X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Patryk_mirek
    Bywalec
    • 2008
    • 235

aku w 50d jeśli używać zewnętrznej lampy i wyłączyć LV to starcza na 2x 4gb karta średnich rawów (i jeszcze trochę zostaje)

Co do szumów na wysokim iso w 50d... khem... spodziewałem się czegoś lepszego...
    gdyby nie kusząca cena i ryzyko padnięcia 350'tki polowałbym raczej na stare 5d w dobrym stanie... 50d ma co prawda szumi mniej, ale te szumy są imo brzydsze ("czerwone linie" szumów itp)... już pod tym względem wolałbym 20/30/40d a nawet 350/400d się spisywały o niebo lepiej
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• yogi6661
      Bywalec
      • 2010
      • 191

to co polecali byscie o niskich szumach??
      tak wygladaja zdjecia z sony a350 na iso 800 1600 3200 roznie http://www.radiowalcz.pl/galeria?fun...egory&catid=48 jednym slowem masakra.. w orginale..

Komentarz

• myslidar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1010

Raczej każdy Canon da Ci lepsze szumy Niskie szumy to FF.
        Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
        Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• mgtan
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1084

Sony nawet z matrycami Exmor troche dało ciała za dużo się naobiecywali, narazie dwa body mają znośne... 550 i wycofywaną 700.

co do niskich szumów to napewno nie 50D :-) 5D to tak.
          Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
          24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
          Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• Patryk_mirek
            Bywalec
            • 2008
            • 235

yogi6661 - kiedyś na zajęciach robiliśmy porównanie:

Przykladowe przedmioty, kilka aparatów na statywach, czas naswietlanie 3-5sek, wszędzie ciemno i jeden duży blysk
            tak do iso640-800 powiedzmy, że wszystko, zarówno nikony, fuji, canony jak i sony szło łeb w łeb... powyżej, nie pamiętam już która alfe mieliśmy na warsztacie, 230 czy 330? szumiało niemiłosiernie... porównując iso3200, którego 6 letnia konstrukcja jaką jest 350d fabrycznie nie ma, z przynajmniej o 1-2 generacje nowszą alfą 350d mało szumi i jest całkowicie używalne... a sony to już nie szumiało, a dawało artystyczne efekty...

ps. swojego 50d kupiłem będąc zachęcony efektami widocznymi na 5d II gdzie na iso6400 szumy były prawie niewidzialne... - to był zły pomysł...
            C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• mgtan
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1084

Co do ISO 6400 i Canon 5D MKII, to Canon zrobił niezłą obróbke jpegów.... w jpg jest naprawde super, ale w rawie już tak kolorowo nie jest ISO 6400 jest lepsze niż 3200 w Canonie 40D no ale inne matryce. Z tego co natomiast widziałem z 50D to ISO 6400 jest kiepściutkie to naprawde ostateczność. Dobrze że jest oczywiście wracając do tematu to spójrzcie na szumy 7D... sa bardziej monochromatyczne niż nie w 5D ale za to w 7D szumy widać już od 3200 wyraźnie. Co do samej siódemki to według mnie nie szumy są jej problemem a dziwne fotki które czasem mają jakby niską dynamikę ale jak na takie upakowanie px to i tak nie źle. Natomiast sam AF w 7D i pomysły na strefy itd to jest bardzo fajne.
              Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
              24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
              Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• yogi6661
                Bywalec
                • 2010
                • 191

Zamieszczone przez Patryk_mirek
                yogi6661 - kiedyś na zajęciach robiliśmy porównanie:

Przykladowe przedmioty, kilka aparatów na statywach, czas naswietlanie 3-5sek, wszędzie ciemno i jeden duży blysk
                tak do iso640-800 powiedzmy, że wszystko, zarówno nikony, fuji, canony jak i sony szło łeb w łeb... powyżej, nie pamiętam już która alfe mieliśmy na warsztacie, 230 czy 330? szumiało niemiłosiernie... porównując iso3200, którego 6 letnia konstrukcja jaką jest 350d fabrycznie nie ma, z przynajmniej o 1-2 generacje nowszą alfą 350d mało szumi i jest całkowicie używalne... a sony to już nie szumiało, a dawało artystyczne efekty...

ps. swojego 50d kupiłem będąc zachęcony efektami widocznymi na 5d II gdzie na iso6400 szumy były prawie niewidzialne... - to był zły pomysł...
                to jakie body w rozsadnej cenie?? co mzoe a700??a z canona co bo na 5d niestac mnie..

