X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Handelson
    Uzależniony
    • 2009
    • 789

Używałem gripa do 400D - bo to maleństwo
    Do 40D i 50D również - ze względu na 70-200 2.8.
    Do 5tki też kupiłem z rozpędu i nie żałuję. W góry nie zabieram - fakt (kondycja nie ta ) ale po odpięciu nie jestem w stanie utrzymać takich czasów jak z gripem...
    Hmm... skoro do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja tzn., że dobre
    A poważnie - jeśli ktoś potrzebuje do xxD i podpiętej 50 1.8 to wg. mnie można się zastanawiać a jeśli do dłuższych i ciężkich obiektywów to raczej powinien rozważyć zakup albo przynajmniej popróbować
    Teksty, że grip to tylko lans pominę milczeniem

Komentarz

• katharsis
      Bywalec
      • 2009
      • 185

Zamieszczone przez adamires
      no to może moje 3gr.
      oprócz fotografii moim hobby jest broń i muszę przyznać, że broń (czyt. celność) za ciężka jest minusem ale za lekka również.
      Z doświadczenia "snajpera" wiem że grip w 300d jak i 400d przydaje się w szczególności przy zdjęciach nocnych (czasy poniżej 1/60). Natomiast w analogowym 33 czy cyfrowym 50d bardziej spełnia formę estetyczną i nie ma co ukrywać finansową, bo prawda jest tak że 50d ma na tyle dobre aku i ergonomię że nie potrzebuje gripa.
      Mimo to nie ukrywam zamiaru zakupu gripa .
      Adamires, a tak z ciekawości: widzę w Twojej stopce szkło 28-300, które też jest niezłym klockiem. Wygodnie Ci się nim foci pionowe kadry? Podkreślam, że kieruje mną ciekawość bez krzty uszczypliwości, bo Twoje dywagacje strzeleckie przeczytałam z dużym zainteresowaniem. BTW, jesteś wiatrówkowiczem?

Oczywiście w granicach normy. To dla tych którzy zaczną proponować dowieszanie worka 5kg do body
      no wiesz, niektórzy polecają podwieszanie plecaków czy toreb jako dociązenia statywu, więc coś z tymi workami jest na rzeczy

Komentarz

• adamires
        Zablokowany
        • 2006
        • 34

HuleLam poczytaj o środku ciężkości,a może MOŻE zrozumiesz.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        katharsis tak jak napisałem wcześniej nie mam gripa i jest to subiektywna opinia, co do 28-300 zostało mi z analogowego co broń B..e nie jest tłumaczenim, ale jeszcze nie miałem okazji.
        Ostatnio edytowany przez adamires; 4101. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• latant
          Początki nałogu
          • 2009
          • 410

Używałem i używam gripa przy 50E, a teraz przy 50D i niestety nawet przy moich wielkich łapach jest jakiś taki nieporęczny (ładowanie dwóch akumulatorków robi swoje), może się przyzwyczaję? Ale kupiłem właściwie z powodu możliwości używania baterii AA, które zawsze i w każdym miejscu można kupić.
          CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• Soundman
            Początki nałogu
            • 2008
            • 371

Zamieszczone przez m_o_b_y
            A ja nie bardzo rozumiem, jaki jest sens z dużego i ciężkiego aparatu robić nieznośnie wielki i ciężki klamot ???
            "2200 zdjęć bez zmiany wskaźnika na wyświetlaczu" nie jest mi absolutnie do niczego potrzebne.
            Pozdrówka
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A już w przypadku kobiety dodawanie dodatkowej, znacznej wagi i objętości do i tak dużego i ciężkiego aparatu jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe.
            Marek II z gripem - to przecież kawał cegły !!!
            Dla mnie to dyskomfort na własne żądanie i koszt. :-D
            Dla focących w górach - to po prostu pomyłka.
            Pozdrówka
            A to ja Ci dam zagwozdke a jak tak pojedziesz w te góry i Ci się skończy prądzik w bateryjkach i nie będziesz miał gdzie tego naładować to zawsze możesz kupić 6 baterii AA i wsadzić do magazunku gripowego i po kłopocie hehe

Komentarz

• mieszko_1vp
              Zablokowany
              • 2009
              • 618

Zamieszczone przez Soundman
              A to ja Ci dam zagwozdke a jak tak pojedziesz w te góry i Ci się skończy prądzik w bateryjkach i nie będziesz miał gdzie tego naładować to zawsze możesz kupić 6 baterii AA i wsadzić do magazunku gripowego i po kłopocie hehe
              taaa-bo baterie można kupić przy kazdym drogowskazie w górach zresztą 8 baterii wystarcza na tyle co jeden aku-więc lepiej dokupic jakieś podróbkowe i nosić-bo jednak magazynek-nawet pusty zajmuje miejsce
              kupujesz takie coś-

i się samo ładuje

Komentarz

• enter
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1201

zanabyłem właśnie używany grip za raptem 300zł w stanie "jak z półki sklepowej"
                poprawa chwytu w pionowych kadrach spora jednak w dalszym ciągu gripy canona są jak kwadratowe klocki, mógłby je ktokolwiek trochę wyprofilować celem poprawy komfortu pracy.

