X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Zamieszczone przez acekd
    Czyli: fotografując ten sam przedmiot (w tych samych warunkach i tymi samymi obiektywami) to dla FF i cropem uzyskujemy inne wartości czasu lub przysłony?
    Nie, bo iso jest standaryzowane. Chodziło mi tylko o porównanie: mało światła - duże szumy. Dużo światła - małe szumy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• acekd
      Coś już napisał
      • 2006
      • 62

Przepraszam, że jeszcze dopytuję się.
      Czyli co: fizyczna wielkość matrycy czy ilość pikseli wpływa na wysokość szumów, obniżając je w istotny sposób w ff.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Zamieszczone przez acekd
        Przepraszam, że jeszcze dopytuję się.
        Czyli co: fizyczna wielkość matrycy czy ilość pikseli wpływa na wysokość szumów, obniżając je w istotny sposób w ff.
        Gęstość upakowania pikseli wpływa na szumy. A gęstość to ilość przez powierzchnię. Czyli większa powierzchnia, mniejsza gęstość, mniejsze szumy. Ale jakby na FF wpakować z 30MPix to szumy będą podobne jak w 30d.

Oczywiście na szumy wpływa też parę innych rzeczy, dlatego np. w 350d są mniejsze niż w 300d (wbrew temu, że w 350d jest większa gęstość).
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• shaqi
          Początki nałogu
          • 2005
          • 448

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          1 i 3: większa powierzchnia = więcej światła, czyli mniejsze szumy. I ogólnie lepsza jakość. Ponadto obiektywy robione pod FF działają tak, jak powinny, nie ma utraty obrazu po bokach.
          2. Bo droga jest w produkcji i wymaga sporego procesora do obsługi danych.

myslisz ze 1Ds ma ze swoimi 17mpix mniejsze szumy niz 20d???
          Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
          Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
          A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• acekd
            Coś już napisał
            • 2006
            • 62

To już chyba zupełnie źle interpretuję??. MNIEJSZA gęstość, czyli mniej pikseli przy danej powierzchni, to mniej szumów??????

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez acekd
              To już chyba zupełnie źle interpretuję??. MNIEJSZA gęstość, czyli mniej pikseli przy danej powierzchni, to mniej szumów??????
              Właśnie tak. Mniejsza gęstość to większe piksele.

Komentarz

• shaqi
                Początki nałogu
                • 2005
                • 448

Zamieszczone przez Peri Noid
                Bo jest to droga technologia.).
                czy ta technologia jest o tyle drozsza od aps-c ze 1Ds MII kosztuje 27kpln a 400D kosztuje 2kpln
                nie wydaje mi sie
                ale brak konkurencji!!! powoduje ze FF jest cholernie drogi

Zamieszczone przez Peri Noid
                Nikt nie robił chyba takich porównań, bo i po co. Ja FF w rękach nie miałem (chociaż bym chciał). Ale właściciele zachwalają - porównując zwykle do cropów, które mieli wcześniej. Zazwyczaj wspominają przy tym o mniejszych szumach, lepszym odwzorowaniu kolorów, głębi ostrości i łatwiejszym dostępie do szerokokątnych szkieł (kolejność przypadkowa).
                a mnie sie wydaje ze takie porownania sie robi bo jest co porownywac!!!
                Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.

Komentarz

• Tomasz1972
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3042

Szumy powstają w wyniku błędów połprzewodników , wzbudzania alektrostatycznego , temperatury itd.
                  Zakładając , że każda matryca ma te same błędy i każdy piksel generuje takie zjawiska , ilosc szumów na małym pikselu musi byc większa gdyż rejestruje on mniej światła tworzącego obraz . Duzy piksel na który pada więcej światła tworzącego obraz ma w tym momencie lepszy stosunek sygnału do szumu .

Komentarz

• shaqi
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 448

jeszcze jedno 5D ma najlepszy stosunek sygnalu do szumow

ale upakownie pikseli wychodzi jak w 20D

1Ds ma juz mniejsze czujniki

Komentarz

• Tomasz1972
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3042

Nie czytałeś zalożenia : " każda matryca ma te same błędy" . 5D jest nowszym modelem więc ma inaczej niz wcześniej porównywane modele .

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Zamieszczone przez shaqi
                        ale upakownie pikseli wychodzi jak w 20D
                        Przelicz jeszcze raz.

Komentarz

• acekd
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 62

Proszę o wybaczenie ale teraz to już mam całkowity mętlik.
                          Szumy zależą od wielkości piksela (poza innymi pobocznymi zjawiskami fizyczno - elektrycznymi) - im większy piksel tym mniej szumów. Czy tak? Ale przecież 5d to ta sama matryca co 20 d tylko większa, wielkość pikseli jest taka sama - CHYBA?????? A szumy są istotnie mniejsze - takie mam subiektywne wrażenie.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Zamieszczone przez acekd
                            Proszę o wybaczenie ale teraz to już mam całkowity mętlik.
                            Szumy zależą od wielkości piksela (poza innymi pobocznymi zjawiskami fizyczno - elektrycznymi) - im większy piksel tym mniej szumów. Czy tak?
                            Tak.
                            Ale przecież 5d to ta sama matryca co 20 d tylko większa, wielkość pikseli jest taka sama - CHYBA?????? A szumy są istotnie mniejsze - takie mam subiektywne wrażenie.
                            Nie. 20d ma prawie o 50% większą gęstość.

Komentarz

• acekd
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 62

Przyjęcie, że większa gęstość to większe szumy prowadzi do wniosku, że mniej pikseli to mniej szumów.
                              Przy stałości pozostałych parametrów.

Komentarz

• piast9
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3267

Zamieszczone przez shaqi
                                czy ta technologia jest o tyle drozsza od aps-c ze 1Ds MII kosztuje 27kpln a 400D kosztuje 2kpln
                                Toś wymyślił porównanie... Ale już porównanie 30D z 5D bardziej oddaje różnice w koszcie sensora. Są one naprawde spore.
                                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...