Komentarz

• HuleLam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1641

Zamieszczone przez yogi6661
                  a wracajac do 50 d do jakiego iso suzmy sa akceptowalne??
                  Do takiego iso, do jakiego Ty je zaakceptujesz . Ewenutualnie "konsumenci" Twoich zdjęć
                  zdRAWki
                  Fotograf platoniczny

Komentarz

• yogi6661
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 191

no zazwyczaj sa zdjecia kompresowanew ale to i tak negatywnie odbiera sie...

Komentarz

• HuleLam
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1641

no zazwyczaj sa zdjecia kompresowanew ale to i tak negatywnie odbiera sie...
                      1. Staraj się robić mniej literówek i pisać zrozumialej
                      2. I tu (z tego co zrozumiałem) jest właśnie meritum sprawy. Akceptowalny poziom szumu zależy od:
                      a) akceptowalnej rozdzielczości/szczegółowości/wielkości prezentacji (odszumiajać niszczymy drobne szczegóły zdjęcia np fakturę włosów, itp.)
                      b) rodzaju szumu (szum chromatyczny "kolorowe ciapki" odbieramy jako gorszy niż szum luminancji - "ziarno")
                      c) tematu zdjęcia - kontrastów, szczegółów, które mają zwrócić uwagę w cieniach/półcieniach/światłach; stąd założenie, że testy szumu w wysokich czułościach lepiej robić przy słabym oświetleniu tam, gdzie kontrasty, półcienie i cienie grają rolę
                      d) i wreszcie - od indywidualnych preferencyj - jednym bardziej przeszkadza, innym mniej!
                      zdRAWki
                      Fotograf platoniczny

Komentarz

• Jedrzej79
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 94

sigme lepsza niz tamron chyba?? niewiem jak tamron bo sigme to bezpsorednio od dystrybutora moge miec
                        Co lepsze to Ci jak zwykle nikt nie powie ;-) A jak Ci powie, to zaraz sie znajdzie ktoś, kto powie coś lepszego.
                        Ja mam tą sigmę 18-50 EX DC Makro i zdecydowanie polecam, bardzo uniwersalne szkło, solidnie wykonane, ostre, troche mało użyteczne jest światło 2.8 zwłaszcza przy 50mm,ale przy przymknięciu do 3.5/4 jest już zupełnie ostro. Autofocus wystarczająco szybki i co ważne na prawde celny (w odróżnieniu np. do Canona 50 1.8).
                        Owszem, jak porównuje z moim 70-200 4 L USM to kolory, zwłaszcza poza kadrem są troche bardziej nasycone w canonie, ale ostrością mu w zauważalny sposób przy zbliżeniach nawet nie ustępuje.
                        Na pewno Canon 17-55 2.8 jest lepszy (chodź przyznam nie miałem okazji, ale canony są generalnie lepsze od zamienników, nie ma co dyskutować), ale przy tym dużo droższy, nigdy bym nie dał ponad 3 tys. złotych za szkło typowo tylko pod cropa! W tej cenie możesz mieć 2 sigmy o zakresie 10-20 i 18-50 i przez to dużo więcej możliwości!
                        Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Komentarz

• myslidar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1010

A jaki jest sens kupowania jasnego szkła po to żeby je przymykać z przymusu? Czyli jednak nie jest takie dobre..
                          Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                          Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• yogi6661
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 191

kto przymyka ten przymyka...

Komentarz

• Alternauta
                              • 2010
                              • 7

Hejka. Ciągle jeszcze mam alfe 350 z ulubioną flintą dziadka (70-200 f/4) . Robi świetne zdjęcia (portrety wychodzą bajkowe). Problemy pojawiają się w momencie gdy chcesz cyknąć coś przy gorszym oświetleniu na dłuższym czasie. Ciężko ma z AF i do tego czas zapisu z matrycy jest przerażający (nawet 30, 45 sekund, w tym czasie aparat jest out). W ten sposób uciekło mi parę obiecujących ujęć, co doprowadziło do tego, że zainwestowałem w CANONA 7D (+chwilowo tylko TAMRON 17-50 f/2.8). Zmiana rewelacyjna. AF- naprawdę super, prędkość zapisu rewlacja. Aparat zdecydowanie wyższej klasy i jeżeli zainwestujesz to na 100% będziesz zadowolony. Co do obiektywu TAMRONA 17-50 f/2.8, mam wrażenie że odrobinę mydli.

Pozdrawiam
                              Ostatnio edytowany przez Alternauta; 32529.
                              Sony Alfa 350 Minolta 70-210 F/4
                              Canon 7D Tamron 17-50 F/2.8

Komentarz

• yogi6661
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 191

ale chyba zostane przy 50 d a nie 7d bo koszta zjedza..

Komentarz

Pracuję...