X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blazejs
    Bywalec
    • 2009
    • 208

Czyli jednak lepiej BP-511? Wolalem zapytac zanim kupie. W sumie 2xBP-511 wychodzi troche drozej jesli brac pod uwage zamienniki (Phottixy sa dobre?). Gdybym bral eneloopy to i tak wiecej bo jeszcze do lampy kolejny komplet.
    Acha, aparat 40D + BG-E2 (oryginal).
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Komentarz

• pawciolbn
      Uzależniony
      • 2010
      • 653

ja bez gripa wsadzam zestawowy BP-511A.. do gripa pakuje 2xHähnel HL-511.. zamienniki. bardzo dobre aku.. w cenie ok 100zl/szt. w hutowni w LBNie polecali mi jakieś Disitale po 45zl/szt.. ponoć sami tego używają jako zamienników.. kto ich tam wie..
      co do gripa.. myślę, że warto.. się zastanowić

.
      5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• Patryk_mirek
        Bywalec
        • 2008
        • 235

Ja się ostatnio zastanawiam nad gripem firmy MeiKe mk-40d (np takim: http://allegro.pl/item992741268.html ) zna ktoś? używał ktoś kiedyś tego? jakieś opinie?

(lub/czy gdzie można kupić inny (w PL) płacąc za pomocą PayPal'a! na którym zgromadziło się mi trochę luźnych środków na 'jakieś pierdoły' do aparatu)
        C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Bart3k
          Początki nałogu
          • 2008
          • 316

Zamieszczone przez Patryk_mirek
          Ja się ostatnio zastanawiam nad gripem firmy MeiKe mk-40d (np takim: http://allegro.pl/item992741268.html ) zna ktoś? używał ktoś kiedyś tego? jakieś opinie?
          jakiś czas temu kupiłem Alphę do moje 40-stki... niestety nie radził sobie z obsługą oryginalnego akumulatora... po ok 30 zdjęciach pokazywał rozładowanie - i wyłaczał aparat... zresztą nie tylko ja miałem taki problem jak prześledzisz wątek... więc możliwe że partia jakaś felerna...
          Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• ecki74
            Początki nałogu
            • 2006
            • 289

Zamieszczone przez Bart3k
            jakiś czas temu kupiłem Alphę do moje 40-stki... niestety nie radził sobie z obsługą oryginalnego akumulatora... po ok 30 zdjęciach pokazywał rozładowanie - i wyłaczał aparat... zresztą nie tylko ja miałem taki problem jak prześledzisz wątek... więc możliwe że partia jakaś felerna...
            Ja posiadam wspomnianego Grip-a i jak narazie nie zaobserwowałem złej współpracy z rozładowywaniem oryginalnego jak i zamiennika akumulatora.
            Sam grip oceniam jako bardzo dobrze wykonany jak i bardzo dobrze się obsługujący.
            -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• szymura
              Bywalec
              • 2008
              • 129

czekam właśnie na Alphe do 450D, we wtorek najpewniej go dostane i postaram się co nieco napisać.
              450D / 18-55 f3.5-5.6 / 70-200 f4 / 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Komentarz

• skura
                Bywalec
                • 2006
                • 125

no nie wiem, nie wiem... używałem gripa delty do 40d i jakiś taki "skrzypiący był". Ogólnie bałem się trzymać sprzęt za gripa, zwłaszcza z ciężkimi obiektywami. Oryginał inny plastik, wykonanie a i problemu z rżnymi akumulatorkami nie było(w jednej komorze oryginalny, a w drugiej jakiś zupełny no name). Wszystko działało oki.

Komentarz

• ecki74
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 289

Zamieszczone przez skura
                  no nie wiem, nie wiem... używałem gripa delty do 40d i jakiś taki "skrzypiący był". Ogólnie bałem się trzymać sprzęt za gripa, zwłaszcza z ciężkimi obiektywami. Oryginał inny plastik, wykonanie a i problemu z rżnymi akumulatorkami nie było(w jednej komorze oryginalny, a w drugiej jakiś zupełny no name). Wszystko działało oki.
                  W moim przypadkum użytkując gripa alpha narazie nie zauważyłem problemów z trzeszczeniem, a podpiętą miałem Sigmę 120-400 co nie należy do lekkich.
                  Co do baterii, to miałem rożne kombinacje, oryginał, oryginał+zamiennik, zamiennik i nie miałem jak narazie żadnych problemów z zasilaniem.
                  -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• szymura
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 129

Właśnie co dostałem grip Alpha BG-EP 5 do Canona 450D, pierwsze wrażenie świetne, nie wiem o co chodziło w wcześniejszych wpisach na temat skrzypiącego plastiku, ale na pewno nie dotyczy to modelu alpha, trzyma się go pewnie i z dużym i z małym obiektywem, powiem nawet że guma jest w nim lepsza od tej w aparacie, czuje się go cała pewną ręką i jest to tani (bo tylko 129zł w FotoTipie) dobry Grip. Nie żałuje zakupu i polecam bo warto.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Alpha BG-E5*
                    Ostatnio edytowany przez szymura; 21089. Powód: Automerged Doublepost
                    450D / 18-55 f3.5-5.6 / 70-200 f4 / 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Komentarz

• WiatruMistrz
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 402

Ja osobiście nie potrafię się obejść bez gripa, po zmianie puszki z c350d z gripem na 20d nie mógłbym pracowac bez niego, kit czy 50/1.8 daje sie rade ale po zapięciu 70-200L jest już jak dla mnie nieużywalne połącznie:-D
                      Myślę też że mój wzrost 194cm dereminuje to bo kolega o wzroscie 177cm narzekał na zgripowany sprzęt XXD.
                      Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
                      Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
                      http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

• _igi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2035

A ja mam pytanie, nikt nie wymyślił nic w sprawie akumulatorów do 5DII, troszkę*boli wywalenie 9 stów na trzy akumulatory (2 komplety baterii do gripa), z kolei niedawno kupiłem akumulator, który nie przesyłał danych o naładowaniu do puszki...

Podobnie sprawa się ma z 40D, też mam zamiar kupić gripa i zastanawiam się czy nie będzie problemu ze stosowaniem w nim jednego oryginała i jednego zamiennika?
                        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• artd4
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 307

Mam 350d i 450d
                          Pierwszym zakupem do każdego był grip.
                          W pierwszym mam orginał,w drugim Delta(brak znaczka "Canon")
                          Żadnych problemów.Jestem baaardzo zadowolony.
                          Stabilniejszy uchwyt i więcej prądu.
                          Nigdy bez nich nie robie zdjęć.
                          Natomiast jak ktoś robi zdjęcia z "pod kurtki"...
                          Te aparaty bez gripu są mniejsze niż duże kompakty i mieszczą się w damskiej torebce
                          Żona spojrzała na aparat z gripem i wróciła do superprzesympatycznego Sony f88.Spokój.
                          Jeżeli masz żonę lub dziewczynę...
                          Nie wiem jak w innych, ale w Delcie (tak jak w orginale) jest nawet minizaślepka do podłączenia zasilacza.
                          Zaawansowany NIE FANATYK !!!
                          2x dSLR ()

Komentarz

• zieli33
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 193

Zamieszczone przez _igi
                            Podobnie sprawa się ma z 40D, też mam zamiar kupić gripa i zastanawiam się czy nie będzie problemu ze stosowaniem w nim jednego oryginała i jednego zamiennika?
                            Do 40D kupiłem grip Travor. Kosztuje tyle co jedna oryginalna bateria. Ma własny, wbudowany, niewymienny akumulator. Zrobiłem nim 1k zdjęć i dalej trzyma. Tylko jakość wykonania słaba.
                            C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Komentarz

• axk
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2027

Zamieszczone przez _igi
                              Ogólnie nie powinno być żadnych problemów jednakże dużo zależy od jakości zastosowanego zamiennika. Osobiście od dłuższego czasu korzystając z gripa GB-E2N używam kompletu dwóch akumulatorów z których zawsze jeden jest zamiennikiem (GP lub Hahnel) i jak dotąd nie zauważyłem żadnych problemów.
                              EOS + Speedlite

Komentarz

• slawek1972
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 62

Mam pytanie dotyczące pokrętła do przykręcania gripa do aparatu - czy po dokręceniu pokrętło ma luzy (trochę się obraca)? W moim Canonie 350D z oryginalnym gripem pokrętło po dokręceniu nie ma żadnych luzów, a w 7D z oryginalnym gripem pokrętło po dokręceniu można trochę obrócić w obie strony.
                                Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy

Komentarz

Pracuję...