X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ernest_DLRS
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1216

Odp: Bokehrama, brenizer method. Próbował ktoś?

He - bardzo fajna zabawa, ale jednak czasochłonna - jeśli obiektyw nie jest idealny (głównie chodzi o winietę) to niestety trzeba się pobabrać i manualnie to poprawiać. Dodatkowo program do składania odrobinę zniekształcił pewne elementy fotografii, co również musiałem manualnie poprawić. Ja dziś pierwszy raz się bawiłem w Brenizer Method i wyszło mi take cuś:

ok. 140 klatek, 50/1.8 @ 1.8
    PS. Wszystko do kupy złożył Autostitch.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• homesicalien
      Początki nałogu
      • 2012
      • 295

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
      He - bardzo fajna zabawa, ale jednak czasochłonna - jeśli obiektyw nie jest idealny (głównie chodzi o winietę) to niestety trzeba się pobabrać i manualnie to poprawiać. Dodatkowo program do składania odrobinę zniekształcił pewne elementy fotografii, co również musiałem manualnie poprawić. Ja dziś pierwszy raz się bawiłem w Brenizer Method i wyszło mi take cuś:

ok. 140 klatek, 50/1.8 @ 1.8
      PS. Wszystko do kupy złożył Autostitch.
      50mm f/1.8 ma przecież profil w LR i można wszystkie zdjęcia zbiorczo winiety i wad geometrycznych pozbawić.
      Czy możesz się podzielić info, jaką rozdzielczość miały pliki źródłowe dla autostitch i jakie były ustawienia w samym programie?

Komentarz

• Ernest_DLRS
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1216

Nie korzystam z LR.
        Ustawiłem aparat na JPG S, a program hmm nie pamiętam :P
        W zasadzie to eksperymentowałem bo pierwszy raz go używałem...
        Ostatnio edytowany przez Ernest_DLRS; 14281.

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• centur
          Uzależniony
          • 2011
          • 766

szkoda zachodu, wszytsko można zasymulować w PS przy mniejszym nakładzie sił ...
          http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
          http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
          Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Ernest_DLRS
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1216

Dobrze napisane - zasymulować. Nie ma to nic wspólnego z tytułową metodą.
            Tak wyglądała panoramka po złożeniu:

Jak widać postać jest miejscami zniekształcona, a wokoło widać ciemne placki - winietę o której wspominałem.

Gdybym miał obiektyw 85/1.8 albo jaśniejszy, efekt byłby o wiele lepszy bo i rozmycie tła można by uzyskać większe. Tutaj przy 50mm musiałbym bardziej zbliżyć się do modelki, a wtedy dystorsja wszystko by skaszaniła.

Jeszcze mam pytanie co do LR - jest możliwość wrzucenia powiedzmy 100 zdjęć i usunięcia winiety ze wszystkich jednym poleceniem?
            Ostatnio edytowany przez Ernest_DLRS; 14281.

Komentarz

• homesicalien
              Początki nałogu
              • 2012
              • 295

Zamieszczone przez centur
              szkoda zachodu, wszytsko można zasymulować w PS przy mniejszym nakładzie sił ...
              Tu mamy płynną gradację rozmycia, nie musimy się zastanawiać co jest bliżej, co dalej, optyka robi to sama. Nie wiem jak bardzo trzeba by się napracować żeby osiągnąć coś choćby zbliżonego w PS.

Komentarz

• centur
                Uzależniony
                • 2011
                • 766

Zamieszczone przez homesicalien
                Tu mamy płynną gradację rozmycia, nie musimy się zastanawiać co jest bliżej, co dalej, optyka robi to sama. Nie wiem jak bardzo trzeba by się napracować żeby osiągnąć coś choćby zbliżonego w PS.
                po to mamy warstwy, maski, gradienty, tilt-shifty itd...
                http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
                http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
                Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Ernest_DLRS
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1216

Chętnie zobaczę Twoją wersję Brenizera z PS'a.

Tymczasem ja chyba zrobię drugie podejście, postaram się osiągnąć nieco lepszą GO z tej 50mm...

Komentarz

• Canonierzysta
                    Bywalec
                    • 2012
                    • 185

Mnie bardzo zainteresowała ta metoda. Nie używam PS a jedynie LR... nie lubię po prostu ingerować w zdjęcie tak bardzo i wolę spełniać się jako fotograf, a nie jako grafik

Mam pytanie odnośnie tej metody bo chyba nie do końca rozumiem....

