadnych rewelacji tylku extreme etc dorzuconego 'gratis' z 400d - działa bez zarzutu, na JPG mogę nawalić serię nawet 46 sztuk (więcej nie próbowałem) ale trzeba trochę poczekać aż się zapisze.. jak pisałem - to nie extreme.

pytanie:
          pracował ktoś kiedyś z microdrive? na allegro pojawiają się czasem - kuszą ceną (~100) i pojemnoością (5GB) ale obawiam się co do czau dostępu i zapisu..

a ma ktoś coś takiego?

in film we trust

Komentarz

• 1czarek1
            Coś już napisał
            • 2006
            • 67

Zamieszczone przez grzbiet
            1czarek1, a nie wziąłeś pod uwagę, że to może Twoja puszka nie wyrabia za tą kartą? Przecież puszka tez ma swoja maksymalna prędkość...
            Bardziej zależy mi na pojemności i pytam czy ktoś używał tych kart i czy były jakieś problemy ?
            2x EOS R3,

Komentarz

• qcel
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 21

Używam karty GoodRam 1GB od ponad roku, nie miałem z nią żadnych problemów, a cena jest dużo niższa niż u innych "markowych" producentów.

Co więcej, GoodRamy mam również w kompie i też nie miałem z nimi najmniejszych problemów. Myślę, że akurat takie rzeczy nie mają w sobie za dużego pola na kreatywność ze strony producenta, więc nie warto przepłacać. Swoją drogą GoodRamy produkowane są na podzespołach z Kingstone'a

Jak dla mnie jest to świetna opcja dla oszczędnych. Objęte są jak wszystkie pamięci dożywotnią gwarancją, więc myślę, że producent jest pewien swojego produktu.
              C 50D |T 17-50 f/2,8 | C 50mm f/1,4 |C EX430 II |SanDisk Ultra II 4GB, IV 8GB | Velbon Sherpa 600R
              http://qcel.maxmodels.pl
              http://www.picasaweb.google.com/qcel86

Komentarz

• Voith
                Bywalec
                • 2006
                • 198

Ja wlasnie mysle nad sandiskiem 4gb extreme III - mozna kupic za 240 zł - myślicie ze to dobre cena ? Boje sie tylko jednego - najwięcej jest podróbek własnie sandiska, może ktoś kupował karte przez internet i poleci dobrego sprzedawce ? Czy w 350D poczuje róznice miedzy extreme III a ultra II ? Jeśli tak to jaką ?
                Mniej sprzętu, więcej talentu.

Komentarz

• rysiaczek
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 897

Zamieszczone przez Voith
                  Ja wlasnie mysle nad sandiskiem 4gb extreme III - mozna kupic za 240 zł - myślicie ze to dobre cena ? Boje sie tylko jednego - najwięcej jest podróbek własnie sandiska, może ktoś kupował karte przez internet i poleci dobrego sprzedawce ? Czy w 350D poczuje róznice miedzy extreme III a ultra II ? Jeśli tak to jaką ?
                  Nie poczujesz. podobnie jak nie poczujesz roznicy pomiedzy ultra II a zwyklym sandiskiem.
                  Roznice poczujesz dopiero przy zrzucaniu zdjec na kompa i to tylko przy dobrym czytniku.
                  Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• a13
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 107

Mam 1 GB Kingstona i 2 GB SanDisk Ex, 4.
                    Nie ma różnicy przy zapisie zdjęć (C 350). Przy zdjeciach seryjnych roznica nie jest mierzalna.
                    Nie warto kupowac, chyba ze z czytnikiem za 300 zl , do extreme IV
                    Marek
                    +++++++++++++++

Komentarz

• mamiski
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 130

W wypadku kart, jeśli się nie jest zawodowcem, warto poeksperymentować, nawet jeśli wiąże się to z pewnym ryzykiem. Mam kartę Scandisk 4.0 extreme III i Adata 2.0. Z obu jestem zadowolony, obu używam dość intensywnie (często transferuję dane i formatuję). Teraz, jeśli uznam, że potrzebna kolejna, kupię GoodRam'a. Dzięki za sugestie!

Komentarz

• fyrste
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 177

na 350D nie poczujesz, ale na 400D już mocno czuć różnicę...
                        Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

• VANT
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 185

@fyrste
                          nie opowiadaj bajek...oba aparaty obsługują karty CF z taką samą szybkością i żadnej różnicy nie ma.....
                          Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

W zakładzie naprawy sprzętu foto FOTOMAR w Bydgoszczy przy okazji naprawy karty CF San Disk Extreme 4GB[oryginał]dowiedziałem sie że:niektóre karty maja rozszerzone otworki na koncach a niektóre nie.[San Diski mają]uszkodzenia powstają głównie w kartach bez rozszerzenia.W tym zakladzie wymieniono mi pojedynczy zgięty pin w slocie CF canona 5d.Pin robił zwarcie i aparat był martwy.Wlasciciel zakładu [naprawiałem tam dawno temu uszkodzona Praktikę]
                            powiedzial ze ma dostep do cześci canona więc może prowadzic naprawy.A wiec moze monopol Żytniej bedzie powolutku przechodzil do przeszłosci?Oby.:smile:

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

Zamieszczone przez a13
                              Mam 1 GB Kingstona i 2 GB SanDisk Ex, 4.
                              Nie ma różnicy przy zapisie zdjęć (C 350). Przy zdjeciach seryjnych roznica nie jest mierzalna.
                              jag-nie?

zrób coś takiego: wyczyść obie karty, przełącz wszystko w aparacie w tryb ręczny (M, AF-M), włącz zapis RAW, ISO 100 itp.

wduś spust i zrób serią 10 zdjęć (RAW)

zmierz stoperem (choćby takim z komórki) po ilu sekundach przestanie migać w aparacie lampka zapisu na kartę.

powtórz to samo z drugą kartą i porównaj wyniki. i najlepiej napisz tu, jakie miałeś czasy
                              pozdro.,
                              m.

Komentarz

• VANT
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 185

@mxw
                                w 350D chcesz robić 10rawów w seri?? to nie 400D...max 5 wejdzie do bufora
                                Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

Pracuję...