Komentarz

• HuleLam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1641

HuleLam poczytaj o środku ciężkości,a może MOŻE zrozumiesz.
                  No to czym różni się klocek z metalu dokręcony do mocowania statywowego od klocka z plastiku, jeżeli chodzi o środek ciężkości?
                  zdRAWki
                  Ostatnio edytowany przez HuleLam; 7754.
                  Fotograf platoniczny

Komentarz

• Soundman
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 371

Zamieszczone przez mieszko_1vp
                    taaa-bo baterie można kupić przy kazdym drogowskazie w górach zresztą 8 baterii wystarcza na tyle co jeden aku-więc lepiej dokupic jakieś podróbkowe i nosić-bo jednak magazynek-nawet pusty zajmuje miejsce
                    kupujesz takie coś-

i się samo ładuje
                    I to jest niby mniejsze od gripa i magazynka tak ?? hehe

Komentarz

• mieszko_1vp
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 618

hehe-to niech kupi nikona 300-te tam aku starcza na 4 tys zdjęć

Komentarz

• Bejobejo
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 39

W moim przypadku (średnia łapka i 5D) lepszym rozwiązaniem jest hand-grip.
                        Trzymając przez ładnych kilka godzin sprzęt z cięższymi szkłami i lampą, dobrze jest móc rozluźnić palce i nie mieć tego wszystkiego na szyi. Dla mnie bardziej liczy się też mniejszy rozmiar ( w granicach dobrego chwytu) i ciężar niż to, że rzadziej będę zmieniał baterie.

Komentarz

• Domino_wrc
                          • 2009
                          • 2

Witam na forum:-D
                          Zdania zawsze będą podzielone, ja właśnie się przesiadłem z Sony na Canona i do starej A300 używałem gripa, bo body małe i nie wygodne, do tego na jednej baterii około 600 zdjęć, a na meczu żużlowym potrafiłem i 800 zdjęć cyknąć. Teraz mam 50D dużo większy, ale i tak myślę o zakupie gripa (mały palec ucieka). Myślę nad oryginałem, choć do Sony używałem Phottix-a i przez rok czasu bardzo dobrze mi służył. Dla tego, kto choć raz podpiął gripa pod puchę, ciężko jest robić bez, ale nie niemożliwe:razz:
                          C50D|C EOS Rebel X|C17-55 f/2,8|C17-85 f4-5,6|C24-70 f2,8|C35-80 f/4-5,6|S8 f/3,5 fish eye|M42

Komentarz

• Soundman
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 371

Ja czasem odpinam gripa jak jade z rodzinką na jakś tam wyjazd czy coś i potrzebuje z 350 siątki zrobić "małpkę"

Komentarz

• iso
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 547

im dłużej czytam o tych gripach tym bardziej moje oszczędności zaczynają się bać o swoją przyszłość. Ale jeżeli już miałbym kupować to zamiennik phottix albo delta. To nie może byc aż tak skomplikowany układ elektroniczny, aż tak droga guma i plastik żeby płacić 500zł za oryginał. Może wydziwiam, może się zepsuje, może odpadnie, ale to jednak kawał plastiku. Jakby to było metalowe, albo jakoś ładnie pomalowane przez jakiegoś artystę...

Komentarz

• andrewjohn
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 349

Zamieszczone przez iso
                                im dłużej czytam o tych gripach tym bardziej moje oszczędności zaczynają się bać o swoją przyszłość. Ale jeżeli już miałbym kupować to zamiennik phottix albo delta. To nie może byc aż tak skomplikowany układ elektroniczny, aż tak droga guma i plastik żeby płacić 500zł za oryginał. Może wydziwiam, może się zepsuje, może odpadnie, ale to jednak kawał plastiku. Jakby to było metalowe, albo jakoś ładnie pomalowane przez jakiegoś artystę...
                                Zgadzam się w zupełności, dlatego sam też kupiłem Deltę. Zgadzam się też z enterem, że gripy canona to kanciaste klocki, gripy innych firm np.sony są ładniej i bardziej ergonomicznie wyprofilowane.
                                Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

Pracuję...