X
-
-
wiadomo ze czm dokladniejszy sprzet tym lepiej, ale dla sprobowania zobilem zdjecia z reki i PS poskladal sam bez zadnych widocznych strat.G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 IIIKomentarz
-
Dzięki za wyjaśnienie. Mam głowicę kulową Manfrotto oraz panoramiczną Nodal Ninja 3 MKII, także jak tylko znajdę chwilę czasu to przetestuję, która lepiej się nadaje do tego typu zdjęć
.
PS. Wstaw wyniki swojej pracy - niech inni zobaczą, sam zresztą jestem ciekaw.5D III + 60D
S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
C430EXII + C580EXII
+ parę innych gratów :-)Komentarz
-
Generalnie co do głowicy to najlepiej jakaś 'nodal point' - żeby wszystko ładnie się nam posklejało. Ale jak główny obiekt nie za blisko to i ze zwykłej da radę posklejać.Komentarz
-
Sprawdziłem w ramach testów tę metodę - z ręki z pełnej klatki ze szkiełkiem 50 mm @ f/1,4. Nie potrzeba do tego głowicy - pod warunkiem, że nie stoi się za blisko pierwszego planu (5-7 m odległości powinno wystarczyć) no i nie zakłada się jakiejś super precyzji gotowego obrazka. Złożyło się całkiem spoko. Można pstryknąć spokojnie ze 30-40 klatek i mieć finalny obraz o rozdzielczości 200+ megapikseli.Komentarz
-
-
Bardzo proszę:
Z lewej strony 50mm @ f/1,4 złożone z 16 obrazków i przycięte do takiego formatu. Z prawej to samo, z tego samego miejsca choć w innym dniu, zrobione obiektywem TS-E 24mm z delikatnym pokłonem (z ręki więc nie jest idealnie), również przycięte. Od razu przepraszam za różną obróbkę - sklejkę robiłem parę dni temu, a nie zachowałem sobie oryginalnej wersji po zlepieniu. Prawa strona ma trochę podkręcone kolorki.
To co widać, to przede wszystkim to, że inaczej wygląda geometria obrazu lepionego w porównaniu do pojedynczego strzału z dobrze skorygowanego obiektywu. W pierwszym planie uwidacznia się również różnica w rozkładzie głębi ostrości.
Przyznaję, że nie testowałem tej metody z modelem/modelką. Na takich zdjęciach zniekształcona geometria nie powinna być problemem. Trzeba też poświęcić trochę czasu na ćwiczenie w miarę prostego trzymania aparatu. Bez tego mogą być mniejsze lub większe problemy ze złożeniem wszystkich obrazów.Komentarz
-
Zdjęcia portretowe złożone z kilku-kilkunastu ujęć !
Witam,
ostatnio coraz częściej natrafiam na fotki, które wyglądają jakby były robione co najmniej szkłem 35mm f0,9
z tego co widnieje w opisach ludzie twierdzą że składają takie foto jak np powyżej z 9 ujęć - tutaj akurat aparat crop + samyang 85 1.4
czy to jest coś w stylu robię fotke ze statywu z zablokowaną ostrością i ekspozycją na osobę + robię ujęcia tła dookoła ze stosowną nakładką a resztę składam jak panoramę ?lovestorymakers comKomentarz
-
Odp: Zdjęcia portretowe złożone z kilku-kilkunastu ujęć !
tak dokladnie, tu chodzi o panorame.
sam czasem tak robie ale bez statywu i max 3 klatki, glownie tak by na jednej byla cala postac, zeby nie miec problemu z ruchem modela.G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 IIIKomentarz
-
Tak jak piszesz kolego to się dokładnie nazywa "brenizer effect" i polega to właśnie na tym co opisałeś.
Czyli finalne zdjęcie składane z kilkunastu strzałów.
Gdzieś na anglojęzycznym forum czytałem że najlepsze efekty to 3 zdjęcia modela (głowa i piersi na jednym, piersi do kolan na drugim i dół na trzecim) plus około kilkunastu strzałów dookoła.
Zresztą poczytaj i popatrz sam:
Show us your "Brenizer Method" shots! - Canon Digital Photography Forums
Edit:
No i polecam taką kombinację
na FF 85mm 1.8 lub niżej 1.4 jak masz
na cropie coś co ci bardzo rozmywa tło więc np 200/2.8Ostatnio edytowany przez punky; 17759.R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30DKomentarz
-
-
Dzięki za info
Ciężko było mi poszukać bo nie wiedziałem jak się to zwie, jak pójdzie u mnie w użytek to coś wrzucę do pokazania
lovestorymakers comKomentarz
-
-
Komentarz
-
właśnie zrobiłem test i teraz sklejam w jedno
zauważyłem jedną prawidłowość, zdjęcia muszą nachodzić na siebie i najlepiej lecieć od środka -główny motyw po okręgu zgodnie ze wskazówkami zegara...Regulamin pkt 8.Komentarz

Komentarz