X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sadaman
    Początki nałogu
    • 2006
    • 294

Mam 40D i 5D
    Według mnie wybór jest prosty!
    Nie zastanawiaj się i bierz 5D...w połączeniu z 50 f1.4 da ci dużo frajdy.
    A jak zapniesz kiedyś do tego tandemu 85 f1.8 przykładowo, to ci się nogi z radochy ugną
    Ponadto - szkiełko 35 L "było - jest - będzie", body 5D "było - jest -..." ale nikt niewie jak długo jeszcze będzie można kupić sprzęt który jakością obrazków bije wszystkie CROPY które do tej pory się pojawiły w stajni Canona
    Słuchaj kolegów z forum...my zawsze dobrze radzimy
    Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
    Pucha i słoki

Komentarz

• Dragunov
      Bywalec
      • 2006
      • 172

5D plus 35 i 85, a 50 zbędny. Idealny zestaw jak się ma kasę... Osobiście sam mam chrapkę na leciwego 5D.
      7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
      http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• amroz
        Uzależniony
        • 2006
        • 772

Zamieszczone przez sadaman
        Słuchaj kolegów z forum...my zawsze dobrze radzimy
        słucham, słucham i chyba nie mam wyjścia. Jak tyle osób radzi 5d to chyba tak to trzeba rozegrać. No i jeszcze kwestia czy nowa piątka (poczekać aż potanieje troszkę) czy stara.

Komentarz

• Bingant
          Uzależniony
          • 2006
          • 507

zanim potanieje, to może jej już nie być!
          6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• amroz
            Uzależniony
            • 2006
            • 772

Zamieszczone przez Bingant
            dlaczego by miało jej nie być?

Komentarz

• Bingant
              Uzależniony
              • 2006
              • 507

bo to ostatnie zapasy magazynowe, porozmawiaj z nowartem, albo z towersem, oni w tym siedzą.
              6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• sadaman
                Początki nałogu
                • 2006
                • 294

Zamieszczone przez amroz
                dlaczego by miało jej nie być?
                Ano dlatego że nadszedł następca 5D Mark I czyli 5D Mark II
                Obecnie zdobycie wersji pierwszej zaczyna graniczyć z cudem ponieważ już jej nie produkują, a wersja druga zaczyna wchodzić tudzież już weszła do sprzedaży...a cena jest i przez długi czas będzie wysoka.

Jak zależy ci na nówce to podążaj za radą "Bingant-a"
                Pucha i słoki

Komentarz

• djcargo
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 353

Zamieszczone przez Bingant
                  Źle zrozumiałeś amroza - chciał poczekać aż potanieje mark II albo od razu brać mark I.
                  Regulamin pkt 8.

Komentarz

• marcinicus
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 83

Mówicie, że potencjał 35 L nie zostanie wykorzystany na 40-tce. Bo inna plastyka i takie tam. A jak to jest w przypadku matryc APS-H? Co siądzicie o plastyce obrazu, kóry produkuje np. Mark II?

Komentarz

• amroz
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 772

Zamieszczone przez djcargo
                      Źle zrozumiałeś amroza - chciał poczekać aż potanieje mark II albo od razu brać mark I.
                      no dokładnie tak

Komentarz

• Richie
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 625

Miałem kiedyś 30D.Następnie kupiłem 5D i wszystkie moje szkła odżyły.Teraz znowu mam 30D i już nie mogę się doczekać momentu gdy 5D znowu u mnie zawita.To zupełnie inna liga obrazka....bierz 5D
                        Richie
                        FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• himi
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 2638

Zamieszczone przez Dragunov
                          5D plus 35 i 85, a 50 zbędny. Idealny zestaw jak się ma kasę... Osobiście sam mam chrapkę na leciwego 5D.
                          Czyli go nie masz? A więc skąd taka pewna opinia o zbędnym 50mm. To nie bez kozery tak zwany ,,standard'' na pełną klatkę. Dla mnie świetna ogniskowa właśnie na 5d. 85mm, które miałem i bardzo cenię było właśnie taką nijaką ogniskową ze wskazaniem głównie portretowym, a zatem dość wąskim. Powyżej 50mm ja osobiście lubię obraz generowany przez 70-200. Nie pisz proszę w tak autorytatywny sposób, że 50mm ,,to zbędne szkło'' na FF. Bo tak po prostu nie jest. Każdy ma swoje preferencje, a wolę, gdy opinie wydaje użytkownik zestawu, a nie jego ,,zwolennik''.

Komentarz

• BuRton
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 675

Himi. Na poparcie sugestii Dragunova ... Przed zakupem 5d sprzedalem 50mm/1,4 i kupilem 35 L i 85 L.

Teraz pracuje na 30d i 5d glownie tymi dwoma szklami (czekam jeszcze na 24mm).

Absolutnie nie twierdze, ze 50mm to "zbyteczne" szklo ale dla mnie bardziej uzyteczne (podstawowe) ogniskowe to wlasnie 35mm i 85mm.

Pozdrawiam Marcin.
                            Leica MP, Ultron 28/2 asph. II, Nokton 35/1.5 asph. ll, Ultron 75/1.9 MC

Komentarz

• Patryk_mirek
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 235

Jeśli bawisz się w reporterkę to polecałbym jednak zakup obiektywu:
                              *Po pierwsze dlatego, że 5d robi z tego co pamiętam 3kl/s a 40d coś koło 6kl/s
                              *Po drugie w sytuacji takiej jak np była kilka dni temu we Wrocławiu (czyt stado hien wiszących na płocie i żądnych zdjęcia Lamy wychodzącego z klasztoru) bardziej przydaje się ten crop x1.6 - sam nawet słyszałem stwierdzenie z ust mojego wykładowcy używającego 5d "mogłem wziąć 350d bo ma cropa".
                              *I po trzecie - 5d w porównaniu do 40'tki jest przestarzałą już nieco konstrukcją

Mi zawsze doradzano, że lepiej mieć gorszą(tańszą) puszkę i lepsze szkła niż na odwrót więc gdybym był na Twoim miejscu, kupiłbym obiektyw -w tym momencie nie opłaca się kupować 5D (mk1) bo wątpię byś trafił mało używaną sztukę, a 5d mk2 jeszcze mógłby potanieć.
                              C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• fahrenheit
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 360

litania: GO, plastyka, pewność AF, ISO (używalne, nie deklarowane)
                                więc 5d, do tego naprawdę uważam,że 5-tek zaraz nie będzie w dobrym stanie, a to co się na alledrogo pojawi będzie wyzbywaniem się przez ślybnych zajechanych puszek. Więc chcesz wiedzieć o czym wszyscy pieją nad 5d. Nie będzie pasować, mam wrażenie,że nie stracisz przy odsprzedaży nawet jak mark II będzie leżał w każdym MM i euroAGD

odnoście poprzednika: 5d przestarzała, fakt nie ma LV, gównianego LCD, nie ma lampy, nie ma digica III ( to czemu robi ładniejsze barwowo zdjecia), ale dla fotografa do litanii spłodzić syna, zbudować dom, zasadzić drzewo dodałbym mieć 5d
                                Bredzę,ale puszka jest świetna
                                Ostatnio edytowany przez fahrenheit; 17261.

Komentarz

Pracuję...