Za cenę nowego 7d poszukał bym w dobrym stanie 1d mark II a nawet mark II N
X
-
-
bartorux jak dla mnie to takie coś się mija z celem (przynajmniej przy moich zastosowaniach). A jak już to bym dokładał i szukał używki 1d3 :].Komentarz
-
50/1.4 miałem na myśli...
1D raczej nie biorę pod uwagę
7D jak wchodził też miał nowe bajery - 18mp, całkowicie nowy 19 punktowy AF i kosztował mniej niż 10k...7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?
Komentarz
-
gadget_zary patrząc po twojej galerii to myślę, iż ten af, który jest w 5d zupełnie by wystarczył
Może myślisz, że jestem obłąkanym fanem 5d classica, ale naprawdę to co piszą o tym body to totalne brednie
I nawet do amatorskich zdjęć sportowych się nadaje
5d classic i do tego 70-200 4 proszę http://www.flickr.com/photos/bartoru...7626029474759/ iso 3200 
I troszkę na iso 100 chyba https://picasaweb.google.com/bartoru...46193511773138
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może musiał bym dużej niż przez 1-2h używać 7d by się przekonać do jego ceny, reszta ma na plus
FFKomentarz
-
koleszkowiec poszukaj sobie (ja teraz nie mogę tego znaleźć) opisów zapowiadanego niby na sierpień 7dmkII - z tego co pamiętam to ma być niby 21mpix FF z całą resztą z 7d. Więc wątpię, że cena byłaby niższa niż 10k jeżeli te plotki okazały by się prawdą.
bartorux 5d się bawiłem przez kilka dni więc nie opieram się tylko na tym co o nim czytałem
po prostu jakoś nie zrobiło na mnie piorunującego wrażenia.
Owszem cena 7d bije ale jak pisałem wyżej - nic na to nie poradzimy, w tej branży kupujący nie ma zbyt dużego wpływu na kształtowanie ceny produktu.Ostatnio edytowany przez gadget_zary; 14635.Komentarz
-
Gdyby te plotki były prawdą to doszlibyśmy do paradoksu 7D2=5D3 a producentowi zapewne chodzi o coś zupełnie innego
czyli żeby jak najwięcej zarobić
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
Nie do końca bo 5dIII o ile pamiętam to ma mieć niezmieniony AF w stosunku do II. Ale to wszystko plotki i na tyle na ile daje im wiarę postanowiłem nie czekać i brać sprzęt jak tylko uda mi się skompletować budżet i będzie dostępny w 1 sklepie :]Komentarz
-
Wychodziłoby na to, że 5D będzie modeledm niższym niż 7D... trochę głupota7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?
Komentarz
-
Hm, skoro 1dmV ma mieć pełną klatkę, to te nowe 7d mogłoby mieć cropa 1.3 - byłoby idealnie! Bo do reporterki crop 1.6 to jednak trochę za dużo: takie typowo reporterskie zoomy 16-35 czy 70-200 stają się za ciasne i za długie... 5d nieważne w jakiej wersji dużo lepiej się do tego nadaje, mimo swojego AFu i wolnej serii. Crop 1.3 w jedynkach jest idealny i to bym chętnie zobaczył w 7d2 wraz z lepszym wysokim iso
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CBKomentarz
-
Canon rezygnuje podobno całkowicie z cropa 1.3... stąd fuzja serii 1D...7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?
Komentarz
-
Żeby nie ciągnąć OT w tym temacieKomentarz
-
Doczytałem że fotografujesz w klubach. Przez jakiś czas robiłem takie rzeczy właśnie przy użyciu c7d i 17-55 2.8 + samyang 8 mm. reportaże pełne i fajne. aktualnie przesiadłem sie na 5dII +24 1.4L i 15 2.8 i skok jest niesamowity. Jedyny problem to taki ze do takich celów szkoda jest sprzętu no chyba, że zarabiasz na tym słuszne pieniążki to wtedy ma to sens.Witam,
mam pewien dylemat co do sprzętu. Otóż od mniej więcej pół roku, robię reportaże z imprez i wydarzeń w moim mieście, tj. mniej więcej raz - dwa na tydzień w roku szkolnym i teraz nieco częściej, czasem jakaś sesja z modelką, trochę mnie zainteresowało teraz street photo. Przy obecnie posiadanym sprzęcie, stałki 28 mm prakycznie nie odpinam od korpusu. W klubach korzystam z ISO 800-1600, f/1.8 - 2.8 i dopalam lampą.
Mój dylemat ma się tak:
- opcja pierwsza, to sprzedać wszystko prócz lampy i nabyć używaną 5D i np. 50 f/1.4 bądź 24-70 (używane Canona lub Sigmy) - tutaj spodziewam się mniejszego szumu na ISO1600 (częściej będę używał), 'magia' FF na sesjach/street photo,
- opcja druga, to poczekać jeszcze ze 3 miesiące, bo może w sierpniu wyjdzie następca 7D i wtedy jest szansa, że obecne 7D stanieje, kupić ten korpus i np. 17-55 IS - tutaj zaś bardziej wszechstronny zestaw, szybki AF.
Co byście wybrali? obydwa rozwiązania dają mniej więcej takie same wartości ekspozycji - 5D to samo, co obecnie, 7D wyższe ISO kosztem mniejszej przysłony.
Interesuje mnie tu również autofocus - czy po przesiadce z 350D na 5D mogę się spodziewać jego pogorszenia? nie trafiłem jeszcze na porównanie tych dwóch korpusów pod tym względem.
Na boku jeszcze dodam, że chociaż jedna stałka ogranicza możliwości reportażu, to jest to realne do zrobienia, przyzwyczaiłem się do tego
.
Pozdrawiam,
Bartek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie ma na to szans! 7d nie dostanie FF, a w 5dIII ma być nowa matryca FF i delikatny tuning AF.
Canon musi się wziąć do roboty bo jak dalej poprowadzi taka politykę to "profeska" przejdzie na Nikona i będzie wielkie yyyKomentarz
-
To by było słuszne, jeszcze jakby marek piątka nie miał wbudowanego grip-a to już w ogóle bombaHm, skoro 1dmV ma mieć pełną klatkę, to te nowe 7d mogłoby mieć cropa 1.3 - byłoby idealnie! Bo do reporterki crop 1.6 to jednak trochę za dużo: takie typowo reporterskie zoomy 16-35 czy 70-200 stają się za ciasne i za długie... 5d nieważne w jakiej wersji dużo lepiej się do tego nadaje, mimo swojego AFu i wolnej serii. Crop 1.3 w jedynkach jest idealny i to bym chętnie zobaczył w 7d2 wraz z lepszym wysokim iso
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
Panowie.
Bardzo proszę o trzymanie się tematu. Spekulacje o nowościach to nie tutaj."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Wypluj, daj na tace i proś, żeby Twe słowa się nie sprawdziły!
Co do wyboru to robie czasem w klubach trochę zdjęć 5dmk2 i nie jest źle. I na pełnej dziurze żeby ładnie kogos sportretować i przy przymkniętym do f/8.0 wszystko ładnie. Bałem się troszkę, ale w klubach raczej ludzie nie biegają po parkiecie, tylko szaleją w jednym miejscu, więc nawet piątka daje radę.
C5Dmk2 | 580EXII | 17-40 | 50 | 85 | 135Komentarz
Komentarz