X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sezamek
    Początki nałogu
    • 2012
    • 397

Aparat typowo amatorski, dla amatora

Witacie, niedługo stanę przed wyborem aparatu i chciałbym się poradzić. Kiedy czytam wątki na tym forum to zazwyczaj interesujące mnie zaczynają się w sposób następujący: "jestem amatorem ale chcę się uczyć", ja się nie chcę uczyć. Poszukuję aparatu do kwoty 800zł używanego czyli w grę wchodzą:
    C 350D
    C 400D
    C 450D
    C 30D
    N D80
    Dotychczas robiłem zdjęcia aparatem taty, Canonem bodajże A700 IS (kompakt) a później 400D kiedy sobie kupił. Nadmienię, że drogą rozliczenia dostałem w swoje łapy też C300V (analog), którym nawet fajnie mi się cykało fotki. Niestety chodzenie z kliszami do wywołania mnie nie bawi a często zdjęcia mi są potrzebne natychmiast. Z okazji Bożego Narodzenia chciałem sobie sprawić pod choinkę aparat cyfrowy. Pewnie zaraz się posypią odpowiedzi, żebym brał kompakta ale IMHO są za wolne, brak im manualnego focusa. Nie ukrywam, że absolutnie nie interesuje mnie nauka fotografowania, nigdy nie korzystałem i nie będę korzystał z manualnych ustawień. Potrzebuję aparatu robiącego szczegółowe zdjęcia, szybkiego bo interesują mnie też zdjęcia seryjne. Chciałbym uzyskać efekt podobny do mojej 300V, zdjęcia wyszły bardzo fajne, nawet w parze z obiektywem 18-55 (chyba tym kitowym od taty 400D). W przyszłości mam zamiar dokupić sobie obiektyw do macro i jeden szerokokątny. Na daną chwilę mógłbym sobie pozwolić na body Canona, takie do którego pasują obiektywy od 400D albo tego Nikona z kitowym szkłem. Na pewno nie mam zamiaru korzystać z autofocusa bo nie sądzę, że którykolwiek z aparatów będzie w magiczny sposób wiedział na co chcę wyostrzyć obraz.

Podsumowując w kilku słowach:
    samo body dla obiektywów z C400D lub body + kit. Jak najlepsze tryby predefiniowane, bez autofocusa. Chyba dobrze opisałem problem. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i podpowiedzi.

PS. Zapomniałem dopisać, kwestia "najlepiej pomacaj i sam sobie dobierz" nie istnieje, nie mam problemów z użytkowaniem rzeczy ciężkich czy nieleżących w dłoni. Poza tym, nie mam jak pomacać niczego poza 300V i 400D a oba mi pasują.
    Ostatnio edytowany przez Sezamek; 47255.
    FF + trzydziestka piątka
  • xxkomarxx
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1456

Odp: Aparat typowo amatorski, dla amatora

Co ja mam Ci poradzić. Wiesz czego chcesz a jak lubisz coś co będzie pewnie leżało w ręce to 30d. Szukaj tylko niezajechanej sztuki żeby ci posłużyła
    Na temat nikona się nie wypowiem bo jakoś mi nie leżą.

Komentarz

• michael_key
      Fotografujący
      • 2009
      • 2129

Jeśli rozważasz D80 od Nikona to wg mnie w Canonie skup się nad 30D.

Komentarz

• Mike7
        Początki nałogu
        • 2010
        • 445

Zamieszczone przez Sezamek
        Na pewno nie mam zamiaru korzystać z autofocusa bo nie sądzę, że którykolwiek z aparatów będzie w magiczny sposób wiedział na co chcę wyostrzyć obraz.
        Padłem...

