X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bialy_92
    Bywalec
    • 2008
    • 125

Canon 20D a 30D.

Witam. Za niedługo moje urodziny no i z tej okazji zakupię sobie lustrzankę. Chcę kupić używaną ale o segment wyższą tak mi się wydaje. I w związku z tym mam pytanie. Jak wy uważacie. Czy są na tyle duże różnice między 20D a 30D żeby do 30D dopłacać?? Myślę, że oby dwie to bardzo udane modele. Jeszcze trochę czasu mam do wyboru ale was pytam o to. Zastanawiam się też nad Nikonem D80. Ale chciałbym pozostać przy Canonach. Myślę je zakupić z przebiegiem do 15k myślę, że taki sprzęt na początek starczy z takim przebiegiem. Co myślicie o takim wyborze?? Dlatego proszę was o opinie na temat różnic tych dwóch modeli. Oczywiście porównałem je już z opisami internetowymi. Teraz czekam na wasze opinie.
    Ostatnio edytowany przez Bialy_92; 22446.
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Większy wyświetlacz, spot, zmiana parametrów ekspozycji co 1/3 EV - to chyba najważniejsze zmiany. Coś pominąłem?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Bialy_92
      Bywalec
      • 2008
      • 125

W sumie na wyświetlaczu aż tak mi nie zależy, a czy zmiana tej ekspozycji co 1/3 EV to duża różnica w porównaniu do 20D?? Chciałbym wiedzieć też co wy byście wybrali

Komentarz

• Chris_11
        Uzależniony
        • 2006
        • 572

Zamieszczone przez Bialy_92
        Myślę je zakupić z przebiegiem do 15k myślę, że taki sprzęt na początek starczy z takim przebiegiem.
        Z tym może być problem, ale próbuj...
        Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

W sumie na wyświetlaczu aż tak mi nie zależy, a czy zmiana tej ekspozycji co 1/3 EV to duża różnica w porównaniu do 20D?? Chciałbym wiedzieć też co wy byście wybrali
          Zmiana co 1/3 EV dotyczy zdaje się tylko czułości, czas i przysłona chyba w obu korpusach standardowo jest co 1/3. Sam sobie odpowiedz jak często używałbyś wartości pośrednich typu iso 320? Mnie się prawie nie zdarza, może czasem iso 1250 jak już muszę.
          W sumie decyzja którą puszkę wybrać zależna jest od różnicy w cenie. Za dwie-trzy stówki więcej to już pewnie brałbym trzydziestkę.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• galekeg
            Bywalec
            • 2008
            • 167

Wybrałbym kompakt, bo następne pytanie będzie w stylu czego zdjęcia są za jasne, za ciemne itp. A tak poważnie przecież możesz przeczytać co daje zmiana ekspozycji i czy będziesz z tego korzystał.
            SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• Bialy_92
              Bywalec
              • 2008
              • 125

galekeg .....

merde no w sumie nie używa się jakoś często te 320 tylko się bierze 400.

To będę się jeszcze zastanawiał. Jeśli się trafi okazja albo będzie różnica jak mówisz dwóch-trzech stówek to będę brał 30D.

Komentarz

• galekeg
                Bywalec
                • 2008
                • 167

merde
                sorki za złośliwość w poprzednim wpisie ale po co ta "kupa"?
                SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• Bialy_92
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 125

To nie żadna kupa tylko jak powiedziałeś złośliwe to trochę było. Jak ktoś już mierzy w xxD to chyba poważniej podchodzi do fotografii.

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Myślę je zakupić z przebiegiem do 15k...
                    O 20D z takim autentycznym przebiegiem to możesz raczej zapomnieć.

Jak ktoś już mierzy w xxD to chyba poważniej podchodzi do fotografii.
                    A jak "mierzy" w xx0D to podchodzi niepoważnie?
                    Ostatnio edytowany przez axk; 16601. Powód: Automerged Doublepost
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• Bialy_92
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 125

Teraz każdy będzie łapał za słówka?? Może po prostu niech się wypowie ten co chce w jakiś sposób doradzić. Bo za chwilę to będzie wielka dyskusja..

Komentarz

• mbulka
                        • 2009
                        • 14

Warto wspomnieć o gwarancji na migawkę jaką daje canon w 30d na 100tyś. pstryków. Dla 20D canon nie określa żywotności migawki. Ale wiadomo że nie musi mieć to potwierdzenia w rzeczywistości i może 20D zrobić więcej fotek bez wymiany migawki niż 30D.
                        mb

Komentarz

• Bialy_92
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 125

Też zwróciłem na to uwagę, lecz nie wiadomo czy ta migawka więcej wytrzymuje czy mniej. Jak pisałem koło 15k pstryków myślę, żeby było to bym się skusił bo to jeszcze by trochę pociągła..

Komentarz

• fotomih
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 167

Jest $ weź 30D. Nowsza wygodniejsza puszka. Zdjęć lepszych nie zrobi ale ma kilka drobnych udogodnień. Natomiast jeśli budżet mniejszy to spokojnie można brać 20D... byle nie w ciemno.
                            Pozdro
                            Moja galeria CB

Komentarz

• Bialy_92
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 125

Myślałem też czy nie kupić na niemiecki ebay-u lecz nie znam niemieckiego no i nie ma kto go kupić w niemczech

Komentarz

Pracuję...