X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomBlack
    Zablokowany
    • 2010
    • 37

Zamieszczone przez artd4
    Amatorów,którzy potem powoli pną do góry.
    Albo majaczą na forum, że przesłona się im zmienia wraz ze zmianą ogniskowej w kicie.

Nie lubię kiedy amatorów przybywa. Często trafiają się tacy, co nie mają bladego pojęcia o robieniu zdjęć. Wypisują na forach bzdety i jeszcze pyskują, wkręcając, że to oni mają rację.

Wychodzi wtedy wiele szmir i rynek ślubny czy sportowy się łamie, bo amator wbiega i bierze dosłownie każde pieniądze...

Jeśli Canon chce wypuścić obracany ekran, proszę bardzo. Wiadomo, że takie rzeczy jak lv nigdy nie zastąpią wizjera. Fuji s9600 miałem. Do makro korzystałem z odchylanego ekranu i tylko do szybkiego podglądu. Nic więcej.
    W 50D na statywie robiąc zdjęcia notatek na studia dla znajomych także lv służy jako podgląd -i tak ostrze na za pomocą wizjera.

Odnośnie ceny nie spodziewałbym się rewelacji. 600d z odchylanym wizjerem by musiał być obcięty z tych kilku dodatkowych funkcji w 60d.

Komentarz

• RomanS
      Uzależniony
      • 2007
      • 830

Zamieszczone przez TomBlack
      ... Nie lubię kiedy amatorów przybywa. Często trafiają się tacy, co nie mają bladego pojęcia o robieniu zdjęć. Wypisują na forach bzdety i jeszcze pyskują, wkręcając, że to oni mają rację.
      Wychodzi wtedy wiele szmir i rynek ślubny czy sportowy się łamie, bo amator wbiega i bierze dosłownie każde pieniądze...
      Lubisz nie lubisz Twoja sprawa, ale po co odrazu takie teksty.
      Kazdy kiedys zaczynal fotografowac i sie uczyl. A artysci fotografofie i fotograficy napewno amatorow sie nie boja, bo sa artystami.

Komentarz

• Siemek
        Coś już napisał
        • 2009
        • 68

Zamieszczone przez artd4
        Do amatorskich lustrzanek ruchomy LCD to duża wygoda.
        Nie wiem dlaczego Canon nie zastosował tego w 500d albo w 550d.
        W sumie Canon za długo się przed tym broni.
        Przecież w kompaktach ten patent mają dobrze opanowany
        Może te pogłoski o 600d z ruchomym LCD to prawda?
        I od 600d rozpoczenie sie już produkcja nowych amatorskich lustrzanek z LCD.
        450d,500d,550d mocno spadną w cenie jeśli ta 600d będzie rozsądnie wyceniona.
        Lubie takie ruchy,bo dzięki nim spada cena używanego sprzętu i wzrasta liczba użytkowników lustrzanek.
        Amatorów,którzy potem powoli pną do góry.
        A ja czegoś takiego nie lubię. I nie tylko dlatego, że nigdy nie brakowało mi w moim 40D ruchomego lcd. Denerwuje mnie przesuwanie się jakości sprzętu w stronę klasy amatorskiej przy jednoczesnym utrzymywaniu cen na tym samym poziomie. Spójrz na Canona 50D - dobry aparat, szybki, z mikroregulacją. Jego następnca - 60D - ma już odchylany LCD (tu amatorzy krzykną: hurra!), kręcenie filmów (hurra!), wypasiony lcd (hurra!), trapezowy górny lcd (hurra), większe przyciski (hurra!), ale coś za coś: żeby utrzymać tę samą cenę odjęli od niego mikroregulację, dali gorszą obudowę, zmniejszyli szybkość robienia zdjęć, pogorszyli zakres tonalny, usunęli przyciski do ustawiania balansu bieli czy kompensacji błysku (trzeba wchodzić w menu i ustawiać kursorami)... Mi się takie coś nie podoba. Gdy po 20D przyszedł 40D, a potem 50D był to progres. Teraz przy 60D jest regres.
        40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez Siemek
          A ja czegoś takiego nie lubię. I nie tylko dlatego, że nigdy nie brakowało mi w moim 40D ruchomego lcd. Denerwuje mnie przesuwanie się jakości sprzętu w stronę klasy amatorskiej przy jednoczesnym utrzymywaniu cen na tym samym poziomie. Spójrz na Canona 50D - dobry aparat, szybki, z mikroregulacją. Jego następnca .....
          ....7D ma wszystko i jeszcze więcej.
          Przepraszam za małą manipulację Twoim tekstem ale tak to obecnie wygląda .
          60D to poniekąd następca (rozwojowy) 550D.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• artd4
            Początki nałogu
            • 2007
            • 307

Obecnie produkowane niewiadomoco pod nazwą 60d to jakaś kpina.
            To już walnąć z grubej rury i dać symbol 6d
            Małe plastikowe body z oznaczeniem półprofesjonalnym ???
            Canon sobie sam zaszkodził łamiąc system oznaczeń.
            No chyba,że teraz już wszystkie lustrzanki bedą plastikowe.
            Zaawansowany NIE FANATYK !!!
            2x dSLR ()

Komentarz

• MAF
              Początki nałogu
              • 2010
              • 420

Zamieszczone przez Siemek
              Gdy po 20D przyszedł 40D, a potem 50D był to progres. Teraz przy 60D jest regres.
              Marudzisz .
              Canon zmienił trochę linię aparatów, dodał 7D które jest pod każdym względem lepsze od 50D i 60D które teraz idealnie wpasowuje się pomiędzy 550D i 7D.
              Wybór w cropowych korpusach jest szeroki, od zupełnie amatorskiego 1000D przez ciut lepsze, ale ciągle EL 550D, potem jest 60D ze znacznie lepszą ergonomią, ale ciągle stosunkowo prosty i nie przeładowany możliwościami aparat i 7D, właściwie profesjonalny korpus, tyle że APS-C.

