I tak właśnie jest. FF uszlachetnia szkła. wiesz jakiego kopa pod tą puszką (5d) dostaje takie 70-200/4? Szok. Sam oczom nie wierzyłem, dziś mam 70-200/2,8 i jest z oczywistych względów jeszcze lepiej. Pięknie pracują wszystkie stałki, super jest też na zoomach: 17-40 i 24-70L. Słowem, obrazek z piątki wciąż niedościgniony za rozsądne pieniądze (bo nie rozmawiamy od ds
X
-
-
wiesz.. odleglosc szkla od sensora jest taka sama wiec nie ma prawa sie zmieniac GO dla danego obiektywu.. choc w przeliczeniowych mm bedziesz mial oczywiscie racje bo realne 50 mm na cropie to nie to samo co 50mm na FF... chyba ze o czyms nie wiem..
nie wszystko... na FF bardziej widac wady szkiel bo crop "wycina" najlepsza czesc kadru a FF "zbiera" wiecej, a wiadomo ze im dalej od srodka obiektywu tym gorzej.. dlatego do FF dobrze jest miec jak najlepsze szklaOstatnio edytowany przez Skipper; 6441.
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + AppleKomentarz
-
Komentarz
-
-
Jest lepiej niż myślisz. Różnica w GO to 1,6 przysłony.
GO 5D + 50mm f/2.0 = GO 40D + 32mm f/1.2.
Według mnie bardziej opłaca się przymknąć 50/1.4 do f/2.2 na 5D niż mieć 40D + 35L i strzelać nim na f/1.4.
GO będzie taka sama, ale na 5D lepsze odcięcie tła tzw. "plastyka" i ostrzej.
www.the-digital-picture.comKomentarz
-
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + AppleKomentarz
-
Komentarz
-
-
-
Nie mam doświadczenia z tymi puszkami, ale po przejrzeniu twojej strony (zdjęcia bardzo mi się podobają) i obejrzeniu wielu obrazków z 5D śmiem twierdzić, że pełna klatka jest dla ciebie.Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
Komentarz
-
-
-
Hah mialem dokladnie ten sam dylemat i wiesz co wybralem 35 1.4, z tym,że ja rozgrywałem taktycznie to. Teraz 35 chodzi o 1k zł więcej niż kilka miesięcy wcześniej, a z drugiej strony 5d tanieje. Ja używam 35tki na cropie 400D i co mogę powiedzieć, ostrość, magia i ogólnie plastyka jak najbardziej na tak. Ja ogólnie nie żałuje. Z tym, że ja musiałem mieć coś szerokiego do 85 i 70-200. A myślę, że z takimi szkłami jak Ty masz wybrałbym śmiało 5D. Jak co mogę co nieco podesłać z 35tki na cropie (nie cegły, a portrety)Komentarz
-
Też tak zrobiłem - 35L kupiłem o ile pamiętam jeszcze do 350d. bo 5ka była wtedy ze 2 razy droższa.. teraz z tymi szkłami co ma Artur i przy dzisiejszych cenach kupiłbym najpierw 5d...Hah mialem dokladnie ten sam dylemat i wiesz co wybralem 35 1.4, z tym,że ja rozgrywałem taktycznie to. Teraz 35 chodzi o 1k zł więcej niż kilka miesięcy wcześniej, a z drugiej strony 5d tanieje. Ja używam 35tki na cropie 400D i co mogę powiedzieć, ostrość, magia i ogólnie plastyka jak najbardziej na tak. Ja ogólnie nie żałuje. Z tym, że ja musiałem mieć coś szerokiego do 85 i 70-200. A myślę, że z takimi szkłami jak Ty masz wybrałbym śmiało 5D. Jak co mogę co nieco podesłać z 35tki na cropie (nie cegły, a portrety)5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz

Komentarz