X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sezamek
    Początki nałogu
    • 2012
    • 397

Odp: Aparat typowo amatorski, dla amatora

Nie stać mnie na taki wydatek, maksymalnie jestem w stanie dać 800zł za body plus oczywiście wysyłka. Taty 400D ma nacykane nawet nie 1k zdjęć u niego a ma ją prawie rok. Nie sądzę żebym robił tyle zdjęć, ale nawet zakładając 500 zdjęć miesięcznie to wychodzi 6k rocznie, żeby dobić matrycę bym musiał aparatu używać przez blisko 10 lat. Czy przebieg ma aż taki wpływ na użytkowanie aparatu? tzn. czy odbija się to na jakości zdjęć albo na zużyciu matrycy? a może im mniejszy przebieg tym mniejsze prawdopodobieństwo jakiegoś uszkodzenia matrycy przez użyszkodnika?
    FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• efbiaye
      Coś już napisał
      • 2009
      • 91

Matryca się nie zużywa, a przynajmniej ja nigdy o takim zjawisku nie słyszałem. Co najwyżej można ją uszkodzić mechanicznie lub jakimś silnym źródłem światła (laser etc.)

Chodzi o ilość cykli migawki. Jest to mechaniczny zespół części i zwyczajnie się zużywa. Nie ma reguły ile wytrzyma, jak dobrze poszukasz, to znajdziesz na forum info, że niektórym wyzionęła ducha po paru tysiącach klapnięć, innym wystarczyło na 200 tys. klapnięć i więcej

Logicznym jest, że skoro coś jest nowsze to ryzyko wystąpienia awarii jest raczej mniejsze.
      Ostatnio edytowany przez efbiaye; 27593.
      5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Komentarz

• Sezamek
        Początki nałogu
        • 2012
        • 397

Przejęzyczenie, chodziło mi o migawkę a nie o matrycę.
        FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• Sezamek
          Początki nałogu
          • 2012
          • 397

A tak z ciekawości zapytam jaki jest odpowiednik 30D w Nikonie? D80 już odrzuciliśmy.
          FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• Sezamek
            Początki nałogu
            • 2012
            • 397

Chciałbym serdecznie podziękować za pomoc zarówno w tym wątku jak i na prv. Jestem teraz szczęśliwym posiadaczem 40D - czas zajrzeć w instrukcję
            FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• piotrko
              Coś już napisał
              • 2011
              • 50

ooo, no to gratulacje, lepszego wyboru dokonać nie można chyba. sam chętnie nabędę 40D czas się przesiąść z 20D

Komentarz

Pracuję...