Jedyne co może na prawdę zaboleć w 60D to brak mikroregulacji AF, reszta zupełnie fajna i praktycznie bez znaczenia. Gdyby zostawili w 60D mikroregulację to nawet nie popatrzyłbym w stronę 50D, chyba że z powodu braku pieniędzy bo jednak jest zauważalnie tańsze.

Nikon wykonał ruch w drugą stronę D7000 jest gorszy od D300, ale lepszy od D90, następcy D300s raczej nie zobaczymy.
              46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
              e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Komentarz

• OrzelPiotr
                Początki nałogu
                • 2009
                • 350

Sinusoida - raz lepszy nikon raz canon. Trzeba być cierpliwym i w końcu każdy doczeka się swojego świętego graala. Oczywiście delikatny kompromis z naszej strony jest wskazany.

Żeby nie robić totalnego off-topa - osobiście brał bym 60D bo mu bliżej do 50D niż 550-siątce. Co do krytykowanego odchylanego ekranika zawsze lepiej go mieć niż nie mieć. 60D nie rozczarowuje to po prostu inny segment rynku, pozostaje nam się przyzwyczaić lub przejść do konkurencji.
                7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Komentarz

• Licker
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 68

Zamieszczone przez artd4
                  Obecnie produkowane niewiadomoco pod nazwą 60d to jakaś kpina.
                  To już walnąć z grubej rury i dać symbol 6d
                  Małe plastikowe body z oznaczeniem półprofesjonalnym ???
                  Canon sobie sam zaszkodził łamiąc system oznaczeń.
                  No chyba,że teraz już wszystkie lustrzanki bedą plastikowe.
                  Zwykle ludzie kupują sprzet patrząc na specyfikacje i osiągi nie numer modelu.

Mi się 60D podoba. Fajniejsza puszka niż 550D. Ruchomy wyświetlacz chętnie widziałbym w swojej siódemce.
                  Jedyne czego brakuje 60D to ta nieszczęsna mikroregulacja.
                  Na razie w swoim aparacie nie muszę z tego korzystać, ale dobrze mieć taką opcję.
                  7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
                  Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Komentarz

• artd4
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 307

Ten ruchomu LCD to jeszcze troche rozumiem ,
                    ale budowe i materiały w XXd absolutnie nie.
                    Mikroregulacji nie było w poprzednich puszkach i żyło sie dobrze
                    Ja mam 50d z mikroregulacja, ale jeszcze z tego nie korzystałem.
                    Sprawdziłem tylko czy działa na kitowym szkle
                    Pierwsza bedzie Cosina 100-300 i ew Sigma 135-400
                    Ale czytałem na tym forum,ze Ci co tego użyli zachorowali na dziwną chorobę
                    I teraz często sprawdzają,ustawiaja żeby było ostro,ostrzej najostrzej
                    Tylko z braku czasu zdjęć nie robią.
                    A jak zrobią to zaraz siadaja i znowu regulują
                    Boje sie takieh choroby
                    I jeszcze sie okaże że moja 1D Mark II N.nie robi osrto bez tek mikroregulacji
                    2x dSLR ()

Komentarz

• Zybi_S
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 126

Witam

Zamieszczone przez MAF
                      Marudzisz .
                      Canon zmienił trochę linię aparatów, dodał 7D które jest pod każdym względem lepsze od 50D i 60D które teraz idealnie wpasowuje się pomiędzy 550D i 7D.
                      ...
                      50D ma lepszą dynamikę tonalną od 7D !!!

Pozdrawiam

Komentarz

• mxw
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2315

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        ....7D ma wszystko i jeszcze więcej.
                        Zamieszczone przez MAF
                        7D które jest pod każdym względem lepsze od 50D i 60D
                        7D nie ma ręcznej regulacji poziomu nagrywanego dźwięku - czyli dość podstawowej funkcji przy nagrywaniu filmów.
                        a 60D to ma.

i co teraz? :wink:

pozdro.,
                        m.

Komentarz

• artd4
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 307

czy ta 60d odtwarza mp3?
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          i chyba może robić za dyktafon
                          Ostatnio edytowany przez artd4; 13641. Powód: Automerged Doublepost
                          2x dSLR ()

Komentarz

• MAF
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 420

Zamieszczone przez mxw
                            7D nie ma ręcznej regulacji poziomu nagrywanego dźwięku - czyli dość podstawowej funkcji przy nagrywaniu filmów.
                            a 60D to ma.

To wtopiłem , może dlatego że filmy mnie "nie kręcą"? ;-)
                            Mimo wszystko "fotograficznie" chyba jednak 7D przeważa nad 60D i 50D?
                            46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
                            e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez mxw
                              a 60D to ma.

Ano to, że razem z odchylanym LCD jest lepszą kamerą .
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• artd4
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 307

No coż...60d jest sprzętem pewnie bardzo dobrym,
                                a jedyny minus ,ale to wielki minus to oznaczenie go XXd
                                Czesto słyszę, ze to dobry,mały aparat z możliwością nagrywania wideo i podgladem
                                ruchomuch obrazów na ruchomym LCD.Czyli fajna kamerka
                                Niestety, ale miałem ją tylko na momenclk w swoim ręku
                                No i własnie troche gnębi mnie takie pytanie
                                Moze ktos mi na nie odpowie ?
                                Czy po włączeniu aparatu ukazuje sie ekranie jakiś fajny ekran powitalny z ciekawa animacją i muzyczką...???
                                2x dSLR ()

Komentarz

Pracuję...