X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bart3k
    Początki nałogu
    • 2008
    • 316

Zamieszczone przez enter
    jak walnie ci korpus to oddasz do serwisu z dopiskiem że był zasilany 10x tańszym sh*tem niż ich produkt - i masz serwis korpusu na własny koszt
    a grip nadal będzie działał - więc po co ci gwarancja ?

wcześniej miałem nowego oryginała aktualnie mam oryginalna używkę, jestem zadowolony i niczym [współpracą, trzeszczeniem, kompatybilnością, serwisem] się nie martwię - jak coś walnie to komplet do serwisu i się nie martwię że coś nie z oryginalnego zasilane było.
    popraw mnie ... ale nie słyszałem o awariach korpusów spowodowanych niefabrycznymi gripami... inna sprawa to moje korpusy już gwarancji nie mają więc i tak każdy serwis byłby płatny... a 3 sprawa to chyba bardzie trzeba się martwić jakiego AKU używasz do zasilania niż w czym to AKU jest trzymane. Oczywiście sprawa oryginał czy zamiennik to przede wszystkim decyzja właściciela... ja jednak jestem zdania że oryginał jest na tyle drogi że warto zaryzykować... mówie o porównaniu ceny nowych sztuk bo jakoś mam awersję do używek.
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Zamieszczone przez Bart3k
      ...nie słyszałem o awariach korpusów spowodowanych niefabrycznymi gripami...
      Swego czasu na forum było głośno o zamiennikach gripów (producenta niestety pamiętam) które to powodowały bardzo szybkie rozładowywanie akumulatorów. Co prawda pod awarię korpusu podciągnąć tego raczej nie można aczkolwiek działanie negatywne było wyraźnie widoczne. Grip także posiada w swojej strukturze elektronikę i jej niepoprawne funkcjonowanie (lub niedopracowane - tak jak to ma miejsce w niektórych zamiennikach) może przełożyć się na uszkodzenia układu zasilania korpusu.
      EOS + Speedlite

Komentarz

• Bart3k
        Początki nałogu
        • 2008
        • 316

Zamieszczone przez axk
        Swego czasu na forum było głośno o zamiennikach gripów (producenta niestety pamiętam) które to powodowały bardzo szybkie rozładowywanie akumulatorów. Co prawda pod awarię korpusu podciągnąć tego raczej nie można aczkolwiek działanie negatywne było wyraźnie widoczne. Grip także posiada w swojej strukturze elektronikę i jej niepoprawne funkcjonowanie (lub niedopracowane - tak jak to ma miejsce w niektórych zamiennikach) może przełożyć się na uszkodzenia układu zasilania korpusu.
        więc tutaj mogę się wypowiedzieć... mnie się właśnie taka alpha dostała która pokazywała źle stan naładowania... ale trudno mi powiedzieć dlaczego bo wartości na stykach były dokładnie takie same na gripie jak na aku... pierwsza rzecz którą sprawdzałem to był prąd jaki daje grip... właśnie z uwagi na bezpieczeństwo body.... inna sprawa że dokłądnie taką samą wadę notowała pewna seria oryginałów. I w używkach taką można trafić skoro były w obiegu
        Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• _igi
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2035

A ja mam takie pytanko. Kupiłem sobie BG-E6 do mojej piątki, dzisiaj robiłem nieco zdjęć i odkryłem mało ciekawy "feature".

Zdjęcia robię na pomiarze punktowym, w każdym body Canonowskim guzik * zapamiętuje ekspozycję, żeby można było sobie przekadrować. Zawsze robiłem tak, że najpierw dusiłem spust do połowy, żeby się ostrość doczłapała do obiektu, potem wciskałem *, szybko przekadrowywałem i wyzwalałem migawkę. W body działa to w porządku, ale w gripie jest coś dziwnego. Jeśli nie trzyma się spustu migawki, wszystko działa, natomiast jeśli wdusi się do połowy ten przycisk, i naciśnie *, wtedy sam przycisk - gwiazdka wyzwala migawkę, co bywa frustrujące.

To normalny feature w tym GRIP'ie, błąd w oprogramowaniu, czy co?
          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• velblady
            • 2008
            • 14

Zamieszczone przez polny
            a co powiedzie na temat Newell BG-E2 ?? do canon 50D
            dzisiaj kupilem tego gripa, wyglada solidnie, moze klapka powinna byc lepiej spasowana, w zestawie jest bateria,

Komentarz

Coś już napisał
              • 2007
              • 78

czy grip z 400d pasuje do 5d i na odwrót??

