X
-
-
Prooooooszę - zamknijcie już ten wątek. Człowiek to czyta i sie załamuje - mam 5D i kupę kasy zatopionej w eLkach, a wychodzi że nie mam sprzętu pro.....
PS
A 5d z gripem to chociaż wygląda prawie jak pro - przecież nie ma wbudowanej lampy.chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF
:rolleyes:Komentarz
-
nie no, dla mnie profesjonalny aparat to taki ktory pomoze fotografowi zarobic $$. jezeli fotograf potrafi zarobic $$ na swoich zdjeciach z RebelXTi to dla niego bedzie to profesjonalna kamera. Cala seria 1 od Canona jest przeznaczona glownie dla ludzi ktorzy zarabiaja na zycie z fotografi. Jak jestes na platnym strzelaniu to musisz myslec o tym jak ma zdjecia wygladac i twoja wizja a nie o tym czy aparat jest w stanie wytrzymac w deszczu, czy AF zlapie dokladnie ostrosc, itd, itd. taki jest cel calej serii 1D/s. ty jako fotograf masz sie o nic nie bac bo kamera wytrzyma w kazdych warnukach i zrobi dokladnie to za co ci ktos placi. Czy fotografi zarabiaja tylko z 1D/s kamer!? oczywiscie, ze nie.Komentarz
-
A ja właśnie dziś kupiłem 1D i od tej pory jestem profesjonalista i nikt z piątką mi nie podskoczy
Aha i jak będę może robił zdjęcia ślubne to poniżej 2500zł za zlecenie nie zejdę
Komentarz
-
No ba. Problemy zaczynają*się*jak ma się*więcej puszek niż*obiektywów. PRO tak nie robią ;P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
MZ 1D to puszki pozycjonowane do naprawdę dobrze opłacanych fotografów, ot co. Przy normalnych wydatkach, na nową jedynkę musiałbym odkładać pół roku, przynajmniej ja jeszcze do tego nie dorosłemnie no, dla mnie profesjonalny aparat to taki ktory pomoze fotografowi zarobic $$. jezeli fotograf potrafi zarobic $$ na swoich zdjeciach z RebelXTi to dla niego bedzie to profesjonalna kamera. Cala seria 1 od Canona jest przeznaczona glownie dla ludzi ktorzy zarabiaja na zycie z fotografi. Jak jestes na platnym strzelaniu to musisz myslec o tym jak ma zdjecia wygladac i twoja wizja a nie o tym czy aparat jest w stanie wytrzymac w deszczu, czy AF zlapie dokladnie ostrosc, itd, itd. taki jest cel calej serii 1D/s. ty jako fotograf masz sie o nic nie bac bo kamera wytrzyma w kazdych warnukach i zrobi dokladnie to za co ci ktos placi. Czy fotografi zarabiaja tylko z 1D/s kamer!? oczywiscie, ze nie.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
-
Można się śmiać, ale w niektórych sytuacjach duży aparat bywa takim wyznacznikem pro / nie pro. Łatwiej się wbić na imprezę z dużą puchą z gripem, niż 500d z kitem, znaczy się z tym drugim trzeba więcej kitu nawciskać, a to zwykle na dobre nie wychodzi.posługiwanie się nieprofesjonalnym sprzętem automatyczne degraduje do połowy profesjonalisty lub nawet entuzjasty jeśli bierze do ręki trzycyfrowy korpus, natomiast używanie jedynek nobilituje, a gawiedź to nawet może takiego za fotografa albo nawet fotografika (znaczy artystę pełną gębą) brać.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
???
Jeśli już mowa o wbijaniu się na imprezy to profesjonalista się wbije z czymkolwiek, a jak ktoś **** to i z jedynką mu nie pozwolą cykać.
Od takich rzeczy jest mózg i struny głosowe, ewentualnie umiejętność pisania i zdolność artykułowania swoich myśli - nie aparat fotograficzny. ;-)
Pozdrawiam.Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpisKomentarz
-
Z mojego doświadczenia wynika, że profesjonalny sprzęt = duży czarny aparat + duży biały obiektyw
jest czasem lepszą wejściówką na imprezę niż jakieś legitymacje.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
a ja Ci powiem, że przeciętnego wykidajłę to bardziej interesują sterydy niźli aparaty i bardziej przemówi do nich pisemna zgoda szefa czy organizatora niż wielkość aparatu...ale w końcu każdy mógł mieć inne doświadczenia z ochroną...
Pozdrawiam.
Jestę fotografę
-
Wracając do tematu, po kilku godzinach bycia z 1DII już wiem czym jest profesjonalna puszka. I nie chodzi tu o jakość zdjęć ale o konstrukcję, jakość wykonania, możliwość dostosowania aparatu do mojego stylu fotografowania a nie mojego stylu do możliwości puszki itp itd. Do tego cena, mniej niż za nowy 50D
Patrząc teraz na 5-tkę czy 50-tkę to widzę jakieś mocno okrojone z funkcjonalności puszki, które owszem dają dobry obraz ale funkcjonalnie to jakieś zabytki z epoki kamienia łupanego. Kto nie ma możliwości pobawić się jedynką niech chociaż przeczyta instrukcję obsługi. Albo lepiej niech nic nie czyta i żyje w nieświadomości jak wygląda i działa profesjonalna puszka.
Komentarz
-
Komentarz
-
-
dlaczego tak sądzisz? poprawianie sobie nastroju jest wielce pożądane, a czy to będzie poprzez zjedzenie tabliczki czekolady czy też kupienie sobie jedynki...
no i niech Ci służy Przemek :-DJestę fotografę
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
Komentarz