Żeby zrobić taki szeroki kadr tą metodą, rozumiem, że powinienem zbliżyć się do modelki/przedmiotu tak aby powiedzmy w kadrze był tułów/głowa i nie muszę przejmować się tym, że zdjęcia są z ręki, robione niemal dookoła modelki. Ja stoję wciąż w tym samym miejscu (jako warunek dla niezmiennej głębi ostrości) i tylko obracam aparatem to z lewej, to z prawej, to w górę to w dół? W takiej sytuacji okaże się zaraz, że zrobię zdjęcie dokładnie 90* z lewej i 90* z prawej i tak samo dla góry/dołu tak?
                    Rozumiem też, że każde zdjęcie musi "nachodzić" na poprzednie aby program do składania wiedział co z czym się wiąże?
                    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Komentarz

• homesicalien
                      Początki nałogu
                      • 2012
                      • 295

Zamieszczone przez Canonierzysta
                      Mnie bardzo zainteresowała ta metoda. Nie używam PS a jedynie LR... nie lubię po prostu ingerować w zdjęcie tak bardzo i wolę spełniać się jako fotograf, a nie jako grafik

Mam pytanie odnośnie tej metody bo chyba nie do końca rozumiem....

Żeby zrobić taki szeroki kadr tą metodą, rozumiem, że powinienem zbliżyć się do modelki/przedmiotu tak aby powiedzmy w kadrze był tułów/głowa i nie muszę przejmować się tym, że zdjęcia są z ręki, robione niemal dookoła modelki. Ja stoję wciąż w tym samym miejscu (jako warunek dla niezmiennej głębi ostrości) i tylko obracam aparatem to z lewej, to z prawej, to w górę to w dół? W takiej sytuacji okaże się zaraz, że zrobię zdjęcie dokładnie 90* z lewej i 90* z prawej i tak samo dla góry/dołu tak?
                      Rozumiem też, że każde zdjęcie musi "nachodzić" na poprzednie aby program do składania wiedział co z czym się wiąże?
                      Zgadza się. Stoisz w jednym miejscu, blokujesz ostrość i walisz kilka(dziesiąt) zdjęć np. wokół modela. Często proponuje się robienie spirali od wewnątrz (od modela, a potem tło wokół). Ja robię zdjęcia poziomami pasami. Oczywiście muszą się nakładać jak w każdej panoramie. Nie możesz być za blisko bo zniekształcenia perspektywy powodują problemy przy składaniu albo efekt wychodzi nienaturalny.

Komentarz

• Macios
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 692

a czy nie można czasem takiego efektu uzyskać w PSie z jednego zdjęcia?
                        galeria

Komentarz

• RHF
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 125

Jak niby z jednego zdjęcia z danej ogniskowej uzyskasz większy kąt widzenia ?
                          Pod tym linkiem jest prosto i fajnie wytłumaczone The Brenizer Method Explained With Directions | San Francisco Bay Area Editorial Story-telling Wedding Photography
                          5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Komentarz

• banan82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1165

jest to bez watpienia swietna metoda, dziwne ze wczesniej nie odkryta
                            5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                            Crazy Apple Fanboy
                            Ex Linux User

Komentarz

• homesicalien
                              Początki nałogu
                              • 2012
                              • 295

Zamieszczone przez Macios
                              a czy nie można czasem takiego efektu uzyskać w PSie z jednego zdjęcia?
                              W PS możesz jedynie sztucznie rozmywać, ale nie jesteś w stanie stworzyć idealnej mapy odległości planów i na jej podstawie odpowiednio mocno rozmywać kolejne plany. Najczęściej robi się fake obiektywu tilt-shift, czyli gradient liniowy rozmycia. Działa to głównie w scenach z szeregowo rozmieszczonymi planami, najlepiej fotografowanymi z góry. A brenizer zachowuje naturalne odwzorowane obiektywu i głębię ostrości. Powiększamy jedynie sztucznie kąt widzenia pozwalając matrycy widzieć więcej za pomocą tego samego obiektywu. To bardziej ciekawostka niż technika do regularnego stosowania, ale bardzo ciekawe efekty daje.
                              Ostatnio edytowany przez homesicalien; 45285.

Komentarz

• Ernest_DLRS
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1216

Poza tym - rozmycie z fotoszopa nie będzie wyglądało jak prawdziwy bokeh z obiektywu f/1.2 - 1.4 - 1.8... Fotoszop może dać jedynie namiastkę, plastikowy substytut. I to jedynie wtedy, gdy nasiedzisz się i nadłubiesz na dziesiątkach warstw tworząc plany ostrości i nieostrości :P

Komentarz

Pracuję...