X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sunders
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2746

Zamieszczone przez Handelson
    wątek do kosza MZ.
    Też mi sie tak wydaje.
    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• jarekA
      Początki nałogu
      • 2005
      • 326

Prooooooszę - zamknijcie już ten wątek. Człowiek to czyta i sie załamuje - mam 5D i kupę kasy zatopionej w eLkach, a wychodzi że nie mam sprzętu pro.....
      PS
      A 5d z gripem to chociaż wygląda prawie jak pro - przecież nie ma wbudowanej lampy.
      chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• MastaMarek
        Coś już napisał
        • 2010
        • 56

nie no, dla mnie profesjonalny aparat to taki ktory pomoze fotografowi zarobic $$. jezeli fotograf potrafi zarobic $$ na swoich zdjeciach z RebelXTi to dla niego bedzie to profesjonalna kamera. Cala seria 1 od Canona jest przeznaczona glownie dla ludzi ktorzy zarabiaja na zycie z fotografi. Jak jestes na platnym strzelaniu to musisz myslec o tym jak ma zdjecia wygladac i twoja wizja a nie o tym czy aparat jest w stanie wytrzymac w deszczu, czy AF zlapie dokladnie ostrosc, itd, itd. taki jest cel calej serii 1D/s. ty jako fotograf masz sie o nic nie bac bo kamera wytrzyma w kazdych warnukach i zrobi dokladnie to za co ci ktos placi. Czy fotografi zarabiaja tylko z 1D/s kamer!? oczywiscie, ze nie.
        Moj Foto Blog

Komentarz

• Przemek_PC
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2456

A ja właśnie dziś kupiłem 1D i od tej pory jestem profesjonalista i nikt z piątką mi nie podskoczy Aha i jak będę może robił zdjęcia ślubne to poniżej 2500zł za zlecenie nie zejdę

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

No ba. Problemy zaczynają*się*jak ma się*więcej puszek niż*obiektywów. PRO tak nie robią ;P
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez MastaMarek
            nie no, dla mnie profesjonalny aparat to taki ktory pomoze fotografowi zarobic $$. jezeli fotograf potrafi zarobic $$ na swoich zdjeciach z RebelXTi to dla niego bedzie to profesjonalna kamera. Cala seria 1 od Canona jest przeznaczona glownie dla ludzi ktorzy zarabiaja na zycie z fotografi. Jak jestes na platnym strzelaniu to musisz myslec o tym jak ma zdjecia wygladac i twoja wizja a nie o tym czy aparat jest w stanie wytrzymac w deszczu, czy AF zlapie dokladnie ostrosc, itd, itd. taki jest cel calej serii 1D/s. ty jako fotograf masz sie o nic nie bac bo kamera wytrzyma w kazdych warnukach i zrobi dokladnie to za co ci ktos placi. Czy fotografi zarabiaja tylko z 1D/s kamer!? oczywiscie, ze nie.
            MZ 1D to puszki pozycjonowane do naprawdę dobrze opłacanych fotografów, ot co. Przy normalnych wydatkach, na nową jedynkę musiałbym odkładać pół roku, przynajmniej ja jeszcze do tego nie dorosłem
            Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• rolaj
              Uzależniony
              • 2006
              • 584

Jest Ok, dyskutujcie dalej i dajcie zawodowcom zarabiać na zdjęciach.

Komentarz

• _igi
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2035

Zamieszczone przez jaś
                posługiwanie się nieprofesjonalnym sprzętem automatyczne degraduje do połowy profesjonalisty lub nawet entuzjasty jeśli bierze do ręki trzycyfrowy korpus, natomiast używanie jedynek nobilituje, a gawiedź to nawet może takiego za fotografa albo nawet fotografika (znaczy artystę pełną gębą) brać.
                Można się śmiać, ale w niektórych sytuacjach duży aparat bywa takim wyznacznikem pro / nie pro. Łatwiej się wbić na imprezę z dużą puchą z gripem, niż 500d z kitem, znaczy się z tym drugim trzeba więcej kitu nawciskać, a to zwykle na dobre nie wychodzi.
                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• jacek_73
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 2587

Zamieszczone przez _igi
                  Można się śmiać, ale w niektórych sytuacjach duży aparat bywa takim wyznacznikem pro / nie pro. Łatwiej się wbić na imprezę z dużą puchą z gripem, niż 500d z kitem, znaczy się z tym drugim trzeba więcej kitu nawciskać, a to zwykle na dobre nie wychodzi.
                  ???
                  Jeśli już mowa o wbijaniu się na imprezy to profesjonalista się wbije z czymkolwiek, a jak ktoś **** to i z jedynką mu nie pozwolą cykać.
                  Od takich rzeczy jest mózg i struny głosowe, ewentualnie umiejętność pisania i zdolność artykułowania swoich myśli - nie aparat fotograficzny. ;-)
                  Pozdrawiam.
                  Jestę fotografę
                  miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18766

Z mojego doświadczenia wynika, że profesjonalny sprzęt = duży czarny aparat + duży biały obiektyw jest czasem lepszą wejściówką na imprezę niż jakieś legitymacje.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• jacek_73
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2587

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Z mojego doświadczenia wynika, że profesjonalny sprzęt = duży czarny aparat + duży biały obiektyw jest czasem lepszą wejściówką na imprezę niż jakieś legitymacje.
                      a ja Ci powiem, że przeciętnego wykidajłę to bardziej interesują sterydy niźli aparaty i bardziej przemówi do nich pisemna zgoda szefa czy organizatora niż wielkość aparatu...ale w końcu każdy mógł mieć inne doświadczenia z ochroną...
                      Pozdrawiam.
                      Jestę fotografę

Komentarz

• Przemek_PC
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2456

Wracając do tematu, po kilku godzinach bycia z 1DII już wiem czym jest profesjonalna puszka. I nie chodzi tu o jakość zdjęć ale o konstrukcję, jakość wykonania, możliwość dostosowania aparatu do mojego stylu fotografowania a nie mojego stylu do możliwości puszki itp itd. Do tego cena, mniej niż za nowy 50D Patrząc teraz na 5-tkę czy 50-tkę to widzę jakieś mocno okrojone z funkcjonalności puszki, które owszem dają dobry obraz ale funkcjonalnie to jakieś zabytki z epoki kamienia łupanego. Kto nie ma możliwości pobawić się jedynką niech chociaż przeczyta instrukcję obsługi. Albo lepiej niech nic nie czyta i żyje w nieświadomości jak wygląda i działa profesjonalna puszka.

Komentarz

• crazy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1554

nie ma to jak przesadzony narcyzm
                          Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Handelson
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 789

Coś mi się wydaje, że piszecie o innych imprezach

Komentarz

• jacek_73
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2587

dlaczego tak sądzisz? poprawianie sobie nastroju jest wielce pożądane, a czy to będzie poprzez zjedzenie tabliczki czekolady czy też kupienie sobie jedynki...
                              no i niech Ci służy Przemek :-D
                              Jestę fotografę

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez jacek_73
                                ...ale w końcu każdy mógł mieć inne doświadczenia z ochroną...
                                Pozdrawiam.
                                Myślę że to najlepsze podsumowanie .
                                BTW: w kontekście tego co mówię to w sumie nie jest takie ważne czy to jedynka czy jakieś duże czarne z gripem .
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...