X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawciolbn
    Uzależniony
    • 2010
    • 653

Zamieszczone przez myslidar
    Wszystko to kwestia umiejętnej obróbki. Czasem mRAW wystarczy, a czasem nie. Zgadzam się też, że w mRAW zdjęcia wyglądają przyjemniej (są bardziej ostre, mniej szumią). Jednak jestem zdania, że lepszą jakość uzyska się dobrą obróbką w pełnym RAW w stosunku szumu do ostrości i szczegółów.
    no tak, ale jeśli czasami jest tak, że efekcie końcowym chcemy uzyskać to co m(s)RAW daje nam od razu, to myślę, że warto. Zwłaszcza kiedy chodzi o przygotowanie np. zdjęć z wycieczki, czy spaceru. Zdecydowanie skraca to czas szperania suwakami, a efekt końcowy i tak jest bardziej przyzwoity niż z JPG.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• myslidar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1010

Jest taki mRAW to mozna korzystac. Czasem sie sprawdza, a czasem nie (spore kadrowanie)
      Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
      Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• moritto
        Coś już napisał
        • 2010
        • 80

Ok,ale co zrobic żeby fotki wywołane z pełnego RAWa zmniejszone do wielkości sRAW i zapisane do jpg miały tak niski szum jak fotki wywołane z sRAW ? Otwieram plik RAW w LR3 obrabiam, zapisuje do jpg w wielkości 7,1 mega pikseli a szum jest większy niż w identycznym ujęciu zrobionym w sRAW ,czy powinienem zapisać fotke jako TIF i np w PSie zmnijeszyc i zapisac do jpg ?
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Próbowałem odszumic zdjęcia w programie LR3 jednak zdjęcie z pełnego RAW po odszumieniu (delikatnym) traci więcej detali niż zdjęcie z sRAW nie odszumiane...
        Ostatnio edytowany przez moritto; 35768. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tezmarek
          Uzależniony
          • 2009
          • 840

Zamieszczone przez moritto
          Ok,ale co zrobic żeby fotki wywołane z pełnego RAWa zmniejszone do wielkości sRAW i zapisane do jpg miały tak niski szum jak fotki wywołane z sRAW ? Otwieram plik RAW w LR3 obrabiam, zapisuje do jpg w wielkości 7,1 mega pikseli a szum jest większy niż w identycznym ujęciu zrobionym w sRAW ,czy powinienem zapisać fotke jako TIF i np w PSie zmnijeszyc i zapisac do jpg ?
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Próbowałem odszumic zdjęcia w programie LR3 jednak zdjęcie z pełnego RAW po odszumieniu (delikatnym) traci więcej detali niż zdjęcie z sRAW nie odszumiane...
          Są różne algorytmy przeskalowywania. Najwyraźniej stosowany w SRAW wybierano pod kątem redukcji szumów i w sumie w takim celu go stosuję.

Próbowałem działać w pełnej rozdzielczości przy dużych ISO, ale dla mnie było to uciążliwe. Rozjaśnianie bez redukcji szumów (w tym luminacji) i ostrzenie powodowało zwiększenie zaszumienia i pojawianie się pojedynczych nienormalnie jasnych pikseli (takie niedorobione hoty), które nawet po przeskalowaniu potrafiły czasami wyłazić. Z kolei odszumianie luminancji dawało glacę (a i bez tego wyjściowa ilość detali była słaba ze względu na ISO i pełny otwór przysłony).
          Lepiej pracuje mi się na SRAW (warunek - duże ISO i pełna [lub prawie pełna] dziura w przeciętnym obiektywie). Obraz z puszki jest mniej zaszumiony, więc mogę ograniczyć się do stosunkowo niewielkiej redukcji szumu chrominancji, daje się podostrzyć i ewentualnie nieco lokalnie rozjaśnić.
          Założyłem, że od pewnego poziomu ISO i wielkości otworu przysłony, w pełnej rozdzielczości mam kupę pikseli, które nie niosą prawie żadnej informacji, a przeszkadzają tylko w łatwym wyprodukowaniu obrazka przyjemnego dla oka
          Nieczęsto robię odbitki A3, a okazało się, że dla mnie i dla oglądających bez lupy, nawet 6 Mpix właściwie przygotowane, jest wystarczające.
          Jest sporo zastosowń w których SRAW ma za małą rozdzielczość, ale zwykle w takich wypadkach stosuje się ISO 100

Komentarz

• moritto
            Coś już napisał
            • 2010
            • 80

tezmarek,no właśnie to samo widzę,ale już kumam,mądrze kadrowac w trakcie nąswietlania i sRAW na wysokim ISO się sprawdzi:smile:

Komentarz

• tezmarek
              Uzależniony
              • 2009
              • 840

Zamieszczone przez moritto
              tezmarek,no właśnie to samo widzę,ale już kumam,mądrze kadrowac w trakcie nąswietlania i sRAW na wysokim ISO się sprawdzi:smile:
              W sumie nie miałbym nic przeciwko dodatkowemu trybowi AUTO SRAW (np. automatyczne załączanie trybu RAW/MRAW/SRAW w zależności od ISO).
              Ponieważ Canon jeszcze na to nie wpadł , przypisałem sobie wybór formatu zdjęć do przycisku SET.

