X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

I tak właśnie jest. FF uszlachetnia szkła. wiesz jakiego kopa pod tą puszką (5d) dostaje takie 70-200/4? Szok. Sam oczom nie wierzyłem, dziś mam 70-200/2,8 i jest z oczywistych względów jeszcze lepiej. Pięknie pracują wszystkie stałki, super jest też na zoomach: 17-40 i 24-70L. Słowem, obrazek z piątki wciąż niedościgniony za rozsądne pieniądze (bo nie rozmawiamy od ds

Komentarz

• Skipper
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1112

Zamieszczone przez Przemek Białek
      no to sie bardzo mylisz, przy FF masz mniejsza Go ze wzgledu na welkosc censora co mas sie do przekatnej kadru.

i tak zeby miec taka sama go przy tych samyh obiektywach w 5d potrzebujesz 2,0 a przy cropie 1,4
      wiesz.. odleglosc szkla od sensora jest taka sama wiec nie ma prawa sie zmieniac GO dla danego obiektywu.. choc w przeliczeniowych mm bedziesz mial oczywiscie racje bo realne 50 mm na cropie to nie to samo co 50mm na FF... chyba ze o czyms nie wiem..
      Zamieszczone przez amroz
      z tego co piszecie to wnioskuję że wszystko co podpięte pod 5d daje lepsze obrazy niz na cropie. Coraz bardziej jestem skłonny do pełnej klatki.
      nie wszystko... na FF bardziej widac wady szkiel bo crop "wycina" najlepsza czesc kadru a FF "zbiera" wiecej, a wiadomo ze im dalej od srodka obiektywu tym gorzej.. dlatego do FF dobrze jest miec jak najlepsze szkla
      Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• amroz
        Uzależniony
        • 2006
        • 772

Zamieszczone przez punky
        przeczytaj dokladnie

porownianie bylo 40D+35L a 5D+50mm

autor napisal ze to to samo ,
        a Mellan ze niekoniecznie bo bedzie inna GO
        i ma racje ;]
        czyli że 5d + 50/1,4 da mniejszą głębie niż 40d +35/1,4 ?

Komentarz

• himi
          Zablokowany
          • 2006
          • 2638

Nie miałem 35-tki na cropie, ale 50mm na 5d ma malusią GO.

Tak a propos. Sorry, że temat zdjęcia bzdurny, ale w lipcu, gdy kupiłem sobie pierwszą swoją piątkę sprawdzałem właśnie GO, na szparze w desce....
          A to jest 1.8
          Ostatnio edytowany przez himi; 5321.

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez Przemek Białek
            no to sie bardzo mylisz, przy FF masz mniejsza Go ze wzgledu na welkosc censora co mas sie do przekatnej kadru.

i tak zeby miec taka sama go przy tych samyh obiektywach w 5d potrzebujesz 2,0 a przy cropie 1,4
            Jest lepiej niż myślisz. Różnica w GO to 1,6 przysłony.
            GO 5D + 50mm f/2.0 = GO 40D + 32mm f/1.2.

Według mnie bardziej opłaca się przymknąć 50/1.4 do f/2.2 na 5D niż mieć 40D + 35L i strzelać nim na f/1.4.
            GO będzie taka sama, ale na 5D lepsze odcięcie tła tzw. "plastyka" i ostrzej.

www.the-digital-picture.com
            Digart

Komentarz

• Skipper
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1112

Zamieszczone przez amroz
              czyli że 5d + 50/1,4 da mniejszą głębie niż 40d +35/1,4 ?
              z definicji ma.. 50mm jest ktorszym obiektywem jak 35 i na tych samych nastawach przeslony musi miec mniejsza GO fotografujac obiekt w tej samej odleglosci

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• himi
                Zablokowany
                • 2006
                • 2638

Edytowałem swojego wcześniejszego posta i wkleiłem ci próbkę 50mm na 1,8 zapięte do 5d.

Komentarz

• Bingant
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 507

bierz 5D i się nie zastanawiaj!
                  6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• himi
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 2638

Wrzuć mu jeszcze coś z 5d+ 35L i go dobijesz....Skok Stefczyka zostanie

Komentarz

• Biperek
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 593

Nie mam doświadczenia z tymi puszkami, ale po przejrzeniu twojej strony (zdjęcia bardzo mi się podobają) i obejrzeniu wielu obrazków z 5D śmiem twierdzić, że pełna klatka jest dla ciebie.
                      Pozdrawiam
                      Marek/Biperek

Komentarz

• amroz
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 772

Zamieszczone przez himi
                        Wrzuć mu jeszcze coś z 5d+ 35L i go dobijesz....Skok Stefczyka zostanie
                        może lepiej nie:-D

Komentarz

• himi
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 2638

Sam widzisz...5d i już

Komentarz

• dr11
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1143

Za przedmówcami: piećdee Jak zapniesz do 85 to oszalejesz
                            .

Komentarz

• kucza21
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 518

Hah mialem dokladnie ten sam dylemat i wiesz co wybralem 35 1.4, z tym,że ja rozgrywałem taktycznie to. Teraz 35 chodzi o 1k zł więcej niż kilka miesięcy wcześniej, a z drugiej strony 5d tanieje. Ja używam 35tki na cropie 400D i co mogę powiedzieć, ostrość, magia i ogólnie plastyka jak najbardziej na tak. Ja ogólnie nie żałuje. Z tym, że ja musiałem mieć coś szerokiego do 85 i 70-200. A myślę, że z takimi szkłami jak Ty masz wybrałbym śmiało 5D. Jak co mogę co nieco podesłać z 35tki na cropie (nie cegły, a portrety)

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

Zamieszczone przez kucza21
                                Hah mialem dokladnie ten sam dylemat i wiesz co wybralem 35 1.4, z tym,że ja rozgrywałem taktycznie to. Teraz 35 chodzi o 1k zł więcej niż kilka miesięcy wcześniej, a z drugiej strony 5d tanieje. Ja używam 35tki na cropie 400D i co mogę powiedzieć, ostrość, magia i ogólnie plastyka jak najbardziej na tak. Ja ogólnie nie żałuje. Z tym, że ja musiałem mieć coś szerokiego do 85 i 70-200. A myślę, że z takimi szkłami jak Ty masz wybrałbym śmiało 5D. Jak co mogę co nieco podesłać z 35tki na cropie (nie cegły, a portrety)
                                Też tak zrobiłem - 35L kupiłem o ile pamiętam jeszcze do 350d. bo 5ka była wtedy ze 2 razy droższa.. teraz z tymi szkłami co ma Artur i przy dzisiejszych cenach kupiłbym najpierw 5d...
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...