X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lMl
    Bywalec
    • 2011
    • 225

Zamieszczone przez igor58
    sztucznie to wygląda, jak blurowane w PS

wiele razy czytałem coś podobnego o bokehu zuiko 50/1.4
    canon, olympus

Komentarz

• Qba1983
      Coś już napisał
      • 2010
      • 86

Zamieszczone przez szczemat
      Ciekawy sposób na uzyskanie głębi ostrości ze średniego formatu . Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy ta metoda wymaga głowicy panoramicznej czy wystarczy zwykła?
      wiadomo ze czm dokladniejszy sprzet tym lepiej, ale dla sprobowania zobilem zdjecia z reki i PS poskladal sam bez zadnych widocznych strat.
      G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
      było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Komentarz

• szczemat
        Bywalec
        • 2010
        • 101

Zamieszczone przez Qba1983
        wiadomo ze czm dokladniejszy sprzet tym lepiej, ale dla sprobowania zobilem zdjecia z reki i PS poskladal sam bez zadnych widocznych strat.
        Dzięki za wyjaśnienie. Mam głowicę kulową Manfrotto oraz panoramiczną Nodal Ninja 3 MKII, także jak tylko znajdę chwilę czasu to przetestuję, która lepiej się nadaje do tego typu zdjęć .

PS. Wstaw wyniki swojej pracy - niech inni zobaczą, sam zresztą jestem ciekaw.
        5D III + 60D
        S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
        C430EXII + C580EXII
        + parę innych gratów :-)

Komentarz

• mlody911
          Bywalec
          • 2005
          • 121

Generalnie co do głowicy to najlepiej jakaś 'nodal point' - żeby wszystko ładnie się nam posklejało. Ale jak główny obiekt nie za blisko to i ze zwykłej da radę posklejać.

Komentarz

• strideer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1905

Sprawdziłem w ramach testów tę metodę - z ręki z pełnej klatki ze szkiełkiem 50 mm @ f/1,4. Nie potrzeba do tego głowicy - pod warunkiem, że nie stoi się za blisko pierwszego planu (5-7 m odległości powinno wystarczyć) no i nie zakłada się jakiejś super precyzji gotowego obrazka. Złożyło się całkiem spoko. Można pstryknąć spokojnie ze 30-40 klatek i mieć finalny obraz o rozdzielczości 200+ megapikseli.

Komentarz

• bajej
              Coś już napisał
              • 2009
              • 76

pochwal się wynikiem

Komentarz

• strideer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1905

Bardzo proszę:

Z lewej strony 50mm @ f/1,4 złożone z 16 obrazków i przycięte do takiego formatu. Z prawej to samo, z tego samego miejsca choć w innym dniu, zrobione obiektywem TS-E 24mm z delikatnym pokłonem (z ręki więc nie jest idealnie), również przycięte. Od razu przepraszam za różną obróbkę - sklejkę robiłem parę dni temu, a nie zachowałem sobie oryginalnej wersji po zlepieniu. Prawa strona ma trochę podkręcone kolorki.

To co widać, to przede wszystkim to, że inaczej wygląda geometria obrazu lepionego w porównaniu do pojedynczego strzału z dobrze skorygowanego obiektywu. W pierwszym planie uwidacznia się również różnica w rozkładzie głębi ostrości.

Przyznaję, że nie testowałem tej metody z modelem/modelką. Na takich zdjęciach zniekształcona geometria nie powinna być problemem. Trzeba też poświęcić trochę czasu na ćwiczenie w miarę prostego trzymania aparatu. Bez tego mogą być mniejsze lub większe problemy ze złożeniem wszystkich obrazów.

Komentarz

• softgbs
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 37

Zdjęcia portretowe złożone z kilku-kilkunastu ujęć !

Witam,

ostatnio coraz częściej natrafiam na fotki, które wyglądają jakby były robione co najmniej szkłem 35mm f0,9

z tego co widnieje w opisach ludzie twierdzą że składają takie foto jak np powyżej z 9 ujęć - tutaj akurat aparat crop + samyang 85 1.4

czy to jest coś w stylu robię fotke ze statywu z zablokowaną ostrością i ekspozycją na osobę + robię ujęcia tła dookoła ze stosowną nakładką a resztę składam jak panoramę ?
                  lovestorymakers com

Komentarz

• Qba1983
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 86

Odp: Zdjęcia portretowe złożone z kilku-kilkunastu ujęć !

tak dokladnie, tu chodzi o panorame.
                    sam czasem tak robie ale bez statywu i max 3 klatki, glownie tak by na jednej byla cala postac, zeby nie miec problemu z ruchem modela.
                    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
                    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Komentarz

• punky
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 483

Tak jak piszesz kolego to się dokładnie nazywa "brenizer effect" i polega to właśnie na tym co opisałeś.
                      Czyli finalne zdjęcie składane z kilkunastu strzałów.
                      Gdzieś na anglojęzycznym forum czytałem że najlepsze efekty to 3 zdjęcia modela (głowa i piersi na jednym, piersi do kolan na drugim i dół na trzecim) plus około kilkunastu strzałów dookoła.
                      Zresztą poczytaj i popatrz sam:
                      Show us your "Brenizer Method" shots! - Canon Digital Photography Forums

Edit:
                      No i polecam taką kombinację
                      na FF 85mm 1.8 lub niżej 1.4 jak masz
                      na cropie coś co ci bardzo rozmywa tło więc np 200/2.8
                      Ostatnio edytowany przez punky; 17759.
                      R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• latant
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 410

nawet jest wątek o tym

link
                        CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• softgbs
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 37

Dzięki za info Ciężko było mi poszukać bo nie wiedziałem jak się to zwie, jak pójdzie u mnie w użytek to coś wrzucę do pokazania
                          lovestorymakers com

Komentarz

• obcy21
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 467

ale co to normalny statyw wystarcza i pewnie jakaś głowica dobra....
                            Ostatnio edytowany przez obcy21; 36173.
                            Regulamin pkt 8.

Komentarz

• latant
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 410

Zamieszczone przez obcy21
                              ale co to normalny statyw wystarcza i pewnie jakaś głowica dobra....
                              spokojnie daje radę zrobić z ręki, tylko żeby obiekt się nie przemieszczał
                              CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• obcy21
                                Początki nałogu
                                • 2010
                                • 467

właśnie zrobiłem test i teraz sklejam w jedno
                                zauważyłem jedną prawidłowość, zdjęcia muszą nachodzić na siebie i najlepiej lecieć od środka -główny motyw po okręgu zgodnie ze wskazówkami zegara...
                                Regulamin pkt 8.

Komentarz

Pracuję...