X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crazy
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1554

Odp: Szeroki pod FF?

Dobrze, że wiesz lepiej ode mnie. Zdjęcia robiłem dla siebie, ostatnio skladałem panoramy tym szkłem i dało się, jednakże jak ktos będzie chciał to zawsze znajdzie dziure w całym. Narzekanie na tym forum przerasta już chyba wszelkie normy.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• romked
      Dopiero zaczyna
      • 2012
      • 28

W sieci jest profil pod LR, który całkiem przyzwoicie niweluje problem owej falistości, jednak bystre oko i tak potrafi dostrzec delikatne zafalowanie. Do poważnych prac "krytycznie" ocenianych trzeba kupić coś droższego, jednak amator powinien być zadowolony. Jakość obrazu w krajobrazie jest na bardzo wysokim poziomie.

Komentarz

• ArekLodzPl
        Początki nałogu
        • 2008
        • 346

To ja Ci podsunę inny pomysł - ja do wnętrz najczęściej używam canonowej 20-stki 2.8 i mimo że mam szersze szkła to "20" obejmuje na ff wystarczająco dużo i nie wali za mocno brzegów i daje się nieźle prostować.
        Co więcej to jest obecnie moje podstawowe szkło do panoram sferycznych - jest trochę więcej roboty(bo aż 26kl. trzeba na pełną sferę) ale wynagradza mi jakością panoramy. Mimo że wszyscy mądrale trąbią na forach że do takich panoram to tylko jakieś UWA lub fish.
        W sumie to robiąc zdjęcia ze statywu możesz się pokusić i zrobić na próbę sklejkę panoramy np. w AutoPano cylindryczne wychodzą zawsze idealnie

Komentarz

• crazy
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1554

Ja w LR podaje mu informacje o canonie 14 L ver I i znika mi duże winietowanie i zniekształcenia Dla chcącego nic trudnego

Komentarz

• strideer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1905

Zamieszczone przez crazy
            Dobrze, że wiesz lepiej ode mnie. Zdjęcia robiłem dla siebie, ostatnio skladałem panoramy tym szkłem i dało się, jednakże jak ktos będzie chciał to zawsze znajdzie dziure w całym. Narzekanie na tym forum przerasta już chyba wszelkie normy.
            Gdzie tu masz narzekanie? Są różne wymiary fotografii - jak robisz dla siebie, to szlus, jak robisz dla klienta - a już szczególnie takiego z branży, a nie takiego co po prostu chce ładne zdjęcie na stronie - to faliste dystorsje nie przejdą. Zupełnie proste.

Komentarz

• crazy
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1554

Przeciez napisałem , że robiłem dla siebie. Jakoś składałem dla klienta panorame sklepu tym szklem i nie narzekał Ale wszystko kwestia podejścia do samej fotografii...

Komentarz

• strideer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1905

Zamieszczone przez crazy
                Przeciez napisałem , że robiłem dla siebie. Jakoś składałem dla klienta panorame sklepu tym szklem i nie narzekał Ale wszystko kwestia podejścia do samej fotografii...
                Z pierwszej wypowiedzi nie wynika, że dla siebie. Fotografia architektury, jako określenie, kojarzy się z rzutami obiektów, gdzie istotne jest odpowiednie przedstawienie perspektywy, skali, kątów, etc. Tu odbiorcy mają naprawdę bardzo konkretne wymagania. Co innego zdjęcie budynku, budowli, zabytku, które - zwłaszcza na własne potrzeby - może być dowolnie powykręcane.

Komentarz

• crazy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1554

Nie ciągnijmy offtopu, jak masz ochote porozmawiać zapraszam na priw

Komentarz

• strideer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1905

Zamieszczone przez crazy
                    Nie ciągnijmy offtopu, jak masz ochote porozmawiać zapraszam na priw
                    Tak w sumie średnio, chciałem tylko zwrócić uwagę na to, aby się nie pakować w architekturę z obiektywem z dystorsjami falistymi. Dobra opcja budżetowa w tym temacie to 17-40/4L. Opcja na wypasie to TS-E 24 II albo TS-E 17. Opcja średnia i niepewna to Ciamciang T/S 24, który ma być na dniach, więc ciężko z góry wyrokować jak to będzie pracować. Tyle ode mnie :-)

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

Ja napisałem swoje zdanie na temat tego szkła , zobacz sobie moje foty. Poza 17-40 szkła ktore podaleś nie sa raczej dla amatora

Komentarz

• strideer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1905

Zamieszczone przez crazy
                        Ja napisałem swoje zdanie na temat tego szkła , zobacz sobie moje foty. Poza 17-40 szkła ktore podaleś nie sa raczej dla amatora
                        Amator-profesjonalista to kwestia dotycząca zarabiania (lub nie) na zdjęciach, a nie posiadanego majątku, umożliwiającego zakup sprzętu do fotografowania :-)

Komentarz

• Grzesiek_PL
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 834

Zamieszczone przez crazy
                          Zdjęcia robiłem dla siebie, ostatnio skladałem panoramy tym szkłem i dało się
                          Przecież dystorsja w panoramach nie przeszkadza, jeśli by tak było, to nikt nie robił by panoram fiszem

Komentarz

• crazy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1554

Dokładnie o tym pisałem , bo kolega strideer usilnie che mi wmówic , że Sami to złe szkło bo jest tanie

Komentarz

• szambonur
                              Uzależniony
                              • 2011
                              • 712

14mm a nie daj boże 12mm we wnętrzach to jest przegięcie. Mam na myśli zdjęcie np. pokoju hotelowego... Zanim się taką ekstremalnie szeroką ogniskową przebijesz przez całą długość łóżka to już poduszki nie dostrzeżesz..., taka będzie mała... Przedział od 17 do 20mm jest aż za...
                              Na salach konferencyjnych najlepiej sprawdzają mi się naturalne ogniskowe czyli powiedzmy 50mm. Wtedy nie ma przerysowań. Zdjęcie jest wtedy najbardziej zbliżone do tego co zobaczysz jakbyś tam stanął...
                              Moje zdjęcia na canon-board.info
                              Facebook

Komentarz

• crazy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1554

Zgadza się ale nie mówimy o wnęrzach

Komentarz

Pracuję...