Komentarz

• EOS_1DX
                Coś już napisał
                • 2013
                • 72

Odp: sRAW i RAW w 50D

Próbowałem odszumic zdjęcia w programie LR3 jednak zdjęcie z pełnego RAW po odszumieniu (delikatnym) traci więcej detali niż zdjęcie z sRAW nie odszumiane.

Czy udało się komuś w PRAKTYCE uzyskać lepsze efekty z RAW?

Komentarz

• EOS_1DX
                  Coś już napisał
                  • 2013
                  • 72

Próbki dają do myślenia
                  Jasonography Photo Blog: Canon sRAW Noise and High ISO Test ( 40D reference for the 50D )

Komentarz

• Kapuhy
                    Dopiero zaczyna
                    • 2014
                    • 46

Canonowskie sRAW i mRAW są bardziej zbliżone to TIFFa niż prawdziwego RAW. To skrócenie obróbki RAW o "demosaicing" (albo "debayering") i zapisanie osobnych (8-bitowych jak myśle) informacji o kolorach dla każdego piksela. To ma fatalne skutki w przypadku głębokiej obróbki cieni. Proponuje zrobić doświadczenie - w post procesie zwiększyć ekspozyjcę o np 1-2 EV i przywrócić maksymalnie cienie - co wychodzi? Zielone paskudne plamy.
                    Flickr

Komentarz

• adawro
                      Pełne uzależnienie
                      • 2011
                      • 1075

Zamieszczone przez Kapuhy
                      Zielone paskudne plamy.
                      Coś jest na rzeczy, ale z drugiej strony ze zwykłego RAW czasem zamiast zielonych plam wychodzi niebieska kaszka.
                      R3 + RF85LDS

Komentarz

• EOS_1DX
                        Coś już napisał
                        • 2013
                        • 72

zobaczcie sobie porównanie zdjęcia:
                        Jasonography Photo Blog: Canon sRAW Noise and High ISO Test ( 40D reference for the 50D )

Na sRAW jest polowe mniej szumu. Procedura jest prawidłowa(w linku opisana).

nie da się w praktyce uzyskać z pełnego RAW mniejszego szumu niż z sRAW,
                        porobię jeszcze testy

Artefakty, błędy powstające na obrazach po demosaicingu | Fotografia online

Komentarz

• adawro
                          Pełne uzależnienie
                          • 2011
                          • 1075

Zamieszczone przez EOS_1DX
                          zobaczcie sobie porównanie zdjęcia:

Na sRAW jest polowe mniej szumu. Procedura jest prawidłowa(w linku opisana).
                          To akurat nic nowego, o sRAW i mRAW, ale chyba na przykładzie EOS 7D na Optyczne.pl pisali już dawno.
                          Szum mniejszy, przy słabym szkle wygodne rozwiązanie kiedy i tak detale są zjadane przez wady optyczne szkła.

Zamieszczone przez EOS_1DX
                          Artefakty, błędy powstające na obrazach po demosaicingu | Fotografia online
                          Z tą morą to troche przesadzili - to raczej problem niezbyt gęstej matrycy i za słabego filtra AA
                          Powinni raczej napisać o tym , że bardziej wymyślne algorytmy mogą tworzyć efekt labiryntu (maze).
                          R3 + RF85LDS

Komentarz

• RobertON
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2190

Jakoś nie bardzo mogę się zgodzić, że sRAW to prawie to samo co TIFF. Równie dobrze można stwierdzić, że mRAW to prawie JPEG, bo wielkością może być bardzo zbliżony.
                            Ten problem jest dość dawno rozpoczęty na forum Boba Atkinsa:

50D: RAW SRAW1 SRAW2 a question

Z tego co rozumiem, to nie jest tak wcale prosto, że z 2x2 czujników robiony jest programowo jeden fotoelement i tak oto jest zagęszczona matryca - "wielka","czuła" fotodioda, która nie szumi tak bardzo jak nowoczesna upchana pikselami matryca.

Później to już chyba chyba teoria sygnałów, ale ja jestem po mechanice na polibudzie... ale dawno temu.

Inside the Canon RAW format version 2, understanding .CR2 file format and files produced by Canon EOS Digital Camera

--- Kolejny post ---

Z drugiej strony rzecz ujmując, po co w dzisiejszych czasach opasłych kart napchanych GB danych - dbać o zmniejszanie plików RAW ?
                            Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                            https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Bolek02
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 3225

Zamieszczone przez RobertON

Z drugiej strony rzecz ujmując, po co w dzisiejszych czasach opasłych kart napchanych GB danych - dbać o zmniejszanie plików RAW ?
                              Co to za pytanie, skoro na kartę CF 8GB w 5DII zmieścisz niewiele ponad 200zdjęć w RAW
                              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• RobertON
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 2190

Zamieszczone przez Bolek02
                                Co to za pytanie, skoro na kartę CF 8GB w 5DII zmieścisz niewiele ponad 200zdjęć w RAW
                                Faktycznie

Canon EOS 5D Mark II - max 16 GB Extreme i Extreme IV od SanDisk, nieco pomagają.
                                Pozostaje pudełko z kartami w zapasie.
                                https://500px.com/robowert26

Komentarz

Pracuję...