X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Chris_11
    Uzależniony
    • 2006
    • 572

Zamieszczone przez _igi
    Różnica między jednym a drugim, jeśli chodzi o samo trzymanie jest taka, że xxxD trzymasz za obiektyw, xxD za puszkę
    Dla mnie, czy to xxxD, czy xxD, czy xD... Wszystkie te trzyma się tak samo - za body i obiektyw Z tym, że xxxD jest zbyt mały przez co strasznie niewygodny.

Zamieszczone przez _igi
    Różnicy wielkiej nie ma. Tylko guzikologia inna.
    Dla mnie 6.5 klatki/sek vs 3 klatki/s, 9 punktów vs 7 punktów, jakość wykonania, wielkość puszki to już wystarczy by stwierdzić, że różnica jest wielka... Nie mówiąc o kilku innych aspektach.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• _igi
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2035

W czym cię ratują te dwa punkty AF? Mnie w niczym, chociaż szczerze to nawet nie wiem, czy ich jest więcej niż w poprzedniej puszce, czy nie. Jego precyzja to inna sprawa, ale jak jest ciemno i mamy ciemne obiektywy i tak niewiele zrobimy. jakość wykonania w obu jest podobna, i jeden i drugi nie trzeszczy, 40D jest z metalu, przez co teoretycznie jest wytrzymalszy, praktycznie, przymarzają mi do niego ręce jak jest zimno.

Ja tą puchę kupiłem głównie dla celności autofocusa, ISO3200 i wielkości. Niestety, po dłuższym używaniu dziada wyszło, że jednak przy cięższym obiektywie, ewentualnie np. 10-20 i lampą na sankach, nie da się go utrzymać jedną ręką, bez skitrania małego palca tam na dole, pod body.

A, zapomniałbym jeszcze o LiveView, kabelkiem do komputera. W połączeniu z jakimiś nocnymi landszaftami, gdzie mamy od cholery miejsca to piękna sprawa. I tryb Bulb przez komputerek jakoś nowego wyrazu nabiera (:
      Ostatnio edytowany przez _igi; 15112.
      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• ds74
        Bywalec
        • 2009
        • 241

Zamieszczone przez Chris_11
        Podziałaj trochę tym 40D, potem znów weź do ręki 1000D - wtedy pogadamy.
        Może, abyś miał rację. I nie chodzi mi wcale o ergonomię - tu jest ok. Bardziej podoba mi się obrazek jaki generuje 1000D - jakoś tak lepiej mi pasuje. O wyświetlaczach z tyłu puchy już nic nie będę pisał - wszyscy dobrze wiedzą. Ale nic, trochę treningu, jakiś plenerek - zobaczę jak to będzie.

Komentarz

• Bialy_92
          Bywalec
          • 2008
          • 125

Mi głownie zależy na xxD ponieważ ja nie mam małej ręki. Trzymałem xxxD i xxD i dla mnie różnica jest spora. A nie "uśmiecha" mi się dokupywać gripa do xxxD.

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

jeśli nie masz małej łapy, to 40D też będzie za mały. Tylko, o ile dobrze pamiętam, GRIP do xxxD kosztuje 300-400zł, do xxD już koło 700-800. To mnie nieco dobiło, bo potrzebuję dziada, ale za taką kaskę wolę obiektyw...
            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Bialy_92
              Bywalec
              • 2008
              • 125

Jak pisałem wyżej "macałem" już 450D i 30D także dla mnie jest różnica jest. I w tym razie dobrze mi się trzyma 30D bez gripa. A 30D i 40D to się dużo chyba nie różnią budową.

Komentarz

• ds74
                Bywalec
                • 2009
                • 241

Zamieszczone przez Bialy_92
                A 30D i 40D to się dużo chyba nie różnią budową.
                40 minimalnie większy.

Komentarz

• Bialy_92
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 125

Dlatego się zastanawiam nad 30D lub 40D używką zamiast nowym np. 450D.

Komentarz

• Chris_11
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 572

Zamieszczone przez _igi
                    do xxD już koło 700-800.
                    Spokojnie można wyrwać za 500 złociszy, a czasami nawet po 450.
                    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• _igi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2035

Zamieszczone przez Chris_11
                      Spokojnie można wyrwać za 500 złociszy, a czasami nawet po 450.
                      oryginał, nóweczkę?

Komentarz

Pracuję...