X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • roshuu
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1107

jeah!

btw. skad on to wszystko wie. Az sie boje pytac o inne rzeczy bo w koncu zajme sie dzierganiem :P
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

Zamieszczone przez roshuu
      jeah!

btw. skad on to wszystko wie. Az sie boje pytac o inne rzeczy bo w koncu zajme sie dzierganiem :P
      no jak to skąd.. na statku ma dużo czasu to się aparatem bawi
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

....
        Janusz nie odpuszcze Ci i bede Cie jeszcze meczyl.
        Będziesz musiał poczekać do lipca :-) Jadę w miejsce bez netu, taki rodzaj sanatorium. ;-)

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• roshuu
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1107

Zamieszczone przez Janusz Body
          Będziesz musiał poczekać do lipca :-) Jadę w miejsce bez netu, taki rodzaj sanatorium. ;-)
          Hmm, no to moze juz zapytam? Mam taka liste nawet do tego tematu ok. 10 pytan

Komentarz

• Bombee
            Coś już napisał
            • 2008
            • 58

Tylko nie dawajcie sobie na priv
            Ja testy bede robil w weekend - moze sie tez podziele swoimi spostrzezeniami, bo mam wrazenie jak bym mial taki sam problem co roshuu.

40D, 24-105, 430EX II + graty

Komentarz

• roshuu
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1107

Zamieszczone przez Bombee
              Tylko nie dawajcie sobie na priv
              Ja testy bede robil w weekend - moze sie tez podziele swoimi spostrzezeniami, bo mam wrazenie jak bym mial taki sam problem co roshuu.
              Ja tez w weekend wyje z nory. Zrobilo sie cieplej i trzeba sie wrescie dotlenic.
              Cos czuje, ze bede milo zaskoczony tymi testami. Niestety jestem narwany i chcialbym potestowac wszystko co mozliwe tj. dzien, rozne oswietlenie, lampa, zmierzch..

Komentarz

• roshuu
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1107

Nie wytrzymalem i zrobilem test dzis Warunki bardzo kiepskie - pokoj, zarowki, wysokie iso..
                Uczucia mam mieszane. Niby jest lepiej jesli chodzi o biala kartke ale w kwestii czerni (dekielek) jakos nie jestem przekonany. Ponizej rawy zapisane do jpg, bez zadnej obrobki, nawet WB nie tykalem.

Biala kartka

Pomiar matrycowy

Pomiat punktowy (3,5%)

Pomiat punktowy (3,5%) +2EV

Czarny dekielek

Pomiar matrycowy

Pomiat punktowy (3,5%)

Pomiat punktowy (3,5%) -2EV

Opinie: pomiar matrycowy wypada ok, do poprawki w RAW, spot na biala jest ok ale na czern za ciemno jak dla mnie. Poza tym nie mam wprawy w szybkim ustawianiu EV.
                Czy w takich warunkach jak w/w oplaca sie robic strefowym?

Komentarz

• allxages
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2549

ty nie masz problemu z monitorem czasem?

Komentarz

• roshuu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1107

dlaczego?

Komentarz

• allxages
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2549

Chodzi mi o czerń. Na tych zdjęciach gdzie ustawiałeś pod czerń z -2EV nic nie jest za ciemne. Wszystko jest dobrze widoczne. Może masz coś problemy z monitorem. Kiedyś kilku znajomych mało i widziałem ich rysunki/zdjęcia z niedokładnym malowaniem czarnym brushem. Im sie wydawało, że już czarno, a to jeszcze daleka droga była

Komentarz

• roshuu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1107

no ok ale jak teraz ruszylem w RAW te wersje -2EV to jest problem z szumami z iso1600 - wylaza przy rozjsnianiu o 0,5EV
                        Czyli jednym slowem jak dotykam RAW to juz robi sie mniej ciekawie. Rozjasniajac "rozwalam" fotke.

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

ale w kwestii czerni (dekielek) jakos nie jestem przekonany.
                          Ten dekielek jest odblaskowy. Weź jakąś matową czerń bez świecących napisów.

Komentarz

• mgtan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1084

to chyba mat powinien być, jak dla mnie to zdjęcie na -2 jest jakies takie ciemnawe... nawet jak rozjasniełem ekran na maksa... że biały aż oczy pali
                            Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                            24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                            Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• roshuu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1107

Zamieszczone przez mgtan
                              to chyba mat powinien być, jak dla mnie to zdjęcie na -2 jest jakies takie ciemnawe... nawet jak rozjasniełem ekran na maksa... że biały aż oczy pali
                              no wlasnie nic pod reka matowego nie mialem. Ostrosc lapana na krawedz dekielka - pomiedzy tymi "cyckami do sciskania" :P
                              Dla mnie tez ciut ciemne. Tez rozjasnialem monitor. W sumie mozna by bylo przymknac oko ale jak przyjdzie robic murzyna w pokoju to bedzie tak sobie :P

Komentarz

• Kolaj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 3293

no wlasnie nic pod reka matowego nie mialem. Ostrosc lapana na krawedz dekielka - pomiedzy tymi "cyckami do sciskania" :P
                                Dla mnie tez ciut ciemne. Tez rozjasnialem monitor. W sumie mozna by bylo przymknac oko ale jak przyjdzie robic murzyna w pokoju to bedzie tak sobie :P
                                Hehe, bo wcale nie tak łatwo o prawdziwie czarny przedmiot. Prawie wszystko, co czarne jest odblaskowe, czyli z punktu widzenia światłomierza wcale nie czarne Jak pojeździsz w PS-ie pipetką i popatrzysz na jasność poszczególnych partii tego zdjęcia, to zorientujesz się, że dekielek w wielu miejscach jest jaśniejszy od tła! I nie mówię tu o napisie.

PS. Ostrość nie ma tu nic do rzeczy.

Komentarz

Pracuję...