Jeżeli masz zamiar używać szkła tylko manualne kup Pentaxa K10D i manualne szkła.
        / Canon /

Komentarz

• Sezamek
          Początki nałogu
          • 2012
          • 397

Może nie tyle rozważam co stać mnie na niego. Znajdę za tą cenę aparat z obiektywem Jupiter 135/3.5. i przebiegiem ok 50k. (czy to dużo?). Z ciekawszych rzeczy to za 700zł jest 450D z kitem. A z kolei 30D zaczynają się od 700 za samo body (ale obiektyw narazie mogę pożyczyć)

EDIT. Do 800zł nie ma żadnego K10D, są K100D.
          Ostatnio edytowany przez Sezamek; 47255.
          FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• xxkomarxx
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1456

Zamieszczone przez Mike7
            Padłem...

Jeżeli masz zamiar używać szkła tylko manualne kup Pentaxa K10D i manualne szkła.
            Napisane jest że canon albo nikon po co pakować tu pentaxa.

Komentarz

• michael_key
              Fotografujący
              • 2009
              • 2129

A z kolei 30D zaczynają się od 700 za samo body (ale obiektyw narazie mogę pożyczyć)
              No i masz rozwiązanie.

Komentarz

• xxkomarxx
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1456

I to by chyba była najlepsza opcja.

Komentarz

• sshpaq
                  • 2012
                  • 1

Podłączam się do pytania - co jest lepszą opcją dla kompletnego laika 20D czy 400D ?

Komentarz

• xxkomarxx
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1456

Zamieszczone przez sshpaq
                    Podłączam się do pytania - co jest lepszą opcją dla kompletnego laika 20D czy 400D ?
                    Dla mnie wybór byłby prosty. 20d (tylko w dobrym stanie)

Komentarz

• Leon007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2709

Może nie tyle rozważam co stać mnie na niego. Znajdę za tą cenę aparat z obiektywem Jupiter 135/3.5. i przebiegiem ok 50k.
                      Jeżeli piszesz tu o nikonie, to musisz wiedzieć, że one nie lubią szkieł M42. Nie będziesz miał nieskończoności, a przejściówka z soczewką to zła droga.
                      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                      Ja
                      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                      Konfucjusz

Komentarz

• boozy
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 17

Na pewno nie mam zamiaru korzystać z autofocusa bo nie sądzę, że którykolwiek z aparatów będzie w magiczny sposób wiedział na co chcę wyostrzyć obraz.
                        Ale po to chyba służą punkty ostrości. Spust migawki do połowy blakująć AE i możemy przekadrować, ostrość zostanie tam, gdzie chcemy...

Komentarz

• tlustyx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1304

Może zamiast aparatu kup sobie rower bez kierownicy, bo po co kierownica skoro i tak w magiczny sposób nie będzie wiedzieć gdzie chcesz jechać
                          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Adam71
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 316

Ja bym kupił albo 10D ( piękny obrazek - ale nie pasuje szkła EF-S) albo 30D . Mam straszny sentyment do 10D i IMHO robi piękne fotki z dobrym szkłem. Nawet lepsze niż mój 7D. Wolałbym 10D i fajne stałki niż 50D i zooma .

Komentarz

• Sezamek
                              Początki nałogu
                              • 2012
                              • 397

Zamieszczone przez tlustyx
                              Może zamiast aparatu kup sobie rower bez kierownicy, bo po co kierownica skoro i tak w magiczny sposób nie będzie wiedzieć gdzie chcesz jechać
                              Rower nie ma algorytmu odpowiadającego za samodzielne dojechanie gdziekolwiek. To tak jakby kupować aparat ze szkłem powiększającym zamiast obiektywu. Zdjęcie pewnie zrobisz, tylko jakim kosztem. Z Twojego postu mógłbym wywnioskować, że aparat się kupuje tylko dla autofocusa? Nie wiem czy przeczytałeś ale stawiam na automatykę ekspozycji przy czym nie potrafię ustawić aparatu tak, aby poprawnie focusował, dlatego dużo lepsze efekty uzyskiwałem na manualnym ostrzeniu. Twoje porównanie do niczego nie prowadzi, zamiast tego może wytłumacz mi dlaczego mam nie kupować aparatu skoro nie będę korzystał z AF? no offence
                              FF + trzydziestka piątka

Komentarz

Pracuję...