X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fabrykant
    Bywalec
    • 2007
    • 177

Dla mnie najpoważniejsza rzecz do której warto dopłacać w 30D to jego młodszy wiek.
    Większy ekran 30-tki jest do...hmm, no do oceny ostrości zdjęcia nadaje się tak samo jak mały ekran 20-tki- trzeba skorzystać z "lupki" żeby się coś o ostrości dowiedzieć.
    Spot'u użyłem może raz w życiu (ale niektórzy używają go ciągle). Stopniowanie ISO co 1/3 przydaje się niewątpliwie czasami w ciemnych warunkach powyżej 400 ISO żeby zminimalizować szumy i mieć jak najwyższą rozpiętość tonów.
    Natomiast znalezienie 20D z realnym przebiegiem 15k będzie niełatwe. Korpusy z wymienioną trzecią migawką też będą pokazywać (w serwisie) przebieg 15k.

Komentarz

• Bialy_92
      Bywalec
      • 2008
      • 125

No to chyba będę polował na tego 30D. Tylko żeby trafiła się jakaś okazja. Myślałem też nad 450D lecz martwi mnie mniejszy uchwyt niż w 20D i 30D.

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez Bialy_92
        Teraz każdy będzie łapał za słówka??
        Nikt nikogo "nie łapie za słówka". Najzwyczajniej w świecie zadałem pytanie nawiązujące do Twojej wypowiedzi. Wracając do meritum wątku to polecam dołożyć do 30D, chociażby dla tego iż jest to model krócej obecny na rynku a co za tym idzie prawdopodobieństwo trafienia na mocno wyeksploatowany egzemplarz jest mniejsze (w porównaniu do 20D).
        EOS + Speedlite

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Jest jeszcze trochę większy bufor, wolniejsza prędkość seryjnych (3kl/s), histogram RGB, "Picture Styles".

Polecam ten link: http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/
          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• ostrowin
            Bywalec
            • 2008
            • 103

Zamieszczone przez fabrykant
            Dla mnie najpoważniejsza rzecz do której warto dopłacać w 30D to jego młodszy wiek.
            Większy ekran 30-tki jest do...hmm, no do oceny ostrości zdjęcia nadaje się tak samo jak mały ekran 20-tki- trzeba skorzystać z "lupki" żeby się coś o ostrości dowiedzieć.
            Dokładnie,30D to już wiekowy aparat a 20D to już naprawdę dziadek.Ja sam rok temu miałem taki sam dylemat jak Biały i zdecydowałem się dopłacić i kupiłem 30D,teoretycznie powinieneś znaleść egzemplarz w lepszym stanie niż 20'tke,co do przebiegu to i tak nikt ci nie udowodni że migawka ma 15tyś klapnięć,tylko serwis Canona to może stwierdzić,jedyne na co można się powołać przy zakupie to stan wizualny aparatu ale i tak nie zawsze odzwierciedla on zużycie migawki.Szczerzę to sam miałem taki sam dylemat,byle miał jak najmniejszy przebieg,skończyło się na tym że robię zdjęcia prawie 11 miesięcy zrobiłem prawie 5000fotek i nie przejmuję się przebiegiem,jak walnie to walnie,trudno się mówi.Co do podglądu ostrości zdjęć to ten ekran 30D też jest do d*** i czy zdjęcie wyszło ostre czy nie to raczej tego nie sprawdzisz,niestety.
            30D + 17-40+ Plástico Fantástico

Komentarz

• Bialy_92
              Bywalec
              • 2008
              • 125

I to jest najgorsze, ta aparaty to tylko na allegro można kupić a rzadko się zdarza ktoś z okolicy kto ma go na sprzedaż. To nie można go zobaczyć ani pomacać. Także pozostaje czekać może przyjdzie jakiś "wysyp" ich na allegro.

Nikt nikogo "nie łapie za słówka". Najzwyczajniej w świecie zadałem pytanie nawiązujące do Twojej wypowiedzi.
              No każdy z nas to inaczej odbiera. Ale o to się nie będziemy kłócić

Teraz jak czytam wasze wypowiedzi to sam myślę nad 450D. Tylko jak pisałem martwi mnie ten uchwyt. Wiecie o ile on jest krótszy od 30D??

Komentarz

• trolluch
                Bywalec
                • 2009
                • 100

Zawsze możesz dokupić grip, aby przedłużyć uchwyt. Zamiennik do 450D kupisz za 150-250 pln, oryginał widziałem za 500.
                coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Komentarz

• pianista
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 51

bialy a skad jestes? jesli jestes gdzies na podkarpaciu to mozemy sie spotkac i pobawisz sie 30d oraz 400d i 450d a wtedy sam podejmniesz decyzje.
                  G11 / eos 33 + bp300 / speedlight 270ex / 50 1,8 / 70-300 / 35-80

Komentarz

• Bialy_92
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 125

A jak to jest z tymi zamiennikami ?? Różnią się dużo w jakiś sposób od oryginałów??

EDIT:
                    Niestety jestem ze Śląska. Szkoda bo widzę pomocni ludzie tu są
                    Ostatnio edytowany przez Bialy_92; 22446.

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

Nie jest tak źle i na pewno można kupić zadbane aparaty ze średnim przebiegiem, trzeba tylko być cierpliwym. Sam posiadam 30-kę z ok. 18.000 klatek w super stanie. Niestety na razie nie zamierzam się z nia rozstawać .
                      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Bialy_92
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 125

Będzie odpowiednia pora to zacznę szukać. Może a nóż coś się nawinie a jak nie to będzie to chyba 450D. Trochę czasu jeszcze jest także zobaczymy. A strasznie kusi mnie 30D

Komentarz

• HuleLam
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1641

Zamieszczone przez Bialy_92
                          Będzie odpowiednia pora to zacznę szukać. Może a nóż coś się nawinie a jak nie to będzie to chyba 450D. Trochę czasu jeszcze jest także zobaczymy. A strasznie kusi mnie 30D
                          Osobiście uważam, że jeżeli cena nie byłaby znacząco inna, a miałbym wybierać między 30D a 450D to wziąłbym 450D, który mam. Wybierając miałem taki dylemat i zdecydowałem się na 450D. Ani chwili nie żałuję. Na marginesie - używałem też krótko pożyczonego EOSa 40D i... jest wygodniejszy, ale moim zdaniem niewart wyższej ceny (zwłaszcza na przykład kosztem obiektywów).
                          zdRAWki
                          Fotograf platoniczny

Komentarz

• pianista
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 51

HuleLam - ja mam 30d i mam dostep do 400d i 450d ale i tak najlepiej pasuje mi 30d. ale o gustach sie nie dyskutuje

co do cen to trzeba szukac i byc cierpliwym. prawie rok temu kupilem swojego 30d z potwierdzonym przebiegiem przez serwis na 4,500 klatek (z hakiem) za 1200 zł. takze mysle ze cena rewelacyjna. kosmetycznie tez idealny.
                            G11 / eos 33 + bp300 / speedlight 270ex / 50 1,8 / 70-300 / 35-80

Komentarz

• Bialy_92
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 125

Gdyby mi się taki trafił za 1200zł z 4,5k przebiegu to bym był w siódmym niebie

Komentarz

• yarson
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 152

mam identyczny dylemat, ale czekam do zimy
                                ale nie o tym.... zauważyłem że dużo fotografów ślubnych używa 30d jako drugi aparat, wiec trza uważać z przebiegiem ....
                                30D

fotograficznie

Komentarz

Pracuję...