Komentarz

• airhead
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2495

nie
                przecież nawet podobnie nie wyglądają
                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

Coś już napisał
                  • 2007
                  • 78

pytam bo nie wiem, dzięki

Komentarz

• N00bek
                    Zablokowany
                    • 2010
                    • 734

Zamieszczone przez www
                    pytam bo nie wiem, dzięki
                    To chyba logiczne, że nie wiesz skoro pytasz

Kolega pewnego razu kupił grip do nikona d80, jenis czy alpha to chyba to samo.
                    Spust był:
                    1. bardzo czuły
                    2. często się blokował
                    3. nie wykorzystywał całego akumulatora (np. akumulator był w pełni naładowany, po włożeniu do gripa ustrzeliło się 20-30 fotek i padał. Natomiast po włożeniu akumulatora do aparatu wciąż działał i starczał na więcej zdjęć).

Stąd gdybym miał kupować grip do 50D to oryginał lub ownuser (którego kolega w sony sobie chwali).

Komentarz

• wiktor2323
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1290

Każdy grip jest dobry, to tylko kwestia trafienia... (chodzi o elektronike)
                      Facebook

Komentarz

• m_o_b_y
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1095

Zamieszczone przez Intgar
                        Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
                        Jako początkujący mam pytanie, które pewnie wielu z was wyda się banalne. Mianowicie: Czy warto kupować Battery Grip do 400D?

Mój aparat wiesza się, na niskim poziomie baterii( z tego co tu przeczytałem nie tylko mnie), to mógłby być pierwszy powód "za".

Drugi: więcej energii na np. wakacje

Trzeci argument "za": Większe body(mniejsza szansa na uszkodzenie).

Argument na "nie": cena.

s.

Aż dziw, że (prawie) nikt nie podnosi najważniejszego argumentu przeciw gripowi: waga i gabaryty !!!
                        Nawet bez gripa lustrzanka Canona, to kawał cegły i nawet z przeciętnym obiektywem dobrze waży, szczególnie podczas wyprawy w góry.
                        Trudno pojąć, po co ludzie dokładają do tego dodatkowe centymetry i dekagramy, skoro o wiele bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest zakup dodatkowego akumulatorka: taniej, lżej i mniej objętości.
                        Tym bardziej, że akurat akumulatory Canona zwykle pozwalają na wykonanie kilkuset zdjęć bez problemu.
                        Pozdrówka
                        m_o_b_y
                        --------------------------------------------------------

Komentarz

• Sunders
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2746

Zamieszczone przez m_o_b_y
                          wiele bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest zakup dodatkowego akumulatorka: taniej, lżej i mniej objętości.
                          Tym bardziej, że akurat akumulatory Canona zwykle pozwalają na wykonanie kilkuset zdjęć bez problemu.
                          Też mi się tak wydaje, ale są tacy co twierdzą, że mają duże ręce i lepiej im się trzyma puszkę z gripem lub że w trakcie wymiany akumulatora można stracić okazję na cenne kadry ??:
                          http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• _igi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2035

Zamieszczone przez m_o_b_y
                            Aż dziw, że (prawie) nikt nie podnosi najważniejszego argumentu przeciw gripowi: waga i gabaryty !!!
                            Nawet bez gripa lustrzanka Canona, to kawał cegły i nawet z przeciętnym obiektywem dobrze waży, szczególnie podczas wyprawy w góry.
                            Trudno pojąć, po co ludzie dokładają do tego dodatkowe centymetry i dekagramy, skoro o wiele bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest zakup dodatkowego akumulatorka: taniej, lżej i mniej objętości.
                            Pozdrówka
                            Ergonomia to się zwie. Jak dla mnie, 5D również jest małe, więc dokupiłem gripa - o niebo lepiej się trzyma z ciężkim szkłem.

A 400D jest już naprawdę tyci, a same gripy - naprawdę tanie.
                            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• betuel
                              • 2008
                              • 9

No i dodatkowo większy "balast" na spodzie puszki poprawia wyważenie zestawu z założonym długim i ciężkim tele, lufa nie ciągnie tak do dołu.

Komentarz

• _igi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2035

Zamieszczone przez betuel
                                No i dodatkowo większy "balast" na spodzie puszki poprawia wyważenie zestawu z założonym długim i ciężkim tele, lufa nie ciągnie tak do dołu.
                                Nie musi być tele, do body pokroju 400D wystarczy jakikolwiek lepszy obiektyw, do tych półkę wyżej, coś pokroju 24-70 spokojnie ciągnie na dół. Ale bez przesady no

Komentarz